Οι συναυλίες και τα φεστιβάλ του Σεπτέμβρη: Ποιος φανταζόταν ότι η επιστροφή στην Αθήνα θα είχε τόση πλάκα;

Off the Hook

Η επανεκκίνηση της πολιτιστικής ζωής της πόλης φέρνει πολυαναμενόμενα φεστιβαλικά ραντεβού -όπως το Plissken, το Αγοραφοβικό, το Primer και το Off the Hook- αλλά και μεγάλα ονόματα που είχαν καιρό να φανούν στα μέρη μας, όπως η θρυλική Dionne Warwick. Παράλληλα, επιστρέφουμε στις αίθουσες του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ για τις πρώτες οπερατικές παραγωγές της νέας καλλιτεχνικής περιόδου. Από τον φετινό συναυλιακό Σεπτέμβρη δεν λείπουν οι δικοί μας "συνήθεις ύποπτοι" που ολοκληρώνουν τις καλοκαιρινές τους περιοδείες στην περιφέρεια με ένα (ή περισσότερα) ραντεβού στην πρωτεύουσα. Συγκεντρώσαμε στον πληρέστερο δυνατό οδηγό για όσα ανυπομονούμε να δούμε τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου στην Αθήνα.
 

Στο hip-hop μέτωπο

Off the Hook

Διαβάστε Επίσης

H ετήσια συνάντηση για τους φίλους του hip hop και ένα από τα πρώτα φεστιβαλικά ραντεβού του Σεπτεμβρίου "επιστρέφει" το διήμερο 6 και 7/9, για πρώτη φορά στο OAKA (Parking 5). Το Off the Hook 2024 φέρνει ένα δυνατό line-up, που, όπως πάντα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εγχώρια hip-hop σκηνή, χωρίς να λείπουν και οι διεθνείς καλεσμένοι. Πρωταγωνιστές έχουν οριστεί ο ΛΕΞ και οι Λόγος Τιμής που θα πλαισιωθούν, αντίστοιχα, από τον Βρετανό ράπερ Aitch και τους Γάλλους IAM. Αλλά και οι Delinquent Habits, Wang, Dani Gambino, Santa Salut, Εθισμός και Σαντάμ, μεταξύ άλλων, θα δώσουν το "παρών" στο φλογερό διήμερο.

Αέρας Ιταλίας στο Σεράφειο

System Olympia

Διαβάστε Επίσης

Η System Olympia, τo underground μουσικό φαινόμενο από τη Ρώμη, έρχεται –με αφορμή τη σειρά events Mediterranean Sounds της &beyond– για πρώτη φορά στην Αθήνα (Σεράφειο, 7/9). Η DJ, μουσικός παραγωγός και τραγουδίστρια χτίζει τον ιδιοσυγκρασιακό avant pop ήχο της αντλώντας έμπνευση από την ερωτική λογοτεχνία, τον αισθησιακό κόσμο του dancefloor και τις μεταμεσονύχτιες αναζητήσεις. Την προθέρμανση αναλαμβάνουν οι Lex x Chevy και Mr. Enarto x Papaioannou, μιας και η βραδιά θα ξεκινήσει από νωρίς με spritz και ναπολιτάνικη πίτσα.

Είστε έτοιμοι για τον dance μαραθώνιο του Primer;

Martin Garrix
Martin Garrix

Διαβάστε Επίσης

Φέτος, το Primer 2024 με την υπογραφή της Candy Cane επιστρέφει το διήμερο 7 και 8 Σεπτεμβρίου, μεγαλύτερο από ποτέ, με δύο stages υψηλών προδιαγραφών –το Main Stage της Πλατείας Νερού και το νέο Afterhours Stage στο Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου Tάε Kβον Ντο– και με περισσότερους από 10 διεθνείς προσκεκλημένους DJs, που θα αναλάβουν να δώσουν το ρυθμό στην 20ωρη χορευτική σκυταλοδρομία. Ανάμεσά τους, οι Eric Prydz, Martin Garrix, Röyksopp, Kölsch, Agents Of Time και πολλοί ακόμη.

Τα blues της ερήμου

Οι συναυλίες και τα φεστιβάλ του Σεπτέμβρη: Ποιος φανταζόταν ότι η επιστροφή στην Αθήνα θα είχε τόση πλάκα; - εικόνα 7

Έχουν περάσει χρόνια απ’ όταν η κολεκτίβα των Tinariwen ξέφυγε από το world music στερέωμα για να βρει ένα ακόμα μεγαλύτερο κοινό με πιο rock προτιμήσεις. Tέσσερις δεκαετίες μετά την ίδρυσή τους, οι περιπλανώμενοι bluesmen της Σαχάρας συνεχίζουν να δίνουν φωνή στους αντάρτες Τουαρέγκ μέσα από συνδυασμούς της δυτικοαφρικανικής και αραβικής μουσικής με μπλουζ, φολκ και ροκ επιρροές. Τους ροκ εν ρολ επαναστάτες θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε ζωντανά στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού (19/9).

Ποιος είπε ότι τελείωσαν τα beach parties;

Fatboy Slim -Norman Cook

Fatboy Slim, ξεκινώντας από τη βρετανική punk σκηνή και το 80s indie αουτσάιντερ Τhe Housemartins, έγινε μία από τις πιο σημαντικές φιγούρες της διεθνούς ηλεκτρονικής σκηνής και κύριος εκφραστής του big beat ρεύματος που κατέκλυσε τη Μεγάλη Βρετανία. Έγινε γνωστός με το dance anthem "Dub Be Good To Me" κι έφτασε στο #1 των βρετανικών charts, σαμπλάροντας από Morricone μέχρι The Clash (21/9, "Bolivar").

50, 60, 90… χρόνια μουσικής ιστορίας

Οι συναυλίες και τα φεστιβάλ του Σεπτέμβρη: Ποιος φανταζόταν ότι η επιστροφή στην Αθήνα θα είχε τόση πλάκα; - εικόνα 9

Για τρεις μεγάλες επετειακές βραδιές ετοιμάζονται ο Χρήστος Νικολόπουλος (7/9), η Τάνια Τσανακλίδου (22 & 23/9) και ο Γιώργος Κατσαρός (27/9). Ο συνθέτης των μεγαλύτερων διαχρονικών λαϊκών επιτυχιών –έχοντας στο πλάι του τους Μελίνα Ασλανίδου, Φοίβο Δεληβοριά, Στέλιο Διονυσίου, Πέγκυ Ζήνα, Κώστα Μακεδόνα και Πίτσα Παπαδοπούλου– γιορτάζει 60 χρόνια ενεργούς δράσης και καταξίωσης στο Ηρώδειο. Στο θέατρο Παλλάς η Τάνια Τσανακλίδου βουτάει ξανά στην 50χρονη δισκογραφία της, ανασύροντας μουσικούς θησαυρούς που καθόρισαν τη μεγάλη πορεία της. Τα τραγούδια της Μεταπολίτευσης μπλέκονται με την ατμόσφαιρα των μπουάτ της Πλάκας και ο Νίκος Ξυλούρης, ο Γιάννης Μαρκόπουλος και ο Γιάννης Σπανός συναντούν την Εντίθ Πιαφ και τον Τσάρλι Τσάπλιν. Ακόμα, στο ρωμαϊκό ωδείο θα παρουσιαστεί μια παράσταση αφιερωμένη στον ενενηντάχρονο σαξοφωνίστα, συνθέτη και μαέστρο Γιώργο Κατσαρό. Τα τραγούδια του θα ερμηνεύσουν οι Μελίνα Ασλανίδου, Λένα Αλκαίου, Κλειώ Δενάρδου, Στέλιος Διονυσίου, Λουίζα Πυριόχου, Χριστίνα Ράλλη, Ίαν Στρατής και Κώστας Χατζής, ενώ οι ηθοποιοί Άντζελα Γκερέκου, Τάνια Τρύπη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης και Μέμος Μπεγνής θα θυμίσουν αξέχαστα στιγμιότυπα από επιθεωρήσεις, τον κινηματογράφο και ελαφρά τραγούδια της πρώτης περιόδου του Κατσαρού.

Ραντεβού στις καμινάδες

Οι συναυλίες και τα φεστιβάλ του Σεπτέμβρη: Ποιος φανταζόταν ότι η επιστροφή στην Αθήνα θα είχε τόση πλάκα; - εικόνα 10

Η Τεχνόπολη πιάνει το νήμα του προγραμματισμού της από εκεί που το άφησε, με 12 νέα μουσικά ραντεβού. Η Sadahzinia συσπειρώνει ένα all female line-up σε μια συναυλία ενάντια στον μισογυνισμό (8/9) και ο Πάνος Βλάχος (9/9) έρχεται για ένα "λαϊκοέντεχνοpop" πάρτι, πριν δώσει τη σκυτάλη στον Φοίβο Δεληβοριά (10/9) και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη (11/9). Στις 12/9, η Μαρίνα Σπανού μάς καλεί σε μια αθηναϊκή περιπλάνηση ενώ, ο 12ος Πίθηκος παρουσιάζει 20 χρόνια hip-hop ιστορίας (13/9). Δύο b2b επικές συναντήσεις ετοιμάζονται από τους Panx Romana-Δημήτρη Πουλικάκο (14/9) και Nightstalker-Naxatras (15/9). Ο Μιχάλης Ρακιντζής κάνει ένα νοσταλγικό comeback (18/9), πριν αποχαιρετίσουμε το καλοκαίρι με ένα μεγάλο πανηγύρι από το Ρίζες fest (19/9).

Οι πρώτες οπερατικές παραγωγές της σεζόν

Οι συναυλίες και τα φεστιβάλ του Σεπτέμβρη: Ποιος φανταζόταν ότι η επιστροφή στην Αθήνα θα είχε τόση πλάκα; - εικόνα 11
"Βαφτιστικός"

H νέα καλλιτεχνική περίοδος ξεκινά με τον "Βαφτιστικό", τη δημοφιλή οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη που ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Γαλάνη και μέσα από τη σκηνοθετική ματιά της Σοφίας Καψούρου (12-15/9). Η "Κασσάνδρα" του δραματουργού Σέρχιο Μπλάνκο γίνεται όπερα στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ έπειτα από ανάθεση στον συνθέτη Πάβλο Ορτίς, με πρωταγωνίστρια τη διεμφυλική σοπράνο Μαρία Καστίγιο ντε Λίμα. Σκηνοθετούν οι Ντιάνα Θεοχαρίδη και Αλέξανδρος Ευκλείδης (27-29/9).

Οι συνήθεις συναυλιακοί ύποπτοι

Οι συναυλίες και τα φεστιβάλ του Σεπτέμβρη: Ποιος φανταζόταν ότι η επιστροφή στην Αθήνα θα είχε τόση πλάκα; - εικόνα 12
Μαρίνα Σάττι

Τι κοινό έχουν οι James με τον Παύλο Παυλίδη και ο Jack Savoretti με τη Μαρίνα Σάττι αλλά και τους Πυξ Λαξ; Μα φυσικά την κοινή τους αγάπη για τη συναυλιακή συνθήκη. Τόσο διεθνείς προσκεκλημένοι που μοιράζονται μια σχέση λατρείας με το ελληνικό κοινό, όσο και αγαπημένοι Έλληνες καλλιτέχνες που ανανεώνουν τακτικά τα live ραντεβού τους, ανηφορίζουν στον λόφο του Λυκαβηττού για ένα δυνατό σερί. Έτσι, o χαρισματικός τσελίστας Hauser (13/9) και ο αγαπημένος του ελληνικού ραδιοφώνου Jack Savoretti (20/9) επιστρέφουν στη χώρα μας για την καθιερωμένη επανένωση με το εγχώριο κοινό. Αντίστοιχα, οι Μαρίνα Σάττι (8/9)Πυξ Λαξ μαζί με τον Κώστα Τουρνά (12/9), Νατάσσα Μποφίλιου (17/9) και Παύλος Παυλίδης (23/9) ολοκληρώνουν τις καλοκαιρινές περιοδείες τους στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

3 άχαστα ραντεβού στο Ηρώδειο

Dionne Warwick
Dionne Warwick 

Ανάμεσα στις τελευταίες open air συναυλίες που θα φιλοξενηθούν στη σκιά της Ακρόπολης, τρεις είναι αυτές που έχουν προκαλέσει τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό στο μουσικόφιλο κοινό της Αθήνας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η συναυλία του Ιταλού συνθέτη Ludovico Einaudi στο Ηρώδειο (14/9) έχει ήδη γίνει sold out. Η "πρώτη κυρία" της κλασικής soul Dionne Warwick έρχεται για μια ιστορική βραδιά, για την οποία το ελληνικό κοινό χρειάστηκε να περιμένει για καιρό, μετά την ακύρωση της αθηναϊκής συναυλίας της το 2010 (15/9). Τέλος, η Γαλλίδα Emma Shaplin επιστρέφει για ένα best of πρόγραμμα, από το "Spente Le Stelle" μέχρι λαοφιλείς άριες και ποπ επιτυχίες (20/9).

Επιστροφή στο στέκι της Λιοσίων

The Mystery Lights

Οι Καλιφορνέζοι The Mystery Lights επιστρέφουν στην Αθήνα μετά από τέσσερα χρόνια, με την υπόσχεση να ταρακουνήσουν το "Gagarin" με τους μυστηριώδεις synth ήχους τους. Έρχονται επίσης με φρέσκο υλικό από το νέο δισκογραφικό τους εγχείρημα "Purgatory", που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες. Το live θα ανοίξουν οι δικοί μας Bonnie Nettles (28/9).

Μια συνάντηση για την εναλλακτική Αθήνα

Κωνσταντίνος Βήτα
Κ.ΒΗΤΑ

Η φεστιβαλική διοργάνωση που έστρεψε πέρσι όλα τα βλέμματα στο ΠΛΥΦΑ επιστρέφει στις 20-21 Σεπτεμβρίου για δύο Αγοραφοβικές μέρες, που φιλοδοξούν να φέρουν κοντά τη Λένα Πλάτωνος με την Dolly Vara, τους Lost Bodies με τους Regressverbot και τον Κ.ΒΗΤΑ με τον Kristof. Την επιμέλεια του φετινού Αγοραφοβικού Φεστιβάλ υπογράφει ο Metaman, που συνθέτει ένα πολυεπίπεδο line-up ανιχνεύοντας συγγένειες ανάμεσα στις pop/rock, ηλεκτρονικές και hip hop κατευθύνσεις που εξερευνά στο εδώ και το τώρα η ντόπια εναλλακτική μουσική σκηνή. Στο ίδιο line-up συναντάμε πολλά ακόμη ονόματα που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον τον τελευταίο καιρό με τις κυκλοφορίες τους (Penny x Sci-Fi River, Larry Gus, Krista Papista, η Vassilina, Α. Επίθετη κ.ά.).

H τζαζ γιορτάζει στο Θέατρο Πέτρας

Οι συναυλίες και τα φεστιβάλ του Σεπτέμβρη: Ποιος φανταζόταν ότι η επιστροφή στην Αθήνα θα είχε τόση πλάκα; - εικόνα 16
Έλλη Πασπαλά

Σε έναν νέο θεσμό για τους φίλους της τζαζ στην Ελλάδα φιλοδοξεί να αναδειχθεί το νεότευκτο Plisskën που αποτελεί μια εμπνευσμένη πρωτοβουλία των ανθρώπων πίσω από το ομώνυμο jazz bar/club στο Χαϊδάρι. Ο τριήμερος προγραμματισμός (13-15/9) του νέου φεστιβάλ ενώνει διεθνή ονόματα και διακεκριμένους Έλληνες μουσικούς, με στόχο να ανοίξει έναν γόνιμο διάλογο ανάμεσα στους τζαζ κύκλους. Την πρώτη μέρα θα συναντηθούν επί σκηνής το B.Y.S. Trio με τους Χάρη Λαμπράκη και Άννα Λινάρδου, ενώ την επόμενη μέρα πρωταγωνιστεί το καινούργιο σχήμα Galassio, που αποτελείται από διεθνούς φήμης καλλιτέχνες, όπως ο κοντραμπασίστας Arild Andersen, ο βραβευμένος με 7 Grammy ντράμερ Paul Wertico και ο κιθαρίστας Λευτέρης Χριστοφής. Η τριήμερη γιορτή θα ολοκληρωθεί με την παράσταση της Έλλης Πασπαλά "Elly Loves Jazz". Μαζί της στη σκηνή οι σταθεροί συνεργάτες της David Lynch (σαξόφωνο) και Τάκης Φαραζής (πιάνο).

Αντίστροφη μέτρηση για το Plisskën 2024

Οι συναυλίες και τα φεστιβάλ του Σεπτέμβρη: Ποιος φανταζόταν ότι η επιστροφή στην Αθήνα θα είχε τόση πλάκα; - εικόνα 17
Yung Lean

Για την τελευταία σελίδα αυτού του αναλυτικού οδηγού για όσα ανυπομονούμε να δούμε στην Αθήνα επιστρέφοντας από τις διακοπές μας, αφήσαμε το σημαντικότερο φεστιβαλικό ραντεβού για την εγχώρια εναλλακτική κοινότητα. Το Plisskën στήνει τέσσερα stages στον χώρο του Φεστιβάλ Αθηνών, στην Πειραιών 260, προσκαλώντας περισσότερους από 30 καλλιτέχνες. Τους headliners Viagra Boys και Yung Lean, που θα πρωταγωνιστήσουν στις 13 & 14/9 αντίστοιχα, θα πλαισιώσουν μικρότερα ονόματα με μεγάλο ενδιαφέρον, όπως οι Los Bitchos, Mall Grab, Lambrini Girls, Bar Italia, Parra For Cuva και Nabihah Iqbal, μεταξύ άλλων.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Λόφος Λυκαβηττού
  • Συναυλίες

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Πειραιώς 100 & Περσεφόνης 1, Γκάζι
  • Συναυλίες

Ηρώδειο

Διονυσίου Αρεοπαγίτου
  • Συναυλίες

Θέατρο Πέτρας

Νταμάρι Πετρούπολης
  • Συναυλίες

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου
  • Βινιέτες Μουσικής

Gagarin 205 Live Music Space

Λιοσίων 205 (στάση μετρό Αττική)
  • Συναυλίες

Πειραιώς 260 (Χώρος Α΄)

Πειραιώς 260, Ταύρος
  • Συναυλίες

Bolivar Beach Bar

Ακτή του Ήλιου, Άλιμος
  • Clubs

Σεράφειο

Πειραιώς & Πέτρου Ράλλη
  • Συναυλίες

ΠΛΥΦΑ

Κορυτσάς 39
  • Συναυλίες

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Off the Hook 2024 στρέφει όλα τα φώτα στη hip hop σκηνή

Οι διοργανωτές του μεγάλου hip hop φεστιβάλ, Γιώργος Ραυτόπουλος (Dynasty Group Athens) και Χρήστος Καμπύλης (Lab Art), μιλούν στο "α" για τη διοργάνωση που καταφέρνει να συμπορεύεται όμορφα με τη δυναμική σκηνή που εκπροσωπεί.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς
06/09/2024

"Piaf! the show": Μια συναυλία φόρος τιμής στην Edith Piaf στον Λυκαβηττό

Σε μιά χρονιά που ανήκει δικαιωματικά στο Παρίσι και τη ζωντανή μνήμη της Edith Piaf, η παράσταση "Piaf! The Show" ταξιδεύει ξανά στην Αθήνα.

Τα εξωφρενικά ακριβά εισιτήρια των Oasis και η δυναμική τιμολόγηση

Η προπώληση των εισιτηρίων ακολουθεί τη δυναμική τιμολόγηση, με αποτέλεσμα τα εισιτήρια να ξεφεύγουν σε τιμές, φτάνοντας ακόμη και τα 421 ευρώ για το βασικό tier.

Όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν την έναρξη του Primer Music Festival

Δείτε τις χρήσιμες πληροφορίες για το πρόγραμμα των δύο stages, το "έξυπνο" βραχιόλι ανέπαφης πληρωμής κ.λπ.

Alphaville: Οι synth pop ήρωες των 80s στο "Floyd"

Η θρυλική γερμανική μπάντα έρχεται στην Αθήνα για μια μοναδική ζωντανή εμφάνιση.

Επιπλέον ημερομηνίες για τις αποχαιρετιστήριες συναυλίες των The Last Drive

Το "Gagarin" θα φιλοξενήσει τους The Last Drive για δύο ακόμη εμφανίσεις.

Ο ανήσυχος τσελίστας Hauser επιστρέφει στην Ελλάδα

Μια μοναδική βραδιά στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού στο πλαίσιο της περιοδείας του "Rebel with a Cello".