Ελάχιστα... γνωμικά ισχύουν στον κόσμο της τεχνολογίας περισσότερο από το "ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες" ("the devil is in the details"): είναι τέτοια η φύση των προϊόντων αυτών που αφήνει, δυστυχώς, μεγάλο περιθώριο για απόκρυψη σημαντικών στοιχείων, για μισές αλήθειες, ακόμη και για ξεκάθαρα παραπλανητικές τακτικές εκ μέρους των κατασκευαστών. Το γεγονός αυτό φαίνεται να έχει εκμεταλλευτεί η Mediatek με το νεότερό της chip για σύγχρονες τηλεοράσεις (Smart TV), καθώς σημαντικές πληροφορίες που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα γι' αυτό έχουν δημιουργήσει αναστάτωση στα μέσα ενημέρωσης του κλάδου, αλλά και προβληματισμό στους καταναλωτές που ήλπιζαν πως φέτος θα είχαν περισσότερες επιλογές σε μοντέλα τηλεοράσεων πλήρως εξοπλισμένων από πλευράς συνδεσιμότητας.
Εν τάχει: η Mediatek - της οποίας τα chip ελέγχου θυρών βρίσκονται σε μεγάλο αριθμό από Smart TV κατασκευαστών όπως οι Sony, Philips, Panasonic, TCL και Hisense - ανακοίνωσε τον Νοέμβριο το νεότερο τέτοιο chip της, το Pentonic 1000. Αυτό "στα χαρτιά" προσφέρει εξελιγμένες λειτουργίες σε πολλούς τομείς και, επιτέλους, πλήρεις δυνατότητες για τις θύρες HDMI των τηλεοράσεων που θα το αξιοποιούν. Παρελθόντα chip της Mediatek περιόριζαν τις θύρες HDMI 2.1 σύγχρονων λειτουργιών σε μόλις δύο (ή ακόμη και μία αν ήθελε να συνδέσει κανείς στην μία από τις δύο κάποια soundbar), κάτι που αμαύρωνε την εικόνα κορυφαίων τηλεοράσεων του 2020, 2021 και 2022. Το Pentonic 1000 αρχικά υποσχόταν τέσσερις θύρες HDMI 2.1 πλήρους εύρους, έτσι ώστε να είναι εφικτή πλέον η σύνδεση π.χ. ενός PS5, ενός Xbox Series X, ενός ισχυρού PC και μίας soundbar, όλων μαζί χωρίς να περιορίζεται κάποια από αυτές τις συσκευές.
Πριν από λίγες ημέρες, ωστόσο, ο Vincent Teoh του δημοφιλούς καναλιού HDTVTest στο YouTube αποκάλυψε - μετά από παρατηρήσεις που έκανε στην CES 2023 και ερωτήσεις στην Mediatek αργότερα - ότι ο αρχικός ισχυρισμός της εταιρείας είναι ψευδής: το Pentonic 1000 δεν υποστηρίζει τέσσερις τέτοιες πλήρεις θύρες HDMI 2.1. Η εταιρεία, χωρίς να ενημερώσει κανέναν, άλλαξε την περιγραφή των τεχνικών χαρακτηριστικών του νεότερου chip της και όλα δείχνουν πως οι αρχικοί ισχυρισμοί βασίζονταν στο πολύ κακό πλαίσιο πιστοποίησης που έχει θέσει ο οργανισμός HDMI Licencing Administration για τις θύρες αυτές. Με λίγα λόγια: το Pentonic 1000 δεν θα είναι το chip αυτό που θα διορθώσει ένα από τα πλέον εκνευριστικά προβλήματα ακόμη και των καλύτερων τηλεοράσεων που βασίζονται σε Google/Android TV φέτος.
Είναι μία κατάσταση δυσάρεστη για όλους τους εμπλεκόμενους. Οι κατασκευαστές τηλεοράσεων που... δεν λέγονται Samsung ή LG - και οι δύο Κορεάτες κολοσσοί έχουν αναπτύξει δικά τους chip ελέγχου θυρών HDMI και προσφέρουν τέσσερις πλήρους εύρους εδώ και χρόνια - θα πρέπει να υποστούν για μία ακόμη χρονιά την κριτική και τα αρνητικά σχόλια των δημοσιογράφων για το συγκεκριμένο θέμα. Οι δημοσιογράφοι έχουν κάθε δικαίωμα να είναι θυμωμένοι με την Mediatek γιατί ενώ κάλυψαν εκτενώς την παρουσίαση του Pentonc 1000 τον Νοέμβριο - ενδόμυχα ελπίζοντας πως με αυτό η εταιρεία θα εξιλεωθεί για τις παρελθούσες ατασθαλίες της - αυτή τους παραπλάνησε και απέκρυψε την αλήθεια γι' αυτό επί μήνες. Οι καταναλωτές, άλλωστε, είναι απογοητευμένοι ή και θυμωμένοι καθώς δεν αγόρασαν τηλεόραση π.χ. στην Black Friday ή στις εορταστικές προσφορές του 2022 ελπίζοντας πως θα έχουν στην διάθεσή τους περισσότερες και καλύτερες επιλογές το 2023 λόγω του Pentonic 1000.
Από την κυκλοφορία των PS5 και Xbox Series S/X το 2020, συστήματα που απαιτούν την χρήση θύρας HDMI 2.1 πλήρους εύρους για να απεικονίσουν τα γραφικά των games τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο - με υποστήριξη VRR, 14/120 και HDR ταυτόχρονα - το όλο θέμα των μόνο δύο τέτοιων θυρών σε τόσες τηλεοράσεις έχει συζητηθεί εκτενώς έως... εξαντλητικά. Πολλοί έχουν αποπειραθεί να υποτιμήσουν την σημασία του. Ναι, δεν χρειάζονται όλοι πιο πολλές από δύο τέτοιες πλήρεις θύρες HDMI 2.1. Ναι, υπάρχουν κάποιες λύσεις πια στην αγορά όπως οι soundbars με εισόδους HDMI 2.1 και βέβαια οι ενισχυτές με εισόδους αντίστοιχες. Όμως με τα δεδομένα του 2023 είναι πια τραγελαφικό να συζητάμε ποιός χρειάζεται τέσσερις τέτοιες θύρες και ποιός όχι, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε πανάκριβες, κορυφαίες τηλεοράσεις. Σε αυτήν την κατηγορία θα έπρεπε οι 4 πλήρεις θύρες HDMI 2.1 να θεωρούνται αυτονόητες και να περιορίζονται σε δύο μόνο τα περισσότερο προσιτά, λιγότερο εξοπλισμένα μοντέλα.
Είναι αδύνατον, δε, να μην κατηγορήσει κανείς την Mediatek για όλα αυτά, καθώς η εταιρεία ξεκάθαρα εκμεταλλεύεται την προνομιακή θέση που έχει στην αγορά για να κάνει πράγματα που άλλες δεν θα είχαν το θράσος να κάνουν. Η συγκεκριμένη εταιρεία προμηθεύει με chip ελέγχου τόσους κατασκευαστές για τόσα διαφορετικά μοντέλα τηλεοράσεων, που κάθε της επιχειρηματική επιλογή επηρεάζει εκατομμύρια καταναλωτές κάθε χρόνο. Είναι αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του γιατί τα μονοπώλια βλάπτουν εν τέλει όλους, ακόμη και τις εταιρείες που τα έχουν: η απουσία σοβαρού ανταγωνισμού δεν βοηθά την Mediatek να προσφέρει τα καλύτερα προϊόντα που θα μπορούσε. Οι Sony, Philips, Panasonic, TCL, Hisense και άλλοι δεν θα ήταν κατά βάση "αλυσοδεμένοι" στην Mediatek, σίγουρα όχι όπως είναι τώρα, αν υπήρχε έστω κι ένας ακόμη σχεδιαστής τέτοιων chip ως εναλλακτική. Ίσως αυτό φοβήθηκαν πριν από πέντε χρόνια οι LG και Samsung πώς θα τούς συμβεί κι αποφάσισαν να σχεδιάσουν τα δικά τους τέτοια chip - αποκτώντας, τελικά, συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού, ειδικά στις τηλεοράσεις ανώτερου κι ανώτατου επιπέδου. Με όσα έχουν συμβεί έκτοτε, τις αδικεί κανείς; Εμείς σίγουρα όχι.