Σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στις περισσότερες των περιπτώσεων τα τελευταία χρόνια, αυτή τη φορά η Δικτυακή φημολογία... δεν επιβεβαιώθηκε: η Sony είναι πολύ πιθανό να κάνει όντως δουλειά στην υλοποίηση τηλεοράσεων με τοπικό υποφωτισμό βασισμένο σε MiniLED, όμως για το 2021 αποφάσισε - σε αντίθεση με τις LG και Samsung - να πορευθεί με καθιερωμένη τεχνολογία προβολής και να εστιάσει σε άλλους τομείς. To αποτέλεσμα είναι η παρουσίαση, στο πλαίσιο της εικονικής φέτος έκθεσης CES 2021, μιας σειράς νέων τηλεοράσεων Bravia που είναι... εξίσου πιθανό, παραδόξως, είτε να μην ενθουσιάσουν ιδιαίτερα, είτε να αναπροσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο κρίνουμε την ποιότητα απεικόνισης από δω και στο εξής!
Το αν θα συμβεί το ένα ή το άλλο στην εξέλιξη της χρονιάς εξαρτάται από το αν και κατά πόσο το σημαντικότερο στοιχείο των νέων Bravia, ο επεξεργαστής εικόνας τους, θα ανταποκριθεί στις υποσχέσεις του. Αυτός ονομάζεται Cognitive Processor XR και αντικαθιστά τους άκρως επιτυχημένους X1/X1 Ultimate του παρελθόντος με την φιλοδοξία να ωθήσει το επίπεδο απεικόνισης των νέων τηλεοράσεων της Sony σε ευδιάκριτα υψηλότερο επίπεδο από το ήδη πολύ υψηλό. Η φιλοσοφία λειτουργίας του XR βασίζεται στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και η ανθρώπινη όραση: σε οποιαδήποτε εικόνα κοιτάμε καθημερινά υπάρχει ένα ή περισσότερα, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι πολλά, σημεία τα οποία κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας και εστιάζουμε σε αυτά. Βλέπουμε όλη την εικόνα, μεν, μα περισσότερη σημασία δίνουμε σε ορισμένα μόνο τμήματά της και τα υπόλοιπα λειτουργούν ως "υπόβαθρο".
Αυτό που υπόσχεται να κάνει ο Cognitive Processor XR είναι να "αναγνωρίζει" σε πραγματικό χρόνο μέσα στο υλικό που επεξεργάζεται ποιά είναι αυτά τα τμήματα της εικόνας όπου είναι πιθανότερο να εστιάσει ο θεατής και να δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε αυτά, στοχεύοντας να τα αποδώσει σε απόλυτη ποιότητα. Αυτή η προσέγγιση έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την Sony, εικόνα που δείχνει περισσότερο φυσική από ποτέ αλλά και περισσότερο εντυπωσιακή, καθώς τα σημεία της στα οποία εστιάζει ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχουν δεχθεί ιδιαίτερη φροντίδα. Εννοείται πως ολόκληρο το κάδρο υπόκειται την ποιοτική επεξεργασία για την οποία είναι γνωστή η Sony στους τομείς της αντίθεσης, της οξύτητας, της χρωματικής απόδοσης κλπ. αλλά η ευφυής εστίαση σε τμήματα της εικόνας είναι αυτή στην οποία η εταιρεία στηρίζεται ώστε να "κάνει την διαφορά" το 2021. Επεξεργασία "τεχνητής νοημοσύνης" στην απεικόνιση επικαλούνται πλέον πολλοί κατασκευαστές τηλεοράσεων άλλωστε.
Ο Cognitive Processor XR, μάλιστα, δεν σχετίζεται με την επεξεργασία της εικόνας μόνο, αλλά και με του ήχου. Αναλύοντας το υλικό που τού προσφέρεται, ο XR "εντοπίζει" από ποιά σημεία της εικόνας προέρχεται ο παραγόμενος ήχος - π.χ. πού βρίσκονται οι ηθοποιοί στους διαλόγους, πού βρίσκονται οι εκρήξεις για τα σχετικά εφέ κλπ. - και "ανακατευθύνει" με τέτοιο τρόπο τα ηχητικά κύματα ώστε να δίνεται η εντύπωση πως ό,τι βλέπει επί της οθόνης και παράλληλα ακούει ο θεατής, ως στοιχεία συμβαδίζουν. Η Sony έχει κάνει γενναίες αναβαθμίσεις στα υποσυστήματα απόδοσης ήχου όλων των νέων μοντέλων Bravia, έτσι ώστε - σε συνεργασία με τον XR που μπορεί να κάνει και "αναβάθμιση" του ήχου εικονικά σε έως και κανάλιτα διάταξης 5.1.2 (!) - να αποδίδουν περισσότερο διαυγή, πειστικότερο ήχο από ποτέ σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.
Τον Cognitive Processor XR ενσωματώνουν και οι 5 νέες σειρές τηλεοράσεων που ανακοίνωσε η Sony. Πρόκειται για τις Z9J, X95J και X90J από το "στρατόπεδο" των LED/LCD, καθώς και τις Α90J και Α80J από εκείνο των OLED. Από τις τρεις πρώτες η Z9J είναι η "ναυαρχίδα" της Sony για το 2021, ανάλυσης 8Κ, με το ικανότερο σύστημα τοπικού υποφωτισμού και την υψηλότερη φωτεινότητα (επίπεδο 15). Η X95J είναι ανάλυσης 4Κ, με λιγότερες ζώνες υποφωτισμού και επίπεδο φωτεινότητας 10, ενώ η X90J με λιγότερες ακόμη και επίπεδο φωτεινότητας 5. Αυτό το μοντέλο όμως είναι βέβαιο πως θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των πιο πολλών καταναλωτών όχι μόνο βάσει χαμηλότερου κόστους, αλλά και επειδή αντικαθιστά το X90H του 2020 στοχεύοντας σε ακόμη υψηλότερο συντελεστή κόστους/αξίας από εκείνου (που ήταν το top της περασμένης χρονιάς από αυτήν την άποψη).
Οι δύο νέες τηλεοράσεις OLED της Sony, οι A90J και A80J, αξιοποιούν βεβαίως τον Cognitive Processor XR κι όλες τις άλλες τεχνολογίες του ιαπωνικού κολοσσού, αλλά εμφανίζονται βελτιωμένες και σε συγκεκριμένα στοιχεία συγκριτικά με τα μοντέλα που αντικαθιστούν. Και οι δύο σειρές ενσωματώνουν κλάσεις ανώτερα υποσυστήματα απόδοσης ήχου, για παράδειγμα, ενώ οι Α90J υπόσχονται φωτεινότερη εικόνα από τις A9G τόσο λόγω ικανότερης οθόνης, όσο και βάσει καλύτερης ψύξης της. Οι A90J θα προσφέρονται για πρώτη φορά και στις 83 ίντσες, ενώ οι Α80J μέχρι τις 77.
Και οι πέντε καινούργιες σειρές τηλεοράσεων της Sony μπορούν να καλύψουν με τρόπο περισσότερο αποτελεσματικό τις ανάγκες των gamers. Ενσωματώνουν από δύο θύρες HDMI έκδοσης 2.1 με πλήρεις πια προδιαγραφές (εκκρεμεί η πιστοποίηση του HDMI Forum) και υποστήριξη στα πρότυπα VRR, ALLM, eARC και την απεικόνιση 4Κ στα 120 Hz. Mικρή... γκρίνια υπάρχει ήδη βέβαια λόγω του ότι οι θύρες αυτές είναι δύο και όχι τέσσερις, όμως πρόκειται για σημαντική βελτίωση σε σχέση με το επίπεδο στο οποίο κινήθηκαν σε αυτόν τον τομέα οι τηλεοράσεις Sony το 2020. Και οι πέντε νέες σειρές τηλεοράσεων, άλλωστε, θα προσφέρουν πρόσβαση στην Δικτυακή υπηρεσία περιεχομένου Bravia Core που ανακοίνωσε η Sony στο πλαίσιο της CES 2021.
Όλες οι νέες τηλεοράσεις της Sony διατηρούν τον ίδιο γενικό σχεδιασμό με τα μοντέλα του 2020 που αντικαθιστούν, φέρνουν ωστόσο στο προσκήνιο ένα σημαντικό διαφοροποιό στοιχείο: το νέο λειτουργικό σύστημα Google TV - στο οποίο είχαμε αναφερθεί πρόσφατα - όντας μάλιστα οι πρώτες του είδους που το προσφέρουν. Το Google TV στηρίζεται στο Android TV 10 και χαρακτηρίζεται από νέα στοιχεία στο γραφικό του περιβάλλον, τα οποία ως πρωταρχικό στόχο έχουν να βοηθήσουν τον θεατή να ανακαλύψει νέο περιεχόμενο που τον ενδιαφέρει μέσα από ποικιλία πηγών.
Συνολικά δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι οι νέες Bravia είναι καλοσχεδιασμένες, αξιοζήλευτα εξοπλισμένες και ευδιάκριτο "βήμα μπροστά" για την Sony (το πόσο μικρό ή μεγάλο εξαρτάται από το τί περίμενε κανείς και τί απαιτεί από τον ιαπωνικό κολοσσό στις αρχές ενός 2021 που συνεχίζει να επισκιάζεται από την αβεβαιότητα του COVID-19). Απομένει να αποδειχθεί στην πράξη, ωστόσο, αν ο Cognitive Processor XR μπορεί όντως να "κάνει την διαφορά" στην απεικόνιση με τα σημερινά δεδομένα (αν θα αποδειχθεί δηλαδή αντιληπτή στον βαθμό που η Sony υποστηρίζει) καθώς και αν θα είναι σε θέση να υπερασπίσει την θέση του ιαπωνικού κολοσσού ως "πρωταθλητή της ποιότητας εικόνας" όταν κάνουν την εμφάνισή τους οι προτάσεις άλλων κατασκευαστών των οποίων οι τηλεοράσεις σε επίπεδο τεχνολογικής υλοποίησης θεωρητικά υπερέχουν. Απαντήσεις αργότερα μέσα στην χρονιά, λοιπόν!