Marvel Studios: εκ του ασφαλούς και... σε άρνηση

Η μεγαλύτερη παραγωγός επιτυχιών της Disney προβληματίζει fans και κριτικούς με την ατολμία της - πάλι

Αν υπάρχει κάτι που δείχνει να χαρακτηρίζει το Hollywood από τις ημέρες της επιστροφής στους "κανονικούς" μετά-COVID ρυθμούς της, είναι ο δισταγμός του να τολμήσει (τουλάχιστον στην πλειοψηφία των περιπτώσεων) να κάνει διαφορετικά πράγματα και η εμμονή του στα "σιγουράκια" (που όμως οδηγούν στην στασιμότητα και φθορά). Σε αυτό το πλαίσιο δείχνει να θέλουν να κινηθούν τον τελευταίο καιρό, μετά από ορισμένες μεγάλες εμπορικές αποτυχίες ομολογουμένως, οι Marvel Studios και Disney: από την εκδήλωση D24 και μετά όλοι οι αναλυτές σκιαγραφούν το πλάνο τόσο της πρώτης όσο και της δεύτερης ως... "πιστό στα δοκιμασμένα", ειδικά δε όσον αφορά στην εξέλιξη του περίφημου πια Cinematic Multiverse που "καλλιεργούν" επί χρόνια.

Απόδειξη των παραπάνω είναι οι αλλαγές που οι δύο εταιρείες αποφάσισαν να κάνουν για τα δύο επόμενα "κομβικά" υπερηρωϊκά φιλμ τους. Υποτίθεται πως μία σειρά από "αλληλένδετες" ταινίες του 2024, 2025 και 2026 θα οδηγούσαν την νέα πια ομάδα των Avengers σε μία μάχη με "μεγάλο αντίπαλο" τον Kang the Conqueror, όμως ο... "τελικός κακός" έχει πια αλλάξει και μαζί του έπρεπε "αναγκαστικά" να προσαρμοστεί ολόκληρο το πρόγραμμα κυκλοφορίας ταινιών της Marvel Studios έως το 2027 - ένα τεράστιο ντόμινο από αλλαγές που αποδεικνύουν πόσο πολύ φοβάται πλέον να απομακρυνθεί η Disney από την πεπατημένη του Cinematic Universe της προηγούμενης δεκαετίας.

Όσον αφορά στον... "τελικό κακό", αναφερόμαστε φυσικά στον Doctor Doom, έναν αληθινά εμβληματικό χαρακτήρα των comics της Marvel που είχε αρχικά (στην δεκαετία του 1950...) αντιπαρατεθεί μόνο με τους Fantastic Four. Έκτοτε, φυσικά, ο Doom έχει συγκρουστεί με πολλές άλλες υπερηρωϊκές ομάδες γιατί, στην πράξη, χρειάζονται πάντα περισσότεροι του ενός ήρωες για να αντιμετωπίσουν την ευφυΐα και την φιλοδοξία του. Ο Doctor Doom θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην επερχόμενη ταινία Fantastic Four: First Steps (στην συνέχεια υποθέτουμε και αλλού) πριν εξελιχθεί στην απειλή "επιπέδου Thanos" που θα πρέπει να εξουδετερωθεί στα Avengers 5 και Avengers 6, προς το παρόν προγραμματισμένα για το 2026 και το 2027 αντίστοιχα.

Την αλλαγή αυτή από τον Kang the Conqueror στον Doctor Doom την περιμέναμε εδώ και καιρό, κατά βάση από την ημέρα που έγινε αντιληπτό πως η Disney ήθελε να διακόψει την συνεργασία της με τον ηθοποιό Jonathan Majors λόγω των δικαστικών του περιπετειών (κίνηση που εκ των πραγμάτων θα ακύρωνε και το project που κάποτε γνωρίζαμε ως The Kang Dynasty και θα κατέληγε στις δύο εκείνες ταινίες των Avengers). Αυτό που κανείς μας δεν περίμενε ήταν πως για να ενσαρκώσει τον Doom θα... επέστρεφε "από τους νεκρούς" ένα εξαιρετικά οικείο μας πρόσωπο από το παρελθόν του Marvel Cinematic Universe: αυτό του Robert Downey Jr. του ηθοποιού που δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν συνδέσει με τον δημοφιλέστατο Iron Man για πάνω από 20 χρόνια.

Η επιλογή αυτή της Marvel δίχασε τους fans από την πρώτη στιγμή και συνεχίζει να αποτελεί στοιχείο αντιπαραθέσεων στο Web καθημερινά. Ο Downey Jr. είναι πολύ καλός ηθοποιός και θα ενσαρκώσει τον Doctor Doom πειστικά, μα παραείναι γνωστός σε υπερβολικά πολύ κόσμο ως Iron Man για να μην ανακληθεί αμέσως στην μνήμη των θεατών ως Tony Stark. Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που ο ίδιος ηθοποιός υποδύεται δύο διαφορετικούς υπερήρωες της Marvel - ο Human Torch του 2005 π.χ. δεν ήταν άλλος από τον Captain America του 2011 - όμως το πρόσωπο του Tony Stark/Iron Man είχε εξελιχθεί σε αληθινό σύμβολο των Marvel Studios: εκείνο που έφερε τα comics στην μεγάλη οθόνη ξανά με επιτυχία και εκείνο που "έκλεισε" έναν μεγάλο κύκλο με την θυσία και τον θάνατο του συγκεκριμένου χαρακτήρα στο Avengers Endgame. Δεν είναι ένα πρόσωπο που έτσι απλά μπορεί να "ανακυκλώσει" κανείς - ενώ και οι... old school fans των comics έχουν σαφέστατα δίκιο όταν υποστηρίζουν πως ένας τόσο σημαντικός "μεγάλος κακός" όσο ο Victor Von Doom άξιζε να αποδοθεί από ένα νέο, χαρακτηριστικό πρόσωπο. Όχι ένα υπάρχον και μάλιστα πασίγνωστο.

Η σαφής εντύπωση που έχει δημιουργηθεί πως η Marvel Studios θα κινηθεί "εκ του ασφαλούς" στις επόμενες δύο ταινίες των Avengers ενισχύεται και από την επιλογή των σκηνοθετών τους: αυτοί δεν είναι άλλοι από τους Joe και Anthony Russo, αυτούς που οδήγησαν τα δύο προηγούμενα φιλμ των Avengers και δύο του Captain America σε τεράστια εμπορική επιτυχία. Είναι αλήθεια πως τα δύο αδέλφια έχουν και το ταλέντο και την εμπειρία να υλοποιούν όπως ελάχιστοι άλλοι τόσο μεγάλες και περίπλοκες παραγωγές, οπότε το πιθανότερο είναι πως οι θιασώτες των ταινιών τους δεν θα απογοητευτούν. Από την άλλη πλευρά, αυτή ακριβώς η δοκιμασμένη μεν αλλά και "κουρασμένη" συνταγή κινηματογραφίας και ύφους, αποτελεσματική αλλά τόσο προβλέψιμη, ήταν το πρόβλημα που έφερε την Marvel Studios σε αυτήν την δυσμενή θέση εξ αρχής. Όλοι ελπίζουμε πως οι αδελφοί Russo το καταλαβαίνουν αυτό και πως προτίθενται να κάνουν αρκετές αλλαγές ώστε να αποφύγουν την ολοφάνερη "παγίδα".

Η εταιρεία έχει προγραμματίσει για προβολή στους κινηματογράφους το Fantastic Four: First Steps τον Ιούλιο του 2025, το Avengers: Doomsday τον Μάιο του 2026 και το Avengers: Secret Wars τον Μάιο του 2027. Βρισκόμαστε ήδη στα τέλη του 2024 και - σύμφωνα με τον προσφιλή μηχανισμό της Marvel τουλάχιστον - θα πρέπει να μεσολαβήσουν ορισμένες ακόμη ταινίες και τηλεοπτικές σειρές από σήμερα μέχρι το 2026 αν η εταιρεία εννοεί να γνωρίσει στο κοινό όλους τους νέους Avengers. καθώς η ομάδα αυτή θα διαφέρει σημαντικά από την προηγούμενη (μόνο ο Spiderman λέγεται πως θα είναι κοινός μεταξύ τους).

Υπάρχει άλλωστε και το θέμα της εισαγωγής των X-Men στο Marvel Cinematic Multiverse, εισαγωγή που έχει ξεκινήσει αυτές τις μέρες με το Deadpool & Wolverine αλλά θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ημέρα που το Avengers: Secret Wars θα προβληθεί στα σινεμά (οι φίλοι των comics ξέρουν γιατί). Αυτό που σίγουρα θα πρέπει, όμως, είναι η Marvel Studios να δείξει περισσότερη τόλμη και διάθεση για αλλαγές έως τότε - διαφορετικά θα αναγκαστεί να διαχειριστεί μία αληθινά... επική εμπορική αποτυχία αντί για την επιστροφή στις επικές εισπράξεις που αναζητά. Το κοινό μπορεί να μην έχει βαρεθεί (ακόμη) τις υπερηρωϊκές ταινίες, έχει όμως αληθινά βαρεθεί τις τεμπέλικες παραγωγές - του είδους, δηλαδή, που προκύπτουν από τεμπέλικες επιλογές όπως τις πρόσφατες των Marvel Studios και Disney. Να περιμένουμε εκπλήξεις... από δω και πέρα; Ας ελπίσουμε πως ναι.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ