Sony Bravia A95K

Εμπειρία θέασης άλλου επιπέδου, η καλύτερη επίδειξη της τεχνολογίας QD-OLED

Είδος: TV OLED
Τιμή: €4099,00

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Δεν είναι ακριβώς μυστικό το γεγονός ότι η εξέλιξη των τηλεοράσεων από τεχνολογικής πλευράς είχε επιβραδυνθεί τα τελευταία χρόνια: οι OLED είχαν κρατήσει το τέλειο μαύρο και την υψηλή τους αντίθεση και βελτίωναν σταδιακά την φωτεινότητά τους, οι LED/LCD είχαν κρατήσει την υψηλή τους φωτεινότητα και σταδιακά βελτίωναν τον τοπικό υποφωτισμό τους και... αυτό ήταν όλο στην ουσία. Κάθε χρόνο γίνονταν μικρά βήματα εξελικτικά, ναι, καθώς και βελτιώσεις στην επεξεργασία εικόνας και τον προσφερόμενο ήχο, αλλά δεν έκανε την εμφάνισή του τίποτε αληθινά νέο. Άρχισαν όμως να γίνονται οι πρώτες συζητήσεις για τις οθόνες QD-OLED, η Sony τον Ιανουάριο ανακοίνωσε επίσημα την πρώτη της τηλεόραση QD-OLED, η Samsung "έκανε την έκπληξη" την άνοιξη διαθέτοντας πρώτη την δική της... και έχουμε πλέον μία τρίτη κατηγορία τηλεοράσεων διαθέσιμη στο κοινό. Επιτέλους, πραγματική εξέλιξη. Κάτι νέο.

Η Sony Bravia A95K είναι η πιο πολλά υποσχόμενη τέτοια τηλεόραση και μακράν το ευρύτερα συζητημένο μοντέλο του 2022 μέχρι στιγμής. Την αξιολογήσαμε για τρεις εβδομάδες. Κατάφεραν οι Ιάπωνες το... ακατόρθωτο, ν' ανταποκριθούν δηλαδή με αυτό το προϊόν στις σχεδόν παράλογες πια προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί γύρω από την συγκεκριμένη τηλεόραση; Η απάντηση είναι μία και ξεκάθαρη: παραδόξως ναι, τα κατάφεραν. Και ναι, σε επίπεδο ποιότητας εικόνας αυτή είναι η κορυφαία τηλεόραση του 2022. Αυτό δεν σημαίνει πως η Α95Κ απευθύνεται σε οποιονδήποτε ή ότι θα ήταν η καλύτερη επιλογή για όλους ανεξαιρέτως. Εξηγούμε.

Όσον αφορά στο design, η Sony έχει προσφέρει μερικές από τις ομορφότερες τηλεοράσεις OLED μέχρι σήμερα και η A95K συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτές. Οι Ιάπωνες έκαναν ωστόσο μία σχεδιαστική επιλογή που έχει... διχάσει το κοινό: η βάση της Α95Κ μπορεί να τοποθετηθεί είτε μπροστά από την οθόνη (ώστε αυτή να εφάπτεται με τον τοίχο και το έπιπλο όπου θα τοποθετηθεί) είτε πίσω από αυτήν (όπου δεν φαίνεται καθόλου), με μία πολύ μικρή κλίση στην δεύτερη περίπτωση που θυμίζει την πρώτη τηλεόραση OLED της Sony, την θρυλική Α1. Πολύ λεπτό πλαίσιο οθόνης και μαύρο ματ χρώμα συμπληρώνουν την εξωτερική εμφάνιση μιας μοντέρνας, καλαίσθητης τηλεόρασης που παραχωρεί την προτεραιότητα στην εικόνα όταν προβάλλει αλλά δείχνει όμορφη μέσα στον χώρο όταν δεν λειτουργεί.


Το πρόβλημα με αυτήν την σχεδιαστική επιλογή είναι διπλό. Ένα: τοποθετώντας κανείς την βάση μπροστά από την οθόνη δεν βοηθά την Α95Κ να εναρμονιστεί εύκολα με τον περιβάλλοντα χώρο (η βάση είναι ευμεγέθης και ανθρακί), ενώ τοποθετώντας την πίσω από την οθόνη προκύπτει η ηθελημένη ελαφρή κλίση προς τα πίσω, η οποία όμως μπορεί να μην ταιριάζει σε όλων την αισθητική (σ' εμάς αρέσει πολύ έτσι μα καταλαβαίνουμε αν σε κάποιους... δεν). Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι πως είτε η μία θέση προτιμηθεί για την βάση, είτε η άλλη, δεν γίνεται να τοποθετηθεί ηχόμπαρα κάτω από την οθόνη της A95K γιατί αυτή εφάπτεται πλήρως με την επιφάνεια του επίπλου όπου τοποθετείται. Πολλοί δεν θα έχουν πρόβλημα με αυτό, καθώς το ενσωματωμένο σύστημα ήχου της A95K είναι πάρα πολύ καλό (περισσότερα στην συνέχεια), ενώ άλλοι θα την συνδυάσουν με ποιοτικό εξωτερικό πολυκάναλο σύστημα ήχου ούτως ή άλλως. Όμως οι ηχόμπαρες παραμένουν δημοφιλής τρόπος αναβάθμισης του ήχου μιας τηλεόρασης και η A95K δεν διευκολύνει την χρήση τους είναι η αλήθεια.

Μπορεί πάντως να διακρίνει - και να ακούσει! - το γιατί η Sony σχεδίασε με τόση... αυτοπεποίθηση την A95K: η τηλεόραση αυτή προσφέρει από μόνη της πραγματικά υπέροχο ήχο. Οι Ιάπωνες βελτίωναν κάθε χρόνο την τεχνολογία Acoustic Surface Audio Plus - που μετατρέπει ολόκληρη την οθόνη σε ηχείο και μάλιστα έτσι ώστε να προέρχονται η ομιλία ή τα εφέ από συγκεκριμένα σημεία της βάσει του τί συμβαίνει στην εικόνα - μα αυτή είναι η καλύτερη μέχρι τώρα υλοποίησή της: οι διάλογοι είναι διαυγέστατοι, ο διαχωρισμός των ηχητικών καναλιών αποτελεσματικός, ενώ οι μεσαίες και υψηλές στάθμες αποδίδονται με λεπτομέρεια και πειστικά ακόμη και σε μεγάλη ένταση ήχου. Η A95K ενσωματώνει άλλωστε στο πίσω μέρος και δύο woofer ξεχωριστά, οπότε οι χαμηλές στάθμες αποδίδονται με δύναμη, ευελιξία και χωρίς παραμορφώσεις.

Θα χρειαζόταν εξαιρετικά υψηλού επιπέδου συνδυασμός ηχόμπαρας και subwoofer για να βελτιωθεί αισθητά ο ήχος που προσφέρει η A95K από μόνη της - και, για να λέμε τα πράγματα με τ' όνομά τους, η συγκεκριμένη τηλεόραση αξίζει ούτως ή άλλως να συνδυαστεί με αυτόνομο πολυκάναλο ηχητικό σύστημα προκειμένου να απολαύσει κανείς σε σύγχρονες ταινίες ή σειρές αντικειμενοστρεφή ήχο Dolby Atmos όπως πρέπει (και είναι πολύ πιθανό πως οι καταναλωτές στους οποίους απευθύνεται η A95K είναι της ίδιας άποψης). Ως bonus, πάντως, η A95K μπορεί να συνδεθεί σε τέτοιο ακριβώς ηχητικό σύστημα, προφανώς μέσω ενισχυτή, και να παίξει τον ρόλο του κεντρικού ηχείου - αυτού των διαλόγων δηλαδή - άκρως αποτελεσματικά.


Όσον αφορά στις διαθέσιμες θύρες, η A95K προσφέρει εκείνες που έχουμε συναντήσει σε όλες τις κορυφαίες τηλεοράσεις της Sony πέρυσι και φέτος. Υπάρχει θύρα Ethernet για ενσύρματη Δικτυακή πρόσβαση - είναι των 100 Mbps δυστυχώς αλλά αν υπάρχει ανάγκη υψηλότερων ταχυτήτων είναι εφικτές με προσαρμογέα USB3.0 από την σχετική θύρα - υπάρχει θύρα USB 2.0 για πρόσβαση σε εξωτερικά μέσα αποθήκευσης και αναπαραγωγή υλικού από εκεί, υπάρχουν θύρες composite video και optical επίσης (περιορισμένης χρησιμότητας πια). Η ασύρματη διασύνδεση μέσω Wi-Fi είναι ταχύτητας AC, υποστηρίζεται δε και Bluetooth έκδοσης 4.2 για σύνδεση με άλλες συσκευές. Δεν λείπει τίποτε απαραίτητο, με άλλα λόγια, έστω κι αν περιθώριο για καλύτερες επιλογές και επιδόσεις στις θύρες αυτές υπήρχε σαφώς.

Το μόνο χαρακτηριστικό των θυρών που προσφέρει η A95K, πάντως, το οποίο θα μπορούσε δημιουργήσει όντως πρόβλημα, σχετίζεται με τις θύρες HDMI. Η νέα τηλεόραση της Sony προσφέρει τέσσερις τέτοιες, όμως μόνο οι δύο εξ αυτών είναι προδιαγραφών 2.1 και από αυτές η μία είναι η θύρα συμβατότητας με το πρότυπο ήχου eARC. Αυτό σημαίνει πως αν οι καταναλωτές θέλουν να συνδέσουν μία σύγχρονη ηχόμπαρα και να την αξιοποιήσουν στο maximum, έχουν μόνο μία θύρα διαθέσιμη για ένα PS5 ή Xbox Series S/X ή gaming PC. Δεν είναι περιορισμός ανυπέρβλητος, ειδικά για το κοινό στο οποίο απευθύνεται πρωτίστως η A95K, αλλά... καλό θα ήταν βέβαια να μην υπήρχε καθόλου στην καλύτερη τηλεόραση της Sony για το 2022.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ