LG: επιτέλους, λύση στο θέμα του μπλε των οθονών OLED

Μία αδυναμία... δεκαετίας ξεπερνά ο κορεατικός κολοσσός, αλλά πότε αναμένονται βελτιωμένες τηλεοράσεις;

Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι η τεχνολογία απεικόνισης OLED παραμένει η καλύτερη ανάμεσα στις ευρέως διαθέσιμες σήμερα όσον αφορά στην ποιότητα εικόνας συνολικά, όμως δεν μπορεί να αρνηθεί οποιοσδήποτε πως η εξέλιξή της έχει παράλληλα επιβραδυνθεί ανησυχητικά πολύ. Μετά από τέσσερα χρόνια πρακτικής στασιμότητας, για παράδειγμα, η LG αποκάλυψε στην CES 2023 την "παραλλαγή" MLA OLED - η οποία είναι σαφής βελτίωση συγκριτικά με την "απλή" OLED στους τομείς της φωτεινότητας και της κατανάλωσης ρεύματος - αλλά η φετινή της εκδοχή, η "δεύτερης γενιάς" MLA OLED, και πάλι δεν κατόρθωσε να σημειώσει σημαντικό "βήμα μπροστά" σε σχέση με την προκάτοχό της.

Καμία έκπληξη, λοιπόν, που ορισμένα μέσα ενημέρωσης εστιασμένα στις τεχνολογίες απεικόνισης σχολίασαν ένα πρόσφατο ενδιαφέρον άρθρο του κορεατικού ET News που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες: εκεί αναφέρεται πως η LG Display κατόρθωσε να συνθέσει στο εργαστήριο ένα νέο είδος οθόνης OLED, το οποίο χρησιμοποιεί φωσφορίζον (phosphorescent) υλικό όχι μόνο για το κόκκινο και το πράσινο χρώμα, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, αλλά και για το μπλε. Στις σημερινές τηλεοράσεις OLED το μπλε χρησιμοποιεί φθορίζον (fluorescent) υλικό, το οποίο όμως έχει χαμηλή απόδοση καθώς μπορεί να μετατρέψει μόλις το 25% της ενέργειας που δέχεται σε φως. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η δίοδος του μπλε να χρειάζεται περισσότερο ρεύμα για να συνεργαστεί με την κόκκινη και την πράσινη, μειώνοντας την αποδοτικότητα της οθόνης OLED συνολικά και αυξάνοντας την θερμότητά της σε κατάσταση λειτουργίας.

Η LG Display προσπαθούσε επί χρόνια να χρησιμοποιήσει φωσφορίζον υλικό και για το μπλε στις οθόνες OLED, όμως αυτό αποδεικνυόταν ασταθέστατο και θα μείωνε πάρα πολύ την αναμενόμενη διάρκεια ζωής των σχετικών τηλεοράσεων μακροπρόθεσμα. Τελικά η εταιρεία τα κατάφερε αξιοποιώντας δομή "δύο επιπέδων" στις υβριδικές αυτές νέες OLED, στην ουσία συνδυάζοντας στην ίδια οθόνη υλικά φωσφορίζοντα και φθορίζοντα για το μπλε συγκεκριμένα. Με αυτόν τον τρόπο πηγές μέσα από την εταιρεία ισχυρίζονται πως οι οθόνες αυτές και αντοχή στον χρόνο αντίστοιχη των παρόντων OLED θα έχουν, και έως 25% λιγότερη ενέργεια θα καταναλώνουν. Σημειώνεται πως οι κατασκευαστές που θα αξιοποιήσουν τις οθόνες αυτές έχουν την επιλογή να προσφέρουν είτε λιγότερο ενεργοβόρες τηλεοράσεις είτε τηλεοράσεις που με την ίδια κατανάλωση ρεύματος προσφέρουν φωτεινότερη εικόνα.

Για τους φίλους και τις φίλες του Αθηνόραμα Digital που ίσως αναρωτιούνται σχετικά... όχι, δεν πρόκειται για την ίδια τεχνολογία με αυτήν των "δύο επιπέδων" (Tandem OLED) που αξιοποίησε η Apple στις υπέροχες οθόνες των νεότερων iPad Pro της: αυτές αξιοποιούν στην ουσία δύο επιφάνειες απεικόνισης την μία πάνω στην άλλη αλλά τυπικών χαρακτηριστικών ως προς το μπλε. Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως το άρθρο του ET News δεν διευκρινίζει αν αυτό το νέο είδος υβριδικών οθονών OLED μπορεί να κατασκευαστεί σε μεγάλες διαγωνίους (π.χ. 65 ιντσών και άνω) ή αν θα προορίζεται αρχικά μόνο για μικρότερες, όπως αυτές των monitor για PC, των laptop, των tablet ή των κινητών τηλεφώνων. Αυτό που επιβεβαιώνεται από εσωτερικές πηγές της LG Display είναι πως η κατασκευαστική αξιολόγηση των υβριδικών αυτών οθονών OLED θα ξεκινήσει "μέσα στο έτος" (άρα τους επόμενους μήνες) και πως βάσει αυτής θα αποφασιστεί το πότε θα διατεθούν εμπορικά.

Με άλλα λόγια, ακόμη και αν αυτές οι βελτιωμένες οθόνες OLED μπορούν όντως να κατασκευαστούν εξ αρχής σε μεγάλες διαγωνίους, δεν θα είναι έτοιμες για αξιοποίηση στα μοντέλα τηλεοράσεων OLED των LG, Panasonic και Sony για το 2025 - κι αυτό γιατί οι κατασκευαστές χρειάζονται αρκετό χρόνο προκειμένου να προσαρμόσουν τους αλγόριθμους επεξεργασίας εικόνας τους στις ιδιότητες ενός νέου τύπου οθόνης και τα μοντέλα του 2025 βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης. Από την άλλη πλευρά... το ίδιο πίστευε η αγορά και για την τεχνολογία MLA OLED στα τέλη του 2022, όμως η LG εξέπληξε τους πάντες αποκαλύπτοντας τις οθόνες αυτές τον Ιανουάριο του 2023 και χρησιμοποιώντας τις στην τηλεοράσεις OLED G3 λίγους μήνες αργότερα, οπότε...

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτή εντείνει ακόμη περισσότερο τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις LG και Samsung: η δεύτερη απέσπασε ολοφάνερα μερίδιο αγοράς και πάρα πολλές πωλήσεις κορυφαίων μοντέλων τηλεοράσεων τα τελευταία τρία χρόνια με την δική της τεχνολογία QD-OLED, η οποία υπερέχει των OLED/MLA OLED σε συγκεκριμένους τομείς. Οι υβριδικές αυτές οθόνες OLED ίσως βοηθήσουν την LG να επανακτήσει ποσοστό αυτού του χαμένου μεριδίου. Η Samsung Display, ωστόσο, έχει επίσης ανακοινώσει σχετικά πρόσφατα πως στοχεύει στην βελτίωση της αποδοτικότητας του μπλε στις δικές της οθόνες και στην κατανάλωση ρεύματος που τις χαρακτηρίζει - υπόσχεται μειώσεις της τάξης του 50% (!) σε κατανάλωση ενέργειας - οπότε μία... εκ νέου σύγκρουση μεταξύ τους το 2026 δείχνει πρακτικά βέβαιη αυτή τη στιγμή. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ