PS5 Pro: αυτά είναι τα πρώτα games που το αξιοποιούν

Όλοι οι τίτλοι της Sony και άλλων που θα εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες του ισχυρότερου PlayStation από την πρώτη μέρα

Το νεότερο και ισχυρότερο μοντέλο PlayStation στην πορεία των συστημάτων αυτών ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας της Sony, το PS5 Pro, απέχει πλέον ελάχιστες εβδομάδες από τα καταστήματα και όλα δείχνουν πως δεν να αντιμετωπίσει τα προβλήματα διαθεσιμότητας που είχαν ταλαιπωρήσει πριν από 4 χρόνια το αρχικό PS5. Συνεχίζουν να είναι πολλοί, πάντως, οι παίκτες που θα αποφασίσουν αν θα το αγοράσουν ή όχι βάσει του πώς το πανίσχυρο hardware του PS5 Pro θα αξιοποιηθεί τόσο από νέους, όσο και από υπάρχοντες τίτλους για PS5. Έχει, λοιπόν, νόημα να συγκεντρωθούν σε μία λίστα όλα τα games που θα κάνουν ακριβώς αυτό ώστε οι καταναλωτές να έχουν μία εικόνα του τί μπορούν να περιμένουν από το PS5 Pro τον πρώτο καιρό της κυκλοφορίας του.

Η Sony για την ώρα υποστηρίζει πως ανάμεσα σε 40 και 50 games για PS5 θα είναι έτοιμα να προσφέρουν βελτιώσεις όταν λειτουργούν σε PS5 Pro την ημέρα της διάθεσής του στο εμπόριο (οι παίκτες θα πρέπει να εφαρμόσουν βεβαίως τις αντίστοιχες ενημερώσεις μέσω PlayStation Network). Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν πως ο αριθμός αυτός θα πλησιάσει ή και ξεπεράσει τα 100 games μέσα στο πρώτο διάστημα κυκλοφορίας του PS5 Pro (π.χ. ως τις αρχές του 2025). Η ίδια η Sony πάντως έχει επενδύσει ήδη αρκετούς πόρους στην υποστήριξη του νέου αυτού PlayStation, καθώς σχεδόν οι μισοί από τους τίτλους της αρχικής αυτής λίστας είναι είτε δικής της ανάπτυξης είτε έκδοσης.

Χωρίς περισσότερες καθυστερήσεις, λοιπόν, αυτοί είναι οι πρώτοι 30 περίπου τίτλοι για PS5 οι οποίοι θα αξιοποιούν την πρόσθετη δύναμη και τα προηγμένα χαρακτηριστικά του PS5 Pro στις 7 Νοεμβρίου:

Alan Wake 2
Assassin’s Creed Shadows
Demon’s Souls
Dragon Age: The Veilguard
Dragon’s Dogma II
F1 24
Final Fantasy VII Rebirth
Gran Turismo 7
God of War Ragnarok
Hogwarts Legacy
Horizon Forbidden West
Horizon Zero Dawn Remastered
Marvel’s Spider-Man 2
Marvel’s Spider-Man: Miles Morales
Marvel’s Spider-Man Remastered
Metal Gear Solid Delta: Snake Eater
Ratchet & Clank: Rift Apart
Resident Evil 4
Resident Evil Village
Rise of the Ronin
Star Wars Jedi: Survivor
Stellar Blade
The Crew Motorfest
The First Descendant
The Last of Us Part I
The Last of Us Part II Remastered

Όπως έχουμε εξηγήσει και στο παρελθόν, τα υπάρχοντα games για PS5 μπορούν να εκμεταλλευτούν την μεγαλύτερη ισχύ και τα νέα χαρακτηριστικά του PS5 Pro με μία σειρά από διαφορετικούς τρόπους. Όσοι και όσες ενδιαφέρονται για την τεχνολογία που στηρίζει τα σύγχρονα video games ξέρουν ήδη πως ορισμένοι από αυτούς τους τρόπους είναι περισσότερο σημαντικοί, ενδιαφέροντες και χρήσιμοι από άλλους, όμως η Sony δείχνει αποφασισμένη να μην διακρίνει "επίπεδα" στην σήμανση "PS5 Pro Enhanced" που θα παραχωρεί στα games που προσθέτουν ή βελτιώνουν κάτι στα games συγκριτικά με το πώς αυτά αποδίδουν στο "απλό" PS5.

Η προσέγγιση αυτή είναι λογική μα, την ίδια στιγμή, όχι τόσο χρήσιμη στους καταναλωτές όσο θα μπορούσε. Από την μία πλευρά, μην ορίζοντας ένα "ελάχιστο επίπεδο" βελτιστοποίησης των games για PS5 στο PS5 Pro, η Sony αποδίδει στους δημιουργούς games την μέγιστη δυνατή ευελιξία. Oποιοσδήποτε τίτλος, άλλωστε, προσφέρει κάτι πρόσθετο στην εκδοχή του για PS5 Pro, τυπικά δικαιούται την σήμανση "PS5 Pro Enhanced". Από την άλλη, στα μάτια των καταναλωτών αυτός ο χαρακτηρισμός δεν αντιπροσωπεύει κάτι συγκεκριμένο κι εύκολα κατανοητό - π.χ. πως ο εκάστοτε τίτλος θα αποδίδεται στο PS5 Pro σίγουρα στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο ή σε ανάλυση 4Κ ή πως θα υποστηρίζει raytracing κλπ. - ενώ η γενική χρήση της σήμανσης αυτής αδικεί και τους προγραμματιστές εκείνους που θα κάνουν "το κάτι παραπάνω" για το μέγιστο δυνατό τεχνικό αποτέλεσμα στο Pro σε σχέση με όσους θα προσθέσουν κάτι απλό π.χ. ένα ή δύο εφέ raytracing και θ' αποσπάσουν την ίδια σήμανση.

Η επιλογή της Sony έχει την θετική και την αρνητική της πλευρά, θα είναι λοιπόν οι καταναλωτές αυτοί που θα κρίνουν σε βάθος χρόνου αν ήταν ορθή ή όχι. Σε κάθε περίπτωση η λίστα με τα πρώτα games που αξιοποιούν το PS5 Pro θα ενημερώνεται σε κάθε ευκαιρία μέχρι την κυκλοφορία του νέου - και περισσότερο φιλόδοξου απ' όσο δείχνει αρχικά - συστήματος της εταιρείας, ενώ οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital μπορούν να προσβλέπουν σε πιο πολλά αναλυτικά άρθρα γι' αυτό καθώς πλησιάζουμε στην 7η Νοεμβρίου. Τέσσερις εβδομάδες και σήμερα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ