Χειριστήρια PS5: βελτιωμένη υποστήριξη σε PC

Μέσα από την νέα εφαρμογή ρύθμισης PlayStation Accessories της Sony για Windows 10 και 11

Με τόσους κορυφαίους τίτλους του PlayStation να βρίσκουν τον δρόμο τους στους προσωπικούς υπολογιστές τα τελευταία χρόνια, ήταν θέμα χρόνου να υποστηριχθούν επίσημα κάποια στιγμή και τα δύο χειριστήρια του PS5, το DualSense και το DualSense Edge. Το πρώτο ενσύρματα λειτουργούσε ανεπίσημα σε games της Steam ήδη, όμως το δεύτερο όχι - και τώρα η Sony κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση για το ζήτημα αυτό με την εφαρμογή PlayStation Accessories που έκανε διαθέσιμη δωρεάν πρόσφατα.

Πρόκειται για ένα app των Windows 10/11 το οποίο επιτρέπει στους PC gamers να κάνουν με τα χειριστήρια DualSense πράγματα που άλλοτε δεν είχαν στην διάθεσή τους ως επιλογές. Με αυτό, για παράδειγμα, το Edge αναγνωρίζεται πλέον από τα λειτουργικά συστήματα της Microsoft κανονικά και - εξίσου σημαντικό - οι παίκτες είναι πλέον σε θέση να ρυθμίσουν όλες τις ενέργειες για κάθε ένα πλήκτρο και μοχλό του με την ίδια λεπτομέρεια που μπορούν να το κάνουν στο PS5 (και ευκολότερα αφού στα PC γίνεται με πληκτρολόγιο και mouse). Οι PC gamers μπορούν να ορίσουν έως τρία διαφορετικά προφίλ λειτουργίας του DualSense Edge - σετ ρυμθίσεων για διαφορετικά είδη τίτλων στην ουσία - και να τα αποθηκεύσουν ώστε να τα ανακαλούν οποιαδήποτε στιγμή όταν τα χρειάζονται.

Η εφαρμογή PlayStation Accessories αναλαμβάνει επίσης να αναβαθμίσει το λογισμικό λειτουργίας (firmware) τόσο του DualSense Edge, όσο και του "απλού" DualSense. Το χρησιμοποιήσαμε για αμφότερα τα μοντέλα χειριστηρίων της Sony και το νέο της app διεκπεραίωσε την διαδικασία γρήγορα και εύκολα. Μιλώντας, δε, για το "απλό" DualSense, με το app αυτό μπορεί να "ζευγαρώσει" πλέον οποιοπσδήποτε έως και τέσσερα τέτοια χειριστήρια με το ίδιο PC - κάτι που προφανώς δεν γινόταν με την εφαρμογή του Steam - έτσι ώστε να είναι εφικτό και σε συστήματα βασισμένα σε Windows το παιχνίδι με πολλούς παίκτες ταυτόχρονα σε όσα games προσφέρουν αντίστοιχη επιλογή.

Αξίζει βεβαίως να σημειωθεί πως, όπως συνέβαινε ήδη, τόσο το "απλό" DualSense όσο και το DualSense Edge δεν προσφέρουν όλες ανεξαιρέτως τις δυνατότητές τους στους PC gamers - όπως την απτική ανάδραση και την προοδευτική πίεση στα πλήκτρα "σκανδάλες" τους - όταν λειτουργούν ασύρματα, αλλά μόνο όταν συνδέονται στον εκάστοτε Η/Υ μέσω καλωδίου USB. Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν... έχουμε καταλάβει για ποιόν ακριβώς λόγο δεν λειτουργούν αυτές οι δυνατότητες μέσω Bluetooth, αν έχει δηλαδή να κάνει με το ίδιο το πρότυπο ασύρματης επικοινωνίας ή όχι, όμως ελπίζουμε πως κάποια στιγμή το θέμα είτε θα λυθεί με αναβάθμιση λογισμικού, είτε η Sony θα προσφέρει π.χ. δέκτη USB για PC που θα εξασφαλίζει στο 100% την λειτουργία αυτών των δυνατοτήτων στα games που τις προσφέρουν.

Όπως και στο PS5, έτσι και στο app για PC δεν υπάρχει για το "απλό" DualSense η πολύ μεγάλη γκάμα ρυθμίσεων που πρσφέρεται από το DualSense Edge - αλλά αυτό ήταν κάτι αναμενόμενο. Δεν χωρά αμφιβολία, πάντως, πως η νέα εφαρμογή PlayStation Accessories της Sony είναι θετική εξέλιξη για τους PC gamers και η γενική του ονομασία ίσως προϊδεάζει για την υποστήριξη και άλλων περιφερειακών ή αξεσουάρ του ιαπωνικού κολοσσού σε Windows PC (για την ώρα δεν υπάρχει αντίστοιχο app για macOS). Τώρα που το app αυτό υπάρχει, προσβλέπουμε στην τακτική του αναβάθμιση με σχετικές ενημερώσεις λογισμικού έτσι ώστε οι PC gamers να πάψουν να στηρίζονται σε ανεπίσημες "τρίτες" λύσεις τύπου π.χ. DS5Windows. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ