Βραβεία 2010: Home cinema

3D, 3D, 3D. Για το 3D, είπαμε...;

Ακολουθώντας από κοντά τα τεκταινόμενα στους τομείς των αυτόνομων player, ενισχυτών και (λιγότερο) ηχείων, τα σετ home cinema... a la carte σημείωσαν επίσης μια σχετική πρόοδο μέσα στο 2010. Η ευκολότερα εντοπίσιμη διαφορά, φυσικά, είναι αυτή που σχετίζεται με την υποστήριξη της εικόνας 3D. Υπήρξαν όμως κι άλλα ενδιαφέροντα βήματα μπροστά, όπως η υποστήριξη του προτύπου DLNA για ανααραγωγή υλικού από άλλες συσκευές στο τοπικό οικιακό δίκτυο, η αξιοποίηση του Internet για άντληση περιεχομένου ή αναβαθμίσεων λογισμικού, καθώς - σε συγκεκριμένες περιπτώσεις - και η ενσωματωμένη ασύρματη δικτύωση, που πέρυσι συνήθως προσφερόταν ως extra.

Εν πολλοίς χρονιά εξελικτική για τα προϊόντα αυτά το 2010, λοιπόν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε δικαίωμα να παραπονούμαστε: αν μη τί άλλο, σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες της αγοράς τεχνολογίας, τα σετ home cinema ωρίμασαν σε όλους τους τομείς. Πληρέστερα και περισσότερο προσιτά από ποτέ - κι επιτέλους χωρίς καμία σοβαρή έλλειψη - είναι πρόταση που ακόμη και οι θιασώτες του οικιακού κινηματογράφου υψηλού επιπέδου δεν θα είχαν δισταγμό να αξιοποιήσουν σε συγκεκριμένες συνθήκες. Ένα μεγάλο ποσοστό του κοινού με απαιτήσεις λιγότερες από αυτές, δε, χρειάζεται μόνο ένα τέτοιο σετ, μία καλή τηλεόραση και... voila: υψηλή ευκρίνεια στο σαλόνι, εύκολα και χωρίς... φροντιστήριο για το setup!

Η επιλογή μας: Sony BDV-IZ1000W

Η ιαπωνική εταιρεία έχει ιδιαίτερη έφεση στα home-cinema-in-a-box και αυτό είναι το κορυφαίο της - και πιθανότατα το κορυφαίο της αγοράς αυτή τη στιγμή. Κατακτήσεις του παρελθόντος, όπως τα ασύρματα πίσω ηχεία, η αναβάθμιση της εικόνας στα DVD και η σύνδεση με το Internet, προφανώς εννοούνται. Στο νέο αυτό μοντέλο πολύ σημαντικές είναι οι δύο είσοδοι HDMI (κάτι που σημαίνει πως τον ήχο του IZ1000W μπορούν να εκμεταλλευτούν ακόμη δύο συσκευές π.χ. ένα media player κι ένα PS3), η υποστήριξη του προτύπου DLNA και βέβαια η αναπαραγωγή ταινιών 3D Blu-ray. Ο όμορφος σχεδιασμός και η άφθονη ισχύς των 1000 Watt ολοκληρώνουν ένα σετ home cinema που υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις μεγάλου τμήματος του καταναλωτικού κοινού. Και όχι μόνο!

Η καλύτερη εναλλακτική πρόταση: LG HB965TZ

Η κορεάτικη εταιρεία έχει σχεδόν την ίδια μακρά παράδοση στη δημιουργία "πακέτων" home cinema, αλλά η προσέγγισή της είναι κατά τι διαφορετική: δίνει περισσότερη σημασία στις λειτουργίες και την ευελιξία απ' ότι στο design και την απόδοση της εικόνας και του ήχου. Για παράδειγμα αναπαράγει αρχεία multimedia υψηλής ευκρίνειας χωρίς δισταγμούς (ναι... και MKV), έχει ενσωματωμένη την κατάλληλη υποδοχή σύνδεσης για iPhone/iPod, προσφέρει και την ασύρματη διασύνδεση με τοπικό δίκτυο και Internet εξ ορισμού. Χαρακτηρίζεται, λοιπόν, από υψηλότερο δείκτη αξίας/κόστους, χωρίς να στερείται σε ισχύ ή ποιότητα κατασκευής. Αληθινή ευκαιρία για εκείνους κι εκείνες που δεν ενδιαφέρονται για την εικόνα 3D, αφού αυτή είναι και η μόνη του έλλειψη. Pas mal!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ