Εικόνα 4Κ: ερωτήσεις, απαντήσεις

Λύνουμε κάθε απορία, με απλά λόγια

Υπάρχει αυτή τη στιγμή περιεχόμενο σε υπερυψηλή ευκρίνεια;
Με τρεις λέξεις: όχι ακόμη αρκετό. Υπάρχει ένα media player της Sony με υλικό 4Κ το οποίο πωλείται μόνο στις ΗΠΑ (περιμένουμε σχετική ανακοίνωση για την Ευρώπη), υπάρχει ένας αριθμός από Blu-ray που προέρχονται από υλικό 4Κ και αποδίδουν εικόνα καλύτερη από της "απλής" υψηλής ευκρίνειας, υπάρχουν τα κατάλληλα διαμορφωμένα PC που μπορούν να αντλήσουν υλικό 4Κ από το Internet (π.χ. YouTube ή Vimeo), κατάλληλα διαμορφωμένα PC που μπορούν να παίξουν games σε υπερυψηλή ευκρίνεια, αλλά για την ώρα... περίπου αυτά είναι όλα. Από το φθινόπωρο περιμένουμε τουλάχιστον δύο Δικτυακές υπηρεσίες που θα προσφέρουν ταινίες 4K για ενοικίαση ή αγορά, καθώς και ανακοινώσεις για ανανεωμένη έκδοση του προτύπου Blu-ray για οπτικούς δίσκους υπερυψηλής ευκρίνειας. Στο μεσοδιάστημα, οι τηλεοράσεις 4Κ αναλαμβάνουν να "αναβαθμίσουν" οποιοδήποτε υλικό τούς παρέχεται από εξωτερικές πηγές, στην ανάλυση της υπερυψηλής ευκρίνειας.

Το αληθινό υλικό σε εικόνα 4K και η εικόνα 4Κ που προκύπτει από την αναβάθμιση που κάνουν οι τηλεοράσεις, είναι της ίδιας ποιότητας;
Όχι, δεν είναι και δεν μπορούν να είναι. Όμως τα συστήματα επεξεργασίας εικόνας που ενσωματώνουν οι τηλεοράσεις αυτές είναι ικανότατα: ανάλογα και με το αρχικό υλικό, μπορούν να προσφέρουν εικόνα που βρίσκεται πολύ κοντά στο επίπεδο του πραγματικού υλικού 4Κ. Η διαφορά με την σημερινή εικόνα "απλής" υψηλής ευκρίνειας είναι ολοφάνερη ακόμη και στα μάτια ανθρώπων που δεν την... ψάχνουν τη διαφορά αυτή και δεν κοιτούν λεπτομέρειες. Και σε αυτήν τη δυνατότητα, πάντως, δεν είναι όλες οι τηλεοράσεις υπερυψηλής ευκρίνειας ισάξιες, οπότε αξίζει να ερευνήσει κάποιος ποιά μοντέλα "κάνουν την καλύτερη δουλειά" στην αναβάθμιση εικόνας, πριν επιλέξει.

Τί άλλου είδους συσκευές σχετίζονται με την υπερυψηλή ευκρίνεια και θα μπορούσαν να με ενδιαφέρουν;
Για την ώρα, υπάρχει ένας μικρός αριθμός από Blu-ray player που αναβαθμίζει τις ταινίες υψηλής ευκρίνειας σε υπερυψηλής και "στέλνει" στην τηλεόραση ή στον προβολέα εικόνα 4Κ - αυτό όμως στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων και τα ίδια τα μέσα απεικόνισης μπορούν να το κάνουν το ίδιο καλά ή καλύτερα. Οι ολιγάριθμοι ενισχυτές που κάνουν το ίδιο ανήκουν στην ίδια κατηγορία, αν όμως σκοπεύει κάποιος να "στήσει" ένα σύστημα home cinema με τηλεόραση ή προβολέα 4K αξίζει να επιλέξει tέτοιο ενισχυτή γιατί οι συγκεκριμένοι μπορούν να "αφήσουν να περάσει" (pass-through) το σήμα εικόνας ανέπαφο από άλλες, μελλοντικές πηγές 4K. Το Νοέμβριο και κάποια στιγμή μέσα στο 2014 θα είναι διαθέσιμα στη χώρα μας τα PlayStation4 και Xbox One αντίστοιχα, τα οποία επίσης υποστηρίζουν την υπερυψηλή ευκρίνεια, ενώ πλειάδα από άλλες πηγές περιεχομένου αναμένουμε ν' ανακοινωθεί στην έκθεση της CES το Γενάρη. Εξελίξεις στον ορίζοντα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ