Sex, ψέματα και... έρευνες

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, ενώ γενικώς μας ενδιαφέρει να διαβάζουμε αναφορές από έρευνες που κάνουν ειδικευμένες σε αυτό εταιρείες του εξωτερικού, εν τέλει αντιμετωπίζουμε όλα τα σχετικά συμπεράσματα με αρκετές (έως πολλές) δόσεις δυσπιστίας: ενίοτε δίνουν την εντύπωση πως δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα! Από τη μία πλευρά, τον Αύγουστο του 2007 είχαμε τη σχεδόν... σκανδαλώδη έρευνα της αμερικανικής NPD, της οποίας τα στελέχη διατείνονταν πως - ούτε λίγο ούτε πολύ - μόνο το 40% των κατόχων PlayStation3 γνώριζαν ότι η συσκευή τους μπορεί να αναπαράγει ταινίες Blu-ray και πως το... 50% αυτού του 40% δεν είχε ποτέ χρησιμοποιήσει (!) αυτή τη δυνατότητα του PS3. Άποψη που φυσικά ερχόταν σε σημαντική (αν όχι πλήρη) αντιπαράθεση με τα όσα και εμείς και άλλοι δημοσιογράφοι βίωναν εκείνον τον καιρό, όταν διαπίστωναν ότι τουλάχιστον οι μισοί από τους αρχικούς κατόχους ενός PS3 το είχαν αποκτήσει ως το πρώτο τους, προσιτό Blu-ray player.

Μικρό fast forward, μόλις 11 μηνών μετά, και η ίδια εταιρεία ερευνών σε πρόσφατη έκθεσή της υποστηρίζει ότι όχι το 50% ή το 60%, αλλά το 87% (!) των κατόχων PlayStation3 το χρησιμοποιούν για την θέαση ταινιών σε δίσκους Blu-ray. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο ποσοστά είναι χαώδης και δεν μπορεί να "καλυφθεί" σε καμία περίπτωση από τη διαφορά ανάμεσα στις "τότε" και "τώρα" πελατειακές βάσεις του συστήματος της Sony. H ίδια η ιαπωνική εταιρεία δεν επένδυσε τόσο, μα τόσο μεγάλα ποσά μέσα στο 2007 ώστε να αναδείξει τη συγκεκριμένη λειτουργία του PS3 (ας μην ξεχνάμε, προσπαθεί να προωθήσει περισσότερο τα αυτόνομα Blu-ray player που κατασκευάζει). Και οι... αναλυτές των αναλυτών της έρευνας αυτής, σε πάρα πολλά εξειδικευμένα μέσα ενημέρωσης για το home entertainment, προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν το "άλμα" αυτό - και γιατί δεν έχει, εν τέλει, ακόμη αντικαθρεπτιστεί σε αντίστοιχο "άλμα" στις πωλήσεις δίσκων Blu-ray αυτών καθ' αυτών. Γιατί, να... νοικιάζουν μόνο τις ταινίες που βλέπουν όλα αυτά τα εκατομμύρια των κατόχων PS3, δύσκολο.

Απάντηση σαφή και αναμφισβήτητη δεν έχει η στήλη. "Άκουσαν" επιτέλους οι κάτοχοι PS3 από πέρυσι μέχρι φέτος για το Blu-ray μέσα από την όλη "φιλολογία" (και "παραφιλολογία") της μάχης που κέρδισε, έναντι του HD-DVD; Παρατήρησαν στις θήκες πολλών ταινιών Blu-ray την ένδειξη "Compatible with PlayStation3"; Κάτι άλλο; Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και λανθασμένο να είναι το πρόσφατο ποσοστό της NPD, όλοι συμφωνούν σχετικά με το γεγονός ότι η συμβιωτική σχέση ανάμεσα στο PS3 και το Blu-ray τελικά απέδωσε: το πρώτο βοήθησε το δεύτερο να κερδίσει, ενώ το δεύτερο έφερε το πρώτο στα σπίτια των μη-gamers που όμως ενδιαφέρονταν από νωρίς για ταινίες σε υψηλή ευκρίνεια. Καθόλου άσχημα. Το πώς θα συνεχίσει να αποδίδει αυτή η συμβιωτική σχέση όταν αξιοπρεπή Blu-ray player αρχίσουν να εμφανίζονται στα 299 ευρώ και/ή μια σειρά από Δικτυακές υπηρεσίες προσφέρουν την ενοικίαση ταινιών HD (ή σχεδόν HD) χωρίς περίπλοκες διαδικασίες, είναι ένα άλλο θέμα...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ