Doctor Strange

Περιπέτεια μαγική, οικιακή έκδοση επική

Όποιο κι αν είναι το σεναριακό υπόβαθρο μιας υπερηρωϊκής ταινίας, βέβαια, πρώτο λόγο έχουν πάντοτε οι σκηνές δράσης και το εντυπωσιακό θέαμα γενικώς - και το Doctor Strange σε αυτούς τους τομείς διαπρέπει, και πάλι με τρόπο διαφορετικό από άλλα φιλμ της Marvel. Η εικόνα που αποδίδει σε αυτές τις σκηνές, δε, η έκδοση Blu-ray είναι πάρα, πάρα πολύ καλή. Υπάρχουν μερικά σημεία όπου δεν είχε την οξύτητα που περιμέναμε, κάποια όπου η κλίμακα του μαύρου "ξεκινούσε από ψηλά" και κάποια ακόμη όπου τα ειδικά εφέ ήταν σχεδόν αντιληπτά. Όμως δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι στις πιο πολλές εντυπωσιακές σκηνές, και σε σχεδόν όλες τις υπόλοιπες, το επίπεδο λεπτομέρειας, το "βάθος", τα πειστικά χρώματα - εκτυφλωτικά λαμπερά εκεί που πρέπει και ρεαλιστικά φυσικά εκεί που οφείλουν να είναι αληθοφανή - συνθέτουν οπτικό τομέα αξιοζήλευτο. Ίσως δεν είναι αυτό που λέμε στον κόσμο του home cinema "αναφοράς" (πάρα πολύ λίγες ταινίες αγγίζουν αυτό το επίπεδο ούτως ή άλλως), αλλά είναι έξοχα φροντισμένη και σίγουρα ποιοτική.

Αναφοράς (ασυζητητί μάλιστα) είναι αντιθέτως ο ήχος του Doctor Strange, του οποίου κάθε ένα χαρακτηριστικό είναι και ένα μικρό... ρεσιτάλ. Έχει υλοποιηθεί σε διάταξη καναλιών 7.1 και ποιότητα DTS Master Audio - αποδίδεται άκρως αποτελεσματικά και σε διατάξεις 5.1 - και είναι, χωρίς υπερβολή, ένα από τα πλέον εντυπωσιακά ηχητικά σύνολα που έχουμε συναντήσει τα τελευταία χρόνια. Οι διάλογοι αποδίδονται με διαύγεια και σαφήνεια που σπάνια συναντά κανείς (δεν επικαλύπτονται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες), το ηχητικό πεδίο που "πλέκει" μπροστά και γύρω από τον θεατή το Blu-ray είναι ευρύ, "ζωντανό" και πάντοτε παρόν, τα εφέ χαρακτηρίζονται από κατευθυντικότητα και διακριτότητα, ενώ η μουσική συνοδεύει άλλοτε διακριτικά, άλλοτε με εξάρσεις, πάντοτε ταιριαστά. Ιδιαίτερης μνείας αξίζει η χρήση των χαμηλών συχνοτήτων, καθώς το εκάστοτε subwoofer αξιοποιείται όχι μόνο εκεί που ούτως ή άλλως θα πρέπει να είναι "βροντερός" ο ήχος, αλλά και σε άλλα σημεία στο υπόβαθρο, προσθέτοντας "παρουσία" στο όλο σύνολο.


Τηρώντας την παράδοση που ακολουθεί στις παραγωγές της τα τελευταία χρόνια, η Marvel έχει φροντίσει ώστε το Doctor Strange να συνοδεύεται από πολλά extras. Υπάγονται μεν στις... γνωστές κατηγορίες, αλλά είναι αρκούντως ποιοτικά: τα 5 μικρά αφιερώματα, για παράδειγμα, που συνθέτουν το υλικό "making of" έχουν συνολική διάρκεια μίας ώρας περίπου και οι λάτρεις τόσο των comics όσο και των ειδικών εφέ θα τα απολαύσουν. Για όποιον έχει την σχετική υπομονή, ο σχολιασμός του σκηνοθέτη στην ταινία "φέρνει στο φως" πολλές σημαντικές λεπτομέρειες. Μικρή απογοήτευση είναι το... σκανδαλιστικά ονομασμένο μικρό αφιέρωμα στην επόμενη "φάση" των ταινιών της Marvel - το Phase 3 δηλαδή που έχει ξεκινήσει με το Captain America: Civil War και θα ολοκληρωθεί το 2020 - το οποίο όμως δεν προσφέρει κάποια νέα πληροφορία. Σαφώς ενδιαφέρουσες, απεναντίας, είναι οι πέντε "κομμένες σκηνές" που λόγω χρόνου δεν έχουν συμπεριληφθεί, ενώ "την πλάκα τους" έχουν πάντοτε οι γνωστές "γκάφες των γυρισμάτων". Όσοι και όσες απόλαυσαν το αυτοαναφορικό αλλά απολαυστικό clip της Μarvel με τον Thor και τον... συγκάτοικό του Daryl, άλλωστε, θα βρουν στο Blu-ray ένα ακόμη.

Από τα παραπάνω σε μόνο ένα συμπέρασμα μπορεί να καταλήξει κανείς: μία από τις πλέον συναρπαστικές ταινίες δράσης και φαντασίας του 2016 με την προσεγμένη της και συνολικά ποιοτική εκδοχή σε Blu-ray διεκδικεί θέση στην συλλογή κάθε φίλου των σινε-περιπετειών, όχι μόνο σε αυτήν των αναγνωστών comics της Marvel. Οι δεύτεροι πιθανώς έχουν ήδη αγοράσει το Doctor Strange σε αυτήν την μορφή - στην ελληνική αγορά η "παραδοσιακή" έκδοση 2D είναι συνδυασμένη στην ίδια συσκευασία με την 3D, η οποία εκμεταλλεύεται θεαματικά την στερεοσκοπική εικόνα σε συγκεκριμένες σκηνές με εφέ - όμως θα ήταν παράλειψη εκ μέρους των πρώτων να την αγνοήσουν. Με... αυτά και μ' εκείνα, πάντως, η Marvel μάς έχει υποχρεώσει να αγοράσουμε όλες της τις παραγωγές των τελευταίων δύο ετών: ακόμη και η λιγότερο εντυπωσιακή από αυτές - το Ant Man - παραμένει αδιαμφισβήτητα ποιοτική. Και με Spiderman, Guardians of the Galaxy και Thor στο φετινό πρόγραμμα...; Κι άλλα έξοδα εν όψει!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - editor’s choice - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ