Εικόνα 4Κ: το περιεχόμενο

Κάθε νέα τεχνολογία οφείλει να δώσει λόγους για ν' αγοραστεί. Τί ισχύει σήμερα, τί αργότερα;

Όλα τα προαναφερθέντα είναι εξελίξεις που δίνουν την αίσθηση του δρομολογημένου και περιμένουμε να φέρουν τα σχετικά προϊόντα και υπηρεσίες στην αγορά μέσα στο επόμενο εξάμηνο ή εννιάμηνο. Στο μεσοδιάστημα, ωστόσο; Ακόμη και σήμερα υπάρχουν επιλογές για περιεχόμενο "σαν 4Κ", έστω κι αν δεν είναι πραγματικής υψηλής ευκρίνειας υλικό. Μία επιλογή είναι οι πρώτες ταινίες Blu-ray "Mastered in 4K" που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες η Sony: αυτές είναι μεν ανάλυσης 1080p και όχι 2160p, έχουν όμως κωδικοποιηθεί ποιοτικότερα από τα "απλά" Blu-ray (και στις Sony Bravia X9 συγκεκριμένα "ταιριάζουν γάντι" επειδή η συμπίεσή τους έχει γίνει με τον πλέον ταιριαστό τρόπο για το σύστημα αναβάθμισης εικόνας που αυτές ενσωματώνουν).

To σύστημα αναβάθμισης εικόνας των τηλεοράσεων και προβολέων 4Κ είναι, επίσης, "μια κάποια λύση" ενόσω περιμένουμε για το αληθινό υλικό 4Κ. Όλα τα μοντέλα ενσωματώνουν τέτοιο σύστημα και κάποια είναι καλύτερα από άλλα - επειδή όμως ο επίδοξος κάτοχος μιας συσκευής 4Κ κατά πάσα πιθανότητα θα συνδέσει σε αυτήν πηγές υψηλής ευκρίνειας, η "αναβάθμιση γραμμών" (upscale) γίνεται με πιο πολλά αρχικά δεδομένα απ' ότι το 2005 (1080 γραμμές αντί για 576) και τα ανεπτυγμένα τέτοια κυκλώματα του 2013 μπορούν έτσι να προσφέρουν συχνά εικόνα όχι μακριά από αυτήν της πραγματικής υπερυψηλής ευκρίνειας. Μία τελευταία επιλογή είναι άλλωστε - όπως... πάντα σε περιόδους μετάβασης της αγοράς από μία τεχνολογία εικόνας σε άλλη - οι προσωπικοί υπολογιστές. Με αρκετά ισχυρό H/Y και σύγχρονες κάρτες γραφικών μπορεί κανείς να παίξει PC games σε αληθινή υπερυψηλή ευκρίνεια (ανάλυση 3840x2160 pixel), καθώς και να παρακολουθήσει πλειάδα υλικού 4Κ που βρίσκεται "ελεύθερο" στο Internet και σε υπηρεσίες όπως π.χ. το YouTube και το Vimeo.

Συμπερασματικά: το περιεχόμενο σε υπερυψηλή ευκρίνεια δεν είναι ακόμη διαθέσιμο σε επίπεδο που θα χαρακτηρίζαμε ικανοποιητικό, κινείται όμως προς τα εκεί γοργά. Είναι προς το συμφέρον των κατασκευαστών και των παρόχων να μην έχει η εικόνα 4K τα προβλήματα που "κράτησαν πίσω" και τελικά "καθήλωσαν" την εικόνα 3D... και αυτή τη φορά τόσο το γενικότερο τεχνολογικό πλαίσιο, όσο και το timing, είναι ευνοϊκότερα για το κοινό. Το μόνο σίγουρο είναι πως όχι μόνο δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε για το υλικό υπερυψηλής ευκρίνειας όσο χρόνο χρειάστηκε να περιμένουμε για το υψηλής, αλλά και ότι θα έχουμε ουκ ολίγες εξελίξεις για το θέμα τόσο στην έκθεση της IFA το Σεπτέμβρη, όσο και της CES το Γενάρη. Εν αναμονή, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ