Όχι πως ξεκίνησε... φυσιολογικά ακριβώς ως χρονιά αυτή που διανύουμε, βέβαια, όμως ειδικά για την προϊοντική κατηγορία των τηλεοράσεων το 2022 προδιαγράφεται σαφώς ασυνήθιστο. Ο λόγος είναι απλός: είναι χρονιά συναρπαστική - έχουμε την άφιξη νέας τεχνολογίας προβολής, της QD-OLED - αλλά από πολλές απόψες και εξελικτική... παράλληλα όμως και μεταβατική, όλα ταυτόχρονα. Καμία άλλη υποκατηγορία των τηλεοράσεων δεν είναι καλύτερη απόδειξη για όλα αυτά από τις OLED: οι υπάρχουσες, οι νέες και οι βελτιωμένες τέτοιες τηλεοράσεις θα συνυπάρχουν στην παγκόσμια αγορά για πολλούς μήνες, με πολλαπλές σειρές από διαφορετικούς κατασκευαστές να διεκδικούν την προσοχή και τα χρήματα των καταναλωτών.
Είναι πρακτικά βέβαιο πως θα δημιουργηθεί μία σύγχυση στο κοινό με όλες αυτές τις διαφορετικές τηλεοράσεις OLED να πωλούνται όλες στο ίδιο χρονικό πλαίσιο, σε συγκρίσιμα κόστη και πολλά χαρακτηριστικά τους κοινά. Συν τοις άλλοις υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που θα πρέπει να έχει κανείς στα υπ' όψιν όταν αξιολογεί πολλά από αυτά τα μοντέλα. Ας... ξεμπερδέψουμε λοιπόν κάπως τα πράγματα, μερικές εβδομάδες πριν οι πρώτες νέες τέτοιες τηλεοράσεις αρχίσουν να γίνονται διαθέσιμες και στην ελληνική αγορά. Για να δούμε, λοιπόν!
Καθιερωμένες και ποιοτικές: Sony A90J, LG G1, LG C1
Κρίνεται σκόπιμο να ξεκινήσει κανείς από τις υπάρχουσες αντιπροσωπευτικές τηλεοράσεις OLED της αγοράς, για δύο διαφορετικούς λόγους. Πρώτον: σήμερα, εννιά μήνες μετά από την κυκλοφορία τους, και οι τρεις που ξεχωρίζουν - οι Sony A90J, LG G1 και LG C1 - παραμένουν εξαιρετικές ενώ μπορούν να αποκτηθούν σε σημαντικά χαμηλότερο κόστος από το αρχικό. Δεύτερον (και αυτό ίσως είναι απόδειξη του ότι οι Sony και LG έχουν πρακτικά εξαντλήσει το περιθώριο του τί μπορεί να γίνει με μία οθόνη OLED), και οι τρεις προσφέρουν ήδη το 95% του τί αναζητούν και τί περιμένουν οι περισσότεροι καταναλωτές από μία σύγχρονη τηλεόραση OLED.
H A90J αξίζει ειδικής αναφοράς. Όχι μόνο ήταν ούτως ή άλλως η καλύτερη τηλεόραση του 2021 για την θέαση ταινιών, αλλά από την κυκλοφορία της και μετά βελτιώθηκε με ενημερώσεις λογισμικού - μία εκ των οποίων προσέθεσε και την σημαντική λειτουργία VRR που αξιοποιούν τα PS5, Xbox Series S/X και PC για ομαλότερη κίνηση στα games. Οι C1 και G1 της LG δέχθηκαν επίσης ορισμένες ενημερώσεις λογισμικού που δεν τις βελτίωσαν σημαντικά σε κάτι συγκεκριμένο αλλά διόρθωσαν μικροπροβλήματα που είχαν στο μεσοδιάστημα διαπιστωθεί από τους καταναλωτές. Ανάμεσα στις τρεις αυτές τηλεοράσεις η C1 παραμένει βέβαια η περισσότερο προσιτή - προσφέροντας μάλιστα και λειτουργίες για gamers που η A90J δεν προσφέρει - ενώ η G1 συνεχίζει να είναι η ομορφότερα σχεδιασμένη με αντίστοιχα αυξημένο κόστος.
Υπάρχουν δύο τρόποι να αξιολογήσει κανείς αυτές τις τηλεοράσεις σε σχέση με αυτές που έρχονται: ο κόσμος θα επιλέξει τις πρώτες είτε για να εξοικονομήσει αρκετά έως πολλά χρήματα είτε για ν' αποκτήσει σχεδόν την ίδια τηλεόραση σε μεγαλύτερο μέγεθος από αυτό που θα έπαιρνε με τα νέα μοντέλα στο ίδιο κόστος (π.χ. η C1 στις 77 ίντσες κοστίζει όσο η C2 του 2022 στις 65 ίντσες). Το κοινό που θα ήθελε, πάντως, να αξιοποιήσει τις παρούσες γενναίες εκπτώσεις ίσως έχει νόημα να... βιαστεί κάπως: οι εμπορικές αλυσίδες προωθούν τα περσινά μοντέλα σε χαμηλότερες τιμές έτσι ώστε να εξαντληθεί το στοκ τους και να δημιουργηθεί χώρος για τα νέα μοντέλα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την διαθεσιμότητα των πρώτων αργότερα.
Καινούργιες και φιλόδοξες: Samsung S95B, Sony A95K
Αυτές είναι, φυσικά, οι πρωταγωνίστριες του 2022: οι πρώτες τηλεοράσεις QD-OLED που θα διατεθούν εμπορικά. Τόσο η Samsung όσο και η Sony θα προσφέρουν μοντέλα στις 55 και 65 ίντσες (δεν θα υπάρξουν μεγαλύτερα φέτος), τα οποία υπόσχονται εικόνα αφενός περισσότερο φωτεινή συνολικά, αφετέρου με περισσότερο "καθαρά", λαμπερά και "ανόθευτα" χρώματα λόγω της τεχνικής υπεροχής των οθονών QD-OLED έναντι των W-OLED της LG. Οι πρώτες εντυπώσεις που έχουν δημοσιευθεί ως τώρα από τεχνικούς δημοσιογράφους είναι εξαιρετικά θετικές, καθώς οι τηλεοράσεις QD-OLED δείχνουν να διατηρούν όλα τα προτερήματα των OLED - τέλειο μαύρο, κορυφαία αντίθεση, ακριβή χρώματα, εξαιρετικά "αντανακλαστικά" κλπ. - προσφέροντας και τα αμιγή χρώματα που υπόσχονται, και την αυξημένη φωτεινότητα που τις καθιστά περισσότερο αποτελεσματικές σε φωτεινά περιβάλλοντα.
Υπάρχουν ορισμένες διαφορές ανάμεσα στις τηλεοράσεις QD-OLED των Samsung και Sony που αξίζουν αναφοράς. Η Sony A95K ενσωματώνει ειδική ψύκτρα (heatsink) που προστατεύει την οθόνη όταν αυτή καλείται να αποδώσει ιδιαίτερα υψηλή φωτεινότητα για τα δεδομένα των OLED και και την βοηθά να την διατηρεί για περισσότερη ώρα. Οι Ιάπωνες έχουν επίσης κάνει διάφορες προσαρμογές στον αλγόριθμο που ελέγχει την οθόνη αυτή, έτσι ώστε η εικόνα που αποδίδεται να είναι προσαρμοσμένη στην συγκεκριμένη δομή των pixel που ακολουθούν οι QD-OLED. H Sony υπόσχεται επίσης ακριβή χρώματα προρυθμισμένα, το σύστημα επεξεργασίας εικόνας της παραμένει το κορυφαίο της αγοράς ενώ η υποστήριξη του προτύπου Dolby Vision για πολλούς είναι σημαντική παράμετρος. Η Α95Κ συνοδεύεται και από ειδικά σχεδιασμένη κάμερα που υπόσχεται μία σειρά από χρήσιμες λειτουργίες και δυνατότητες.
Η Samsung S95B δεν προσφέρει κάποια από τα παραπάνω - την ψύκτρα, την υποστήριξη Dolby Vision και την συνοδευτική Webcam - ενώ το αν και κατά πόσο ο προσαρμοσμένος αλγόριθμος της Sony θα "κάνει την διαφορά" στην ποιότητα εικόνας απομένει ν' αποδειχθεί. Όμως η Samsung έχει αποκαλύψει το κόστος των δικών της τηλεοράσεων στις 55 και 65 ίντσες ($2199 και $2999 αντίστοιχα - για Ελλάδα περιμένουμε επιβεβαίωση τιμών), το οποίο οι καταναλωτές αξιολογούν ως λογικότατο καθώς οι προπαραγγελίες στο αμερικανικό Amazon και των δύο έχουν σχεδόν εξαντλήσει το πρώτο απόθεμα Απριλίου-Μαΐου που θα κυκλοφορήσει στην αγορά. Για τα μοντέλα A95K της Sony, αξίζει να σημειωθεί, το κόστος αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερο ενώ δεν έχουμε ακόμη και συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο κυκλοφορίας.
Απλά βελτιωμένες: LG C2, LG G2, Sony A90K, Sony A80K
Τηλεοράσεις OLED "παραδοσιακές" θα κυκλοφορήσουν άφθονες φέτος, φυσικά, μα δεν δείχνουν να είναι τόσο καλύτερες από τις προκατόχους τους, ώστε να δικαιολογούν τις αρχικά υψηλές τιμές τους. Οι σημαντικότερες σειρές της LG, για παράδειγμα, οι C2 και G2, έχουν να επιδείξουν μικρές βελτιώσεις - όπως το λεπτότερο πλαίσιο γύρω από την οθόνη τους και την διαχείριση προφίλ για πολλαπλούς χρήστες στην νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος WebOS - αλλά όχι κάτι παραπάνω. Και οι δύο σειρές μπορούν να αποδώσουν κατά τι φωτεινότερη εικόνα σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές - βάσει νέας οθόνης και αλγορίθμου ελέγχου - αλλά σε πραγματικό περιεχόμενο και στις συνηθέστερες ρυθμίσεις εικόνας η διαφορά δεν γίνεται εύκολα αισθητή. Οπότε ως σημαντικότερη παράμετρος απόφασης ανάμεσα στα υπάρχοντα και τα νέα μοντέλα αναδεικνύεται αυτή της υποστήριξης σε αναβαθμίσεις λογισμικού, καθώς η LG συνήθως παύει να ενημερώνει τα πρώτα μόλις κυκλοφορήσουν τα δεύτερα.
Οι "παραδοσιακές" OLED της Sony για το 2022 είναι βασισμένες σε κάπως... παράξενες επιλογές. Η σειρά A90K, η οποία θεωρητικά αξιοποιεί τις νεότερες, φωτεινότερες οθόνες της LG, θα προσφέρεται μόνο στις 42 και 48 ίντσες - άρα κυρίως για μικρά δωμάτια ή ως monitor Η/Υ και gaming. Η σειρά A80K θα προσφέρεται στις 55/65/77 ίντσες αλλά το πιθανότερο είναι πως δεν θα αποδίδει εικόνα το ίδιο φωτεινή (δεν είναι τυχαίο που η A90J θα είναι και για το 2022 η κορυφαία "παραδοσιακή" τηλεόραση OLED της Sony). Παρ' εκτός κι αν οι καταναλωτές έχουν κάποιον συγκεκριμένο λόγο να αγοράσουν άμεσα κάποιο από αυτά τα μοντέλα του 2022, θα ήταν καλύτερο να περιμένουν μέχρι να δημοσιευθούν οι πρώτες σχετικές αξιολογήσεις ή και μέχρι να προκύψουν οι πρώτες μειώσεις τιμών για τα μοντέλα αυτά μετά το καλοκαίρι.
Οι LG και Sony θα προσφέρουν και επιλογές περισσότερο προσιτές με τις σειρές A2/B2 και A75K αντίστοιχα. Είναι πολύ πιθανό να είναι καλές τηλεοράσεις - ως OLEDs θα είναι ούτως ή άλλως καλύτερες από τις περισσότερες LED/LCD που κυκλοφορούν - αλλά βάσει των περσινών μοντέλων δεν θα είναι αρκετά φθηνότερες ώστε να δικαιολογούν τις σημαντικές διαφορές που τις χωρίζουν στους τομείς της φωτεινότητας, του ρυθμού ανανέωσης οθόνης και των διαθέσιμων θυρών από τις ανώτερές τους σειρές C2 και A80K αντίστοιχα. Με δεδομένο το γεγονός ότι οι πιο πολλοί καταναλωτές που αγοράζουν τηλεοράσεις OLED το κάνουν για την κορυφαία ποιότητα εικόνας τους σε ταινίες, σειρές και games, αυτά τα "προσιτά" μοντέλα εν τέλει δεν έχουν ιδιαίτερο νόημα. Για το 2022, λοιπόν, ο "πόλεμος" των OLED επικεντρώνεται σε 9 σειρές τηλεοράσεων και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί. Εν αναμονή, λοιπόν!
Ενημέρωση 11/04/2022 17.30: H Sony μόλις ανακοίνωσε πως η δική της τηλεόραση QD-OLED, η A95K, θα γίνει διαθέσιμη στην Ευρώπη μέσα στον Μάιο, θα κοστίζει δε €3049 για το μοντέλο των 55 ιντσών και €4049 για το μοντέλο των 65 ιντσών (τιμές Γερμανίας). Οι προπαραγγελίες ξεκινούν από αύριο, 12 Απριλίου. Για την Ελλάδα δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί προτεινόμενη τιμή λιανικής για τα δύο μοντέλα ούτε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο κυκλοφορίας. To ίδιο βεβαίως ισχύει, για την ώρα, και για την αντίστοιχη τηλεόραση QD-OLED της Samsung.