Με την επίσημη πρεμιέρα του συστήματος μερικές μόλις μέρες μακριά πλέον, ήλθε επιτέλους το... πλήρωμα του χρόνου: αυτή είναι η πρώτη μας πρακτική επαφή με το PlayStation5 Pro, εκτός συσκευασίας και στα χέρια μας για αναλυτική δοκιμή πλέον. Αν και η συσκευασία αυτή καθ' αυτή δεν επιφυλάσσει ιδιαίτερες εκπλήξεις - πέρα από το παράξενο γεγονός ότι δεν υπάρχει πουθενά το λογότυπο 8Κ παρά το γεγονός ότι το νέο σύστημα της Sony υποστηρίζει αυτήν την ανάλυση επίσημα σε games - δεν ισχύει το ίδιο και με το περιεχόμενο της συσκευασίας. Εκεί συμπεριλαμβάνονται τα εκτυπωμένα εγχειρίδια, όπου... "κρύβονταν" ορισμένες ενδιαφέρουσες νέες πληροφορίες.
Πρώτα απ' όλα: όχι, δεν υπάρχει κάτι το ασυνήθιστο στα συνοδευτικά που εμπεριέχονται στην συσκευασία του PS5 Pro. Ανοίγοντάς την θα βρει κανείς την συσκευή, το καλώδιο τροφοδοσίας, ένα καλώδιο HDMI (έκδοσης 2.1), τα δύο πλαστικά στηρίγματα για την τοποθέτηση του μηχανήματος οριζόντια, καθώς και ένα καλώδιο USB-C σε USB-C γα την φόρτιση του χειριστηρίου DualSense. Μιλώντας για το χειριστήριο, δείχνει να είναι το ίδιο με αυτό που έχει συνοδεύσει όλα τα PS5 μέχρι σήμερα και αν διακρίνουμε κατά την χρήση του κάποια διαφορά - η Sony έχει κάνει μικροβελτιώσεις στο εσωτερικό του κατά καιρούς - θα το αναφέρουμε στην αναλυτική μας παρουσίαση για το PS5 Pro.
Το περιεχόμενο της συσκευασίας δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις, επιφυλάσσει όμως το εγχειρίδιο Safety Guide, παραδόξως! Εκεί μπορεί να βρει κανείς για πρώτη φορά τις επίσημες, πλήρεις τεχνικές προδιαγραφές του PS5 Pro, καθώς και ορισμένες ακόμη πληροφορίες ενδιαφέρουσες. Στις προδιαγραφές, για παράδειγμα, η Sony κάνει λόγο για επεξεργαστική δύναμη 60% μεγαλύτερη για το υποσύστημα γραφικών του PS5 Pro σε σχέση με αυτό του παρόντος PS5 (16.7 TFLOPS και 10 TFLOPS αντίστοιχα), διαφορά που δεν μεταφράζεται μεν ακριβώς "ως έχει" στα games αλλά δίνει μία ιδέα του τί μπορεί να κάνει το νέο σύστημα. Εκεί αποδίδεται, άλλωστε, και η διαφορά στην μέγιστη κατανάλωση ρεύματος, που στο εγχειρίδιο τοποθετείται στα 390 Watt για το PS5 Pro (ενώ του PS5 Slim δεν ξεπερνά τα 340 Watt).
Στο ίδιο εγχειρίδιο αναφέρονται και άλλες καινούργιες πληροφορίες. Μία σημαντική σχετίζεται με την μνήμη συστήματος του PS5 Pro: πέρα από τα 16GB τύπου GDDR6 με τα οποία είναι εξοπλισμένο και το παρόν PS5, στο Pro περιλαμβάνονται και ακόμη 2GB μνήμης GDDR5, προφανώς σε ξεχωριστό τσιπ. Εκεί αναφέρονταν, όπως όλα δείχνουν, οι διαρροές πληροφοριών της άνοιξης που ήθελαν "έως και 1.6GB πρόσθετης μνήμης διαθέσιμης στους δημιουργούς games": αυτά τα δύο GB πιο αργής αλλά απολύτως κατάλληλης γι' αυτήν την δουλειά μνήμης, αναλαμβάνουν να κρατήσουν προσωρινά τα δεδομένα που χρειάζεται το λειτουργικό σύστημα του PS5 Pro π.χ. για άλλα apps ή για multitasking ανάμεσα σε apps, ώστε το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των 16GB μνήμης να μπορεί να αξιοποιηθεί στα games.
Κάτι τελευταίο ενδιαφέρον από τις σελίδες αυτού του Safety Guide: η μπαταρία CMOS του PS5 Pro - αυτή που λέμε "coin battery" στις μητρικές των προσωπικών υπολογιστών - είναι άμεσα προσβάσιμη από τους καταναλωτές και άρα αντικαταστάσιμη. Βρίσκεται μέσα σε ειδική θήκη κάτω από ένα μικρό "καπάκι" σφραγισμένο με μία μόνο βίδα. Η μπαταρία CMOS κρατά σημαντικές πληροφορίες για το σύστημα που την φιλοξενεί - ημερομηνία, ώρα, βασικές ρυθμίσεις - χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να λειτουργήσει (τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί πάρα πολύ τα "κρούσματα" παλιών PS3 ή PS4 που στην ουσία αχρηστεύονται αν δεν αντικατασταθεί αυτή η μπαταρία). Σε όλα τα PS5 είναι σε σημείο που θα πρέπει να τα αποσυναρμολογήσει σχεδόν κανείς για να το βρει, στο Pro όμως είναι ζήτημα κυριολεκτικά ενός λεπτού να αλλαχθεί. Ελπίζουμε και άλλες κατασκευάστριες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Sony εδώ.
Επιστρέφοντας στο PS5 Pro αυτό καθ' αυτό: από κοντά δείχνει σημαντικά μικρότερο και "μαζεμένο" σε σχέση με αυτό που θα περίμενε κανείς κρίνοντας από τις αρχικές φωτογραφίες του τον Σεπτέμβριο. Είναι, με την βάση κάθετης στήριξης, όσο ψηλό ήταν το αρχικό PS5 του 2020 αλλά σημαντικά λεπτότερο και λιγότερο "βαθύ" (βοηθά βέβαια και το γεγονός ότι δεν ενσωματώνει οδηγό οπτικών δίσκων). Σε σχέση με το PS5 Slim δείχνει πάντως επίσης περισσότερο καλαίσθητο, αν μη τί άλλο και επειδή το πλαστικό στο περίβλημά του είναι ματ σε όλα του τα τμήματα (όχι δηλαδή σε άλλα σημεία ματ και σε άλλα γυαλιστερό όπως στο Slim). Αποπνέει, δε, με άνεση χαρακτηριστική έναν "αέρα ανωτερότητας" σε σχέση με το PS5 Slim όταν είναι τοποθετημένα δίπλα-δίπλα και είμαστε 100% βέβαιοι πως θα δείχνει ακόμη περισσότερο... Pro με μαύρο περίβλημα (η Sony έχει υποσχεθεί ήδη πως θα προσφέρει στο μέλλον τέτοια εναλλακτικά γιατί αυτά του PS5 Slim δεν ταιριάζουν στο Pro δυστυχώς).
Μία ματιά στο πίσω μέρος της συσκευής δεν αποκαλύπτει κάτι αξιοσημείωτο: εκεί θα βρει κανείς τις ίδιες ακριβώς θύρες με αυτές που φέρει το PS5 Slim (με εξαίρεση την θύρα HDMI η οποία είναι πλήρως έκδοσης 2.1 πια για να προσφέρει γραφικά σε ανάλυση 8Κ στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο). Οι θύρες USB του Pro είναι μαύρες ενώ του Slim μπλε αλλά δεν διαφέρουν σε κάτι τεχνικά. Στην πρόσοψη επίσης δεν υπάρχει καμία διαφορά: και τα δύο συστήματα φέρουν το πλήκτρο ενεργοποίησης και δύο θύρες USB-C, μία χαμηλής ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων (ουσιαστικά για φόρτιση χειριστηρίων) και μία υψηλής ταχύτητας (για σύνδεση με το PSVR2 ή αποθηκευτικά μέσα SSD). Δεν περιμέναμε κάτι άλλο, καθώς πέραν της HDMI δεν υπήρχε κανένας λόγος αλλαγών στις θύρες του PS5 Pro, οπότε... όλα στην θέση τους.
Αν και η πρώτη μας επαφή με το PlayStation5 Pro δεν αποκάλυψε του είδους τα... συνταρακτικά στοιχεία που θα μάς εξέπλησσαν λίγα εικοσιτετράωρα πριν από το εμπορικό του ξεκίνημα, η αλήθεια είναι πως ούτε τα χρειάζεται, ούτε τα περιμέναμε. Είναι ένα προϊόν για το οποίο η Sony έχει σκεφτεί με υπομονή πολλά πράγματα που δεν αποτελούσαν καν θέμα συζήτησης το 2016 (όταν δηλαδή ξεκινούσε την δουλειά για το PS5). Είναι, δε, ολοφάνερα πια σχεδιασμένο προσεκτικά και εστιασμένα σε ένα συγκεκριμένο πράγμα: στην βελτιστοποίηση των games του PS5 ώστε να προσφέρουν τον καλύτερο δυνατό έλεγχο και τον ανώτερο δυνατό οπτικό τομέα με τα δεδομένα του 2025 "και πέρα". Τις επόμενες ημέρες θα εστιάσουμε και εμείς εκεί: στην εμπειρία χρήσης του και στο πώς ακριβώς φιλοδοξεί να προσφέρει στο συγκεκριμένο, απαιτητικό κοινό πρόσθετη αξία σε σχέση με το παρόν PS5. Για να δούμε, λοιπόν!