Rogue One: A Star Wars Story

Περιπέτεια στο διάστημα, εκδοχή για το σαλόνι φροντισμένη

Το περιεχόμενο αυτό καθ' αυτό του Rogue One, με την πληθώρα διαφορετικών τοποθεσιών, την συνετή χρήση των ειδικών εφέ - γενικώς υπάρχει η εντύπωση πως η Disney ήθελε να δώσει την αίσθηση και υφή περισσότερο "παραδοσιακού" φιλμ στο συγκεκριμένο - αλλά και τις προσεκτικά φωτισμένες προσωπικές σκηνές, προσφέρεται για ποιοτική οικιακή μεταφορά. Και η Disney προσφέρει με την έκδοση του Rogue One σε Blu-ray όλα τα παραπάνω: οξεία, λεπτομερής, πλούσια σε χρώματα εικόνα, η οποία περιγράφει με... αδίστακτη σαφήνεια τα πάντα ακόμη και σε σκοτεινές ή υποφωτισμένες σκηνές. Ειδικά στο θέμα της απόδοσης του μαύρου, δε, πρόκειται για μία από τις καλύτερες οικιακές μεταφορές που έχουμε συναντήσει φέτος και πιθανότατα την καλύτερη στο πλαίσιο των Star Wars συνολικά. Το πόσο βοηθά αυτό το στοιχείο στην γενική ατμόσφαιρα του Rogue One, φυσικά, δεν χρειάζεται να υπογραμμιστεί.

Τα Star Wars έχουν, φυσικά, παράδοση στον τομέα του φροντισμένου, εντυπωσιακού ήχου και αυτόν η Disney τον σεβάστηκε τόσο στο The Force Awakens όσο και στο Rogue One: αν μη τί άλλο έχουμε την αίσθηση πως στο δεύτερο τα πάει καλύτερα, ειδικά στα εφέ των όπλων και των εκρήξεων, καθώς οι χαμηλές συχνότητες... συμμετέχουν με ενθουσιασμό και τα subwoofer αξιοποιούνται περισσότερο. Ο υπόλοιπος ήχος προσφέρει την κατευθυντικότητα που αναμένει κανείς με τα περιφερειακά κανάλια - αλλά χωρίς να αγγίζει ομολογουμένως το κορυφαίο επίπεδο άλλων ταινιών δράσης, που κατορθώνουν να συνθέσουν ηχητικό πεδίο "περιτριγυρίζοντας" τον θεατή μόνιμα - ενώ οι διάλογοι αποδίδονται με διαύγεια και υφή διακριτή στις φωνές των ηθοποιών. Η μουσική έχει, άλλωστε, διαμορφωθεί ώστε να συμμετέχει άριστα στην όλη μίξη, χωρίς να "πνίγει" ποτέ την δράση ή/και τους διαλόγους.


To Rogue One διατίθεται στην ελληνική αγορά σε... διάφορες εκδόσεις, άλλες της επίσημης αντιπροσωπείας κι άλλες όχι, με συνδυασμούς του φιλμ σε ένα Blu-ray, τα extras του σε άλλο και την έκδοση 3D σε άλλο επίσης. Αυτή με την μεταλλική θήκη που προτιμήσαμε εμείς, πάντως, περιέχει την ταινία σε "παραδοσιακή" εικόνα 2D στο ένα δισκάκι και τα extras στο άλλο - και τα δεύτερα είναι πολλά στον αριθμό (11) κι ενδιαφέροντα. Μπορεί κανείς να τα παρακολουθήσει είτε ένα-ένα, είτε όλα μαζί ως ένα συνολικό "making of" διάρκειας 1 ώρας και 10 λεπτών περίπου, το οποίο καλύπτει ως θέματα τις επιλογές που έγιναν στο καστ, την σκηνοθεσία, τα εφέ κλπ. αλλά και την σχέση του Rogue One με τα άλλα φιλμ Star Wars, την υποδοχή του από το φανατικό κοινό της σειράς κ.α. Δεν εντοπίσαμε στα extras κάτι εξόχως πρωτότυπο, όμως από τους πιστούς φίλους των Star Wars το συνολικό "making of" αξίζει σαφώς μίας τουλάχιστον θέασης.

Αλλά... κακά τα ψέματα: για την διαστημική σκηνοθεσία, τις επικές μάχες - ειδικά την τελική - και φυσικά την όλη ατμόσφαιρα Star Wars θ' αποκτήσει ο περισσότερος κόσμος την οικιακή έκδοση του Rogue One: A Star Wars Story. Και καλά θα κάνει, καθώς είναι από τις παραγωγές εκείνες που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς οποιαδήποτε στιγμή ευχάριστα. Οι κάτοχοι συστημάτων home cinema αξιώσεων, άλλωστε, θα απολαύσουν ένα από τα πλέον φροντισμένα, από τεχνικής πλευράς, φιλμ στην ιστορία των Star Wars συνολικά. Και μόνο η πολυσυζητημένη, μοναδική και σύντομη αλλά συγκλονιστική σκηνή με τον Darth Vader, άλλωστε, είναι... αρκετή απόδειξη!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - editor’s choice - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ