Dunkirk

Επική παραγωγή, η οικιακή μεταφορά της χρονιάς σε UHD BD

Μπορεί να έφτασε στην οικιακή αγορά με την εκπνοή του 2017, η χρονιά αυτή όμως φαίνεται πως... κρατούσε το καλύτερο για το τέλος όσον αφορά στις μεταφορές νέων ταινιών σε Ultra HD Blu-ray: το Dunkirk, οποιαδήποτε κι αν είναι η γνώμη οποιουδήποτε γι' αυτό ως ταινία, είναι το πλέον εντυπωσιακό μέχρι στιγμής παράδειγμα απόδοσης εικόνας υπερυψηλής ευκρίνειας σε home cinema, έχοντας να επιδείξει οπτικό τομέα τόσο φροντισμένο, όσο δεν περιμέναμε να συναντήσουμε ποτέ σε "κανονική" ταινία, παρά μόνο σε "ελεγχόμενου περιβάλλοντος" ντοκυμαντέρ. Από την άλλη πλευρά, το Dunkirk δεν είναι και "φυσιολογική" τεχνικά ταινία ακριβώς: όντας γυρισμένο με διαφορετικές κάμερες για να αποδώσει με διαφορετικά κάδρα διαφορετικές σεκάνς, και με δεδομένο πως θα προβαλλόταν σε κινηματογράφους IMAX, αξιοποιεί το υλικό του από το στάδιο της σύλληψης κιόλας ποιοτικά. Και αυτό, εν τέλει, "κάνει όλη τη διαφορά".

Η εικόνα 4Κ του Dunkirk - που αξιοποιεί την τεχνολογία απόδοσης χρώματος HDR μέσω του προτύπου HDR10 και όχι του Dolby Vision στο UHD BD που κυκλοφορεί - είναι συμπαγής, πεντακάθαρη, απαλλαγμένη από κόκκο ή άλλα τεχνουργήματα σε βαθμό αληθινά εκπληκτικό, άριστη στο "βάθος" της και άκρως ικανοποιητική στην διαχείριση του μαύρου και των κλειστών τόνων γενικότερα. Η παλέτα που προτιμά ο Nolan είναι ως επί το πλείστον παλ και στην απεικόνιση HDR δεν επιστρατεύει... διαστημικά λαμπερά highlights όπως κάνουν φιλμ τύπου π.χ. Guardians of the Galaxy 2, αλλά με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η περισσότερο γήινη, φυσική οπτική εντύπωση που χρειάζεται το συγκεκριμένο φιλμ ούτως ή άλλως. Σε συγκεκριμένες σκηνές, ειδικά τις εναέριες με τον απέραντο ορίζοντα, τις δραματικές στην παραλία και ορισμένες κλειστοφοβικές, το Dunkirk σε UHD BD αποδίδει το είδος της κινηματογραφικής εικόνας που δεν είναι - επιτέλους - υπερβολή να πει κανείς πως αισθάνεται σαν να εκτυλίσσονται μπροστά του.

Μεγάλη, βέβαια, σε επικές ταινίες αυτού του τύπου είθισται να είναι και η συνεισφορά του ήχου - και αυτός του Dunkirk δικαιώνει τέτοιες προσδοκίες, καθώς ναι μεν δεν αξιοποιεί την κατευθυντικότητα των Dolby Atmos ή DTS:X, αλλά σχεδόν εξαντλεί τις δυνατότητες της καθιερωμένης διάταξης 5.1 κωδικοποιημένος σε Master Audio. Τα εφέ είναι αληθοφανή κι ενίοτε συγκλονιστικά σε ένταση, η μουσική του Hans Zimmer όσο προσωπική και όσο συναρπαστική την περιμένει κανείς στις αντίστοιχες σκηνές, η απόδοση των διαλόγων απολύτως διαυγής και η μίξη όλων αυτών αριστοτεχνική σε όλη τη διάρκεια του φιλμ. Είναι, δε, μία από τις ελάχιστες οικιακές μεταφορές του 2017 για την οποία δεν έχουμε το... κλασικό μας παράπονο της είτε υποτονικής, είτε υπερβολικής χρήσης του subwoofer: οι χαμηλές συχνότητες είναι "βροντερές" και "διακριτικές" όποτε και όπου χρειάζεται.

Η συσκευασία του Dunkirk που κυκλοφορεί και στην ελληνική αγορά περιέχει την έκδοση UltraHD Blu-ray, την έκδοση Blu-ray και ένα δεύτερο Blu-ray μόνο με extras - οπότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως αυτά είναι πολλά και καλύπτουν όλες τις πλευρές της παραγωγής, περιγράφοντας με μικρά ντοκυμαντέρ την φιλοσοφία πίσω από τις πλέον χαρακτηριστικές σκηνές και τα μυστικά της δημιουργίας τους. Αυτό το περιεχόμενο είναι εκτενές και, χωρίς να προσπαθεί να προσφέρει κάτι καινοτομικό ή πρωτότυπο, θα καλύψει απόλυτα όσους ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν τις διαδικασίες "πίσω από" μία παραγωγή αυτού του επιπέδου (ειδικά με δεδομένο το γεγονός ότι ο Nolan ναι μεν δεν πολυσυμπαθεί τα πολλά ειδικά εφέ αλλά αγαπά τις ευρείες κάμερες και την απόδοση μεγάλης κλίμακας).

Με την οικιακή έκδοση του Dunkirk η Warner κατάφερε κάτι που ναι μεν δεν περιμέναμε ποτέ να γράψουμε για ταινία του Christopher Nolan, αλλά δεν παύει να ισχύει: ακόμη και εκείνοι στους οποίους δεν άρεσε η πιο πρόσφατη δημιουργία του όσο προηγούμενες, πρακτικά... οφείλουν να προσθέσουν και αυτήν στην συλλογή τους (είτε αξιοποιούν τα UHD Blu-ray είτε τα "απλά" Blu-ray) γιατί ο τεχνικός της τομέας και τα extras της είναι υπεράνω κριτικής. Ειδικά όσον αφορά στην εικόνα 4Κ, δε, το Dunkirk θα παραμείνει αυτό που αποκαλούμε "τίτλος αναφοράς" για πολύ καιρό: ένας πήχυς πάνω από τον οποίο θα πρέπει να προσπαθούν μελλοντικές μεταφορές στο ικανότερο φορμά υπερυψηλής ευκρίνειας της αγοράς να περάσουν με την δική τους εικόνα. Όχι εύκολο - κι αυτός είναι, στα μάτια μας τουλάχιστον, λόγος απόκτησης του Dunkirk από μόνος του!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ