Fantastic Beasts and Where to Find Them

Ξεκίνημα μιας νέας εποχής, τόσο στο σενάριο όσο και στην... εικόνα!

Συγκεκριμένα λοιπόν: η έκδοση του Fantastic Beasts and Where to Find Them σε UltraHD Blu-ray είναι από τις τεχνικά ανώτερες που έχουμε συναντήσει μέχρι στιγμής στο νέο οικιακό φορμά. Δεν είναι μόνο ο μεγάλος αριθμός από pixels της ανάλυσης 4Κ αυτός που "κάνει την διαφορά". Είναι... όλα: είναι η απίθανη λεπτομέρεια που χαρακτηρίζει κάθε στοιχείο της ταινίας (σοφά η Warner έχει επιλέξει να κρατήσει τον κινηματογραφικό "κόκκο" και να μην στερήσει μέσω φίλτρων οξύτητα στην εικόνα), είναι η άριστη χρήση της τεχνολογίας HDR σε κάθε σκηνή όπου έχει νόημα - ειδικά τα εφέ του φωτός, της φωτιάς και του νερού είναι απολαυστικά - είναι και η απόδοση του μαύρου που "δεν κάνει συμβιβασμούς" σε δύσκολα καρέ. Η εικόνα της ταινίας δείχνει σε πολλά σημεία... αληθινά 3D, εννοούμε με "βάθος" πεδίου και "όγκο" στα αντικείμενα, "παρουσία" στα πάντα, χωρίς να είναι στερεοσκοπική. Κάποτε υιοθετούσαμε αυτήν την περιγραφή μεταφορικά. Σε αυτό το UHD BD, η εικόνα σχεδόν σε... προκαλεί να την αγγίξεις!

Θα είμαστε ειλικρινείς: από τις δοκιμές ανάμεσα στην έκδοση UHD BD και την έκδοση BD η διαφορά στην εικόνα ήταν τόσο μεγάλη, τόσο εύκολα διακριτή σε τόσα στοιχεία των δύο, που αρχικά πιστέψαμε πως η Warner - όσο απίθανο κι αν ακούγεται - δεν έδωσε ιδιαίτερη βάση στην δεύτερη έτσι ώστε να αναδείξει την πρώτη. Αλλά... όχι. Και στο Blu-ray η εικόνα είναι πλούσια, οξεία και φροντισμένη - όμως στο UHD Blu-ray η πρόσθετη λεπτομέρεια είναι απλώς πάρα πολλή για ν' αγνοηθεί και η απόδοση των χρωμάτων μέσω της τεχνολογίας HDR (ειδικά στην Sony ZD9) απλώς υπερβολικά καλά αξιοποιημένη για να αρνηθεί οποιοσδήποτε πως παίζει μεγάλο ρόλο στην απεικόνιση. Το θετικό: στην έκδοση του Fantastic Beasts and Where to Find Them που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά περιλαμβάνονται τόσο το UHD BD όσο και το BD. Είναι, είμαστε της γνώμης, η πλέον συμφέρουσα προσέγγιση για το κοινό της χώρας μας αυτή τη στιγμή και ελπίζουμε να την υιοθετήσουν όλοι οι διανομείς οικιακών ταινιών.


Την συγκλονιστική εικόνα του UHD BD στην παραγωγή της Warner συνοδεύει ήχος που κινείται στο ίδιο, υψηλότατο, επίπεδο. Δυστυχώς δεν έχουμε ακόμη στην διάθεσή μας εγκατάσταση Dolby Atmos για να αξιολογήσουμε την απόδοση αυτής της ποιότητας ήχου που προσφέρει το Ultra HD Blu-ray (οι συνάδελφοι στο εξωτερικό την εκθειάζουν), αλλά ειλικρινά δεν μπορούμε να φανταστούμε πόσο καλύτερη μπορεί να είναι από την DTS-HD Master Audio που περιλαμβάνεται και προσφέρει τα καθιερωμένα έξι κανάλια. Τα εφέ έχουν "σώμα", σαφήνεια και κατευθυντικότητα που "περνά πάνω" από τον άριστα "πεπλεγμένο" ήχο στο υπόβαθρο συνθέτοντας το είδος του πεδίου ολόγυρα από τον θεατή που σπάνια συναντάμε. Η απόδοση των διαλόγων δεν χάνει ποτέ την διαύγειά της, ο,τιδήποτε άλλο κι αν συμβαίνει στην οθόνη - ενώ η μουσική αξιοποιεί επίσης όλα τα κανάλια όπου χρειάζεται, αριστουργηματικά σε πολλές φάσεις και το subwoofer, συμμετέχοντας στην όλη ατμόσφαιρα ακριβώς όσο χρειάζεται.

Είναι μάλλον... προφανές το γεγονός ότι ακόμη κι αν δεν συμπεριλαμβάνονταν extras στην οικιακή έκδοση του Fantastic Beasts and Where to Find Them, θα την προτείναμε για αγορά βάσει τεχνικής υπεροχής και μόνο. Όμως συμπεριλαμβάνονται (στο Blu-ray) και είναι εκτενή: μία σειρά μικρών ντοκυμαντέρ για τον μαγικό κόσμο του Harry Potter... πριν γεννηθεί ο Harry Potter (με ανάλυση από την ίδια την Rowling), ξεναγήσεις στα σετ γυρισμάτων, καθώς και 11 "κομμένες σκηνές" έχουν συνολική διάρκεια δύο ωρών σχεδόν και πιθανώς ενδιαφέρουν μεν πιο πολύ τους fans των υπαρχόντων βιβλίων της Βρετανίδας, αλλά όχι μόνο απαραίτητα. Σε κάθε περίπτωση το σετ UHD/BD του Fantastic Beasts and Where to Find Them είναι η πρώτη υποχρεωτική αγορά της άνοιξης για οποιονδήποτε φίλο της φαντασίας και της περιπέτειας ενδιαφέρεται για υποδειγματική, κορυφαία ποιότητα εικόνας και ήχου σε ταινία του είδους. Για το κοινό της Rowling, φυσικά, ακόμη... περισσότερο, αν αυτό είναι εφικτό!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια αθηνόραμα digital - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ