Εικόνα 4Κ: ερωτήσεις, απαντήσεις

Λύνουμε κάθε απορία, με απλά λόγια

Έχουν παγιωθεί όλα τα πρότυπα που σχετίζονται με την εικόνα 4Κ;
Κάποια έχουν, κάποια όχι. Έχει παγιωθεί το πρότυπο κωδικοποίησης της εικόνας για μεταφορά της μέσω Internet ή/και αποθήκευσής της σε οπτικό δίσκο (ο αλγόριθμος HEVC ή H.265). Έχει παγιωθεί το χρωματικό φάσμα Rec. 2020, που προσφέρει πολύ περισσότερους τόνους σε όλες τις αποχρώσεις από το σημερινό φάσμα Rec.709. Δεν έχει παγιωθεί ακόμη το πρότυπο σύνδεσης HDMI 2.0 για τις σχετικές θύρες (που επιτρέπει προβολή εικόνας 4Κ σε ρυθμό ανανέωσης οθόνης πάνω από 30 Hz), δεν έχει παγιωθεί και η έκδοση του προτύπου Blu-ray που θα επιτρέψει την αναπαραγωγή ταινιών 4Κ από οπτικό δίσκο. Και τα δύο τελευταία "βρίσκονται καθ' οδόν" πάντως.

Αφού δεν έχει παγιωθεί το πρότυπο HDMI 2.0, δεν θα έχουν πρόβλημα σύνδεσης με μελλοντικές πηγές οι σημερινές τηλεοράσεις 4K;

Εξαρτάται τί θέλει και τί χρειάζεται κανείς. Για παρακολούθηση ταινιών και τηλεοπτικό σήμα (το οποίο σε υπερυψηλή ευκρίνεια βρίσκεται... πολύ μακριά ακόμη) η σάρωση στα 24 και 30 Hz, που προσφέρουν και σήμερα οι θύρες τους με την έκδοση HDMI 1.4a/b, είναι αρκετή. Για games από PC με ρυθμό 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο δεν είναι αρκετή, αλλά αφενός μπορεί να παίξει κανείς με "κλειδωμένη" τη σάρωση στα 30 Hz (v-synced), αφετέρου πάρα πολύ λίγα PC μπορούν να αποδώσουν games σε υπερυψηλή ευκρίνεια και 60 καρέ! Τα games από PS4/Xbox One θα προσφέρονται ούτως ή άλλως σε ανάλυση 1080p και όχι 4Κ, οπότε θέμα δεν τίθεται. Όλες οι άλλες παρούσες πηγές άλλωστε (όπως π.χ. Blu-ray player ή media player) μπορούν να "στείλουν" εικόνα στα 24 Hz, οπότε πρόβλημα δεν υπάρχει ούτε με αυτές.

Εντάξει, αλλά αν εγώ θέλω για κάποιο λόγο να έχω οπωσδήποτε θύρες HDMI 2.0 στο μέλλον;
Οι κατασκευαστές το κατανοούν, γι' αυτό και κάποιοι έχουν επίσημα δηλώσει πως θα προσφέρουν "οδό αναβάθμισης" (upgrade path) στους κατόχους παρόντων τηλεοράσεων. Αυτό που θα κάνουν, στην ουσία, είναι να αντικαταστήσουν τις θύρες HDMI και τα τμήματα που τις ελέγχουν, με καινούργια - μετά από μία σχετική αναβάθμιση λογισμικού οι συσκευές θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τις νέες θύρες. Η συμβατότητα με το πρότυπο κωδικοποίησης H.265 είναι θέμα software, οπότε δεν θα είναι δύσκολο για κανέναν από τους κατασκευαστές. Αυτό που δεν έχουν βεβαιώσει όλοι είναι ότι θα προσφέρουν την αντικατάσταση των θυρών, γι' αυτό αξίζει να επιβεβαιώσει κανείς πριν την αγορά τηλεόρασης 4Κ ότι το μοντέλο που επέλεξε ανήκει σε αυτά που δεδηλωμένα θα αναβαθμιστούν στο μέλλον.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ