Μεζεδοπωλεία νέας γενιάς: Η νέα εποχή του μεζέ

Όμορφα και ανεπιτήδευτα, με πραγματικό ενδιαφέρον για φροντισμένο φαγητό και καλό­ ποτό, τα μοντέρνα μεζεδοπωλεία επενδύουν στη μεγάλη ελληνική παράδοση της μοιρασιάς και της εξίσωσης «φαγητό ίσον διασκέδαση», απαντώντας με οικονομικό, ποιοτικό και χαρούμενο τρόπο στις απαιτήσεις του ελληνικού μας ταμπεραμέντου.

Μεζεδοπωλεία νέας γενιάς: Η νέα εποχή του μεζέ

Όμορφα και ανεπιτήδευτα, με πραγματικό ενδιαφέρον για φροντισμένο φαγητό και καλό­ ποτό, τα μοντέρνα μεζεδοπωλεία επενδύουν στη μεγάλη ελληνική παράδοση της μοιρασιάς και της εξίσωσης «φαγητό ίσον διασκέδαση», απαντώντας με οικονομικό, ποιοτικό και χαρούμενο τρόπο στις απαιτήσεις του ελληνικού μας ταμπεραμέντου.

Μεζεδοπωλεία νέας γενιάς: Η νέα εποχή του μεζέ - εικόνα 1

Στην αρχή ο μεζές ήταν ένα κομματάκι τυρί, δύο ελιές­, λίγο αγγούρι, μια φέτα σαλάμι δίπλα στο «γιαλάκι» με το ούζο. Μετά οι μεζέδες πλήθυναν: κεφτεδάκια, χταποδάκι­, όστρακα, αλοιφές. Τα μεζεδοπωλεία άπλωναν τα άπαντα της ελληνικής μεζεδοκουλτούρας στα τραπέζια τους και οι παρέες κατέθεταν από κοινού τα πιρούνια τους στην ατελείωτη ποικιλία μεζέδων για θρυλικές ουζοκατανύξεις και τσιπουροκατανύξεις. Σήμερα η ποικιλία παραμένει, η παρέα συνεχίζει να είναι­ προαπαιτούμενο, όμως τα μοντέρνα μεζεδοπωλεία έχουν αντικαταστήσει το –κατά το μάλλον ή ήττον­– «χύμα» περιβάλλον με θαυμάσια διακόσμηση, η ποιότητα και οι ψαγμένες πρώτες ύλες βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, ενώ η κουζινική παράδοση αποκτά άποψη στα χέρια μιας νέας γενιάς ενθουσιωδών μαγείρων και φλερτάρει (καθόλου διακριτικά­) με δημιουργικές εντάσεις που δεν διστάζουν να περιλάβουν κι έθνικ αναφορές, δίνοντας έτσι συχνά πιάτα αντάξια καλού εστιατορίου. Έτερο βασικό στοιχείο των μοντέρνων μεζεδοπωλείων η αναβάθμιση του αλκοόλ: ούζο και τσίπουρο μικρών παραγωγών αλλά και φροντισμένες wine lists, ξεχωριστές μπίρες της ελληνικής μικροζυθοποιίας, κρασί με το ποτήρι και γευσιγνωσίες μιλούν τη γλώσσα ενός κοινού που συνεχίζει μεν να λατρεύει την κουλτούρα του μεζέ, αλλά δεν ικανοποιείται πια απλά και μόνο με την ύπαρξη αιθυλικής αλκοόλης στο ποτήρι του. Τελευταίος (ή μήπως πρώτος;) παράγοντας το κόστος: τα μοντέρνα μεζεδοπωλεία κινούνται στο ρυθμό της value for money αντίληψης, προσελκύοντας ακόμη και τα πιο μαζεμένα πορτοφόλια να δοκιμάσουν και να πειραματιστούν με τις γεύσεις σε ένα χώρο που διατηρεί εξάπαντος την ελληνική αίσθηση. ­Διότι τα μοντέρνα μεζεδοπωλεία είναι ακομπλεξάριστα και δεν αγχώνονται με τις ταμπέλες. Ο νοσταλγικός δίσκος με τα ορεκτικά αλλά και τα ριζότο (και τα… κριθαρότο), η τρούφα, το ιμάμ μπαϊλντί και τα κλασικά ελληνικά μαγειρευτά, τα καλαμάκια από Black Angus, το σουβλιστό γουρουνόπουλο, η γούνα της Πάρου, η λακέρδα, το ταρτάρ τόνου, ολόκληρη γκάμα από παραδοσιακούς μεζέδες αλλά και σπεσιαλιτέ από το χώρο της ελληνικής δημιουργικής κουζίνας, συνυπάρχουν χωρίς γευστικούς ρατσισμούς στα μικρά πιατάκια που θα δοκιμάσει όλη η παρέα.
Διαβάστε το αφιέρωμά μας στα μοντέρνα μεζεδοπωλεία εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Fresco / Sani Resort, Χαλκιδική

Με τον αέρα ενός grand restaurant και φόντο τον γλυκό ουρανό του χαλκιδικιώτικου ηλιοβασιλέματος, η al fresco σάλα του "Fresco" εξακολουθεί να κινείται σε υψηλές γαστρονομικές στροφές, με τον πολυβραβευμένο σεφ Έκτορα Μποτρίνι να βλέπει την ιταλική κουζίνα υπό πρίσμα ελεύθερο και δημιουργικό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
22/08/2024

Δοκιμάσαμε τη σοφιστικέ θαλασσοφαγία του Alyelo στη Σίφνο

Η νεότερη προσθήκη στον όλο και πιο ανεβασμένο γιαλό του Φάρου συνδυάζει τραπέζια στην αμμουδιά και θάλασσα στο πιάτο, με τρόπο κομψό και μοντέρνο, συντονισμένο με την ευρύτερη εστιατορική φινέτσα του νησιού.

S. Pellegrino: Μας καλωσορίζει στο "Sea Side" στη Λευκάδα

Το παραθαλάσσιο εστιατόριο στο Γένι συνδυάζει αρμονικά τη θέα στον κόλπο του Βλυχού με την προσεγμένη εμπειρία φαγητού σε έναν θερινό προορισμό.

Εστιατόρια και μπαρ σε ταράτσες και αυλές για την Πανσέληνο του Αυγούστου

Μαγαζιά για φαγητό, ποτό και γλυκό για να απολαύσετε το φετινό Αυγουστιάτικο φεγγάρι, γνωστό ως "Πανσέληνος του Οξύρρυγχου".

4 μέρη για να φας με ένα εικοσάρικο στην τσέπη

Ψαγμένοι μεζέδες, λιμπιστικά burger και λαχταριστές vegan επιλογές σε περιμένουν σε τέσσερα εστιατόρια που θα σε κάνουν να ξεχάσεις την αυγουστιάτικη μελαγχολία χάρη στις προσιτές τιμές τους.

Tomata / Sani Resort, Χαλκιδική

Ανάμεσα στην ασίγαστη περατζάδα και με θέα τα σκάφη, φωλιασμένη στην ολόλευκη, φωτεινή βεράντα της στο κέντρο της Sani Marina, η "Tomata" του sui generis σεφ Χρύσανθου Καραμολέγκου επιβεβαιώνει για ακόμη μια χρονιά τη θέση της ανάμεσα στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας.

Μanko Athens

Το αθηναϊκό mega beach bar restaurant στην αυτοκρατορία παγκόσμια του διάσημου Περουβιανού σεφ Gaston Acurio προσφέρει high end διασκέδαση με περουβιανή κουζίνα και πάρτυ.