Βραβεία 2010: Home cinema

3D, 3D, 3D. Για το 3D, είπαμε...;

Επειδή το να... κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας δεν είναι το αγαπημένο μας σπορ, στα βραβεία της χρονιάς για την αγορά του home cinema δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στην κατηγορία των συσκευών εκείνων που είναι... για συγκεκριμένο λόγο ιδιαίτερα δημοφιλείς: τα media player. Λίγες είναι οι νόμιμες χρήσεις τους και πολλές οι... όχι ακριβώς νόμιμες - για την ακρίβεια το πού βρίσκεται το περιεχόμενο που αναπαράγουν είναι το παράνομο, λέμε τώρα - όμως οι συσκευές τύπου PopCornHour ή Western Digital TV Live έχουν καταλήξει ν' αποτελούν αναπόσπαστο πια κομμάτι ενός συστήματος οικιακού κινηματογράφου. Και θα είναι για καιρό. Ας το... αποδεχθούμε, λοιπόν, κι ας ξεχωρίσουμε τα καλύτερα.

Ως τόσο δημοφιλή, τα media player σημείωσαν αναπόφευκτα πρόοδο μέσα στο 2010. Μειώθηκε η τιμή τους στα όρια του απολύτως προσιτού, ξεπεράστηκαν σχεδόν όλες οι παιδικές τους ασθένειες, εμπλουτίστηκε το οπλοστάσιό τους με νέες δυνατότητες (όπως τις εφαρμογές... α λα iPhone που επεκτείνουν τις λειτουργίες τους) και, στην περίπτωση των καλύτερων, ο ρόλος τους αναβαθμίστηκε σε αυτόν της ικανότερης συσκευής αναπαραγωγής multimedia (εξαιρώντας τα Media Center PC). Από την άλλη, κάποιες από τις τυπικές τους αποστολές - όπως η αναπαραγωγή αρχείων video μορφής MKV - αναλαμβάνουν πια τόσο αρκετά Βlu-ray player, όσο και οι ίδιες οι... τηλεοράσεις μερικές φορές. Θα έχει λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθούν μέσα στο 2011 για να προσφέρουν αυτό το "κάτι παραπάνω"!

Η επιλογή μας: Dune HD Max

Αναμφισβήτητα η Rolls Royce της κατηγορίας αυτή τη στιγμή - και όχι μόνο επειδή είναι τόσο media player, όσο και Blu-ray player. Το κορυφαίο μέλος της οικογένειας των Dune ενσωματώνει τα ισχυρότερα αυτή τη στιγμή υποσυστήματα για την αναπαραγωγή εικόνας και ήχου υψηλής ευκρίνειας, προσφέρει όλες εκείνες τις εξεζητημένες δυνατότητες για τις οποίες οι απαιτητικοί προτίθενται να καταβάλλουν αξιόλογα ποσά, είναι επεκτάσιμο, "δικτυωμένο" και δέχεται τακτικά αναβαθμίσεις λογισμικού. Η ποιότητα κατασκευής και ο σχεδιασμός του κινούνται σε επίπεδα ανώτερα των προκατόχων του, τα οποία ήταν ήδη υψηλά, και ναι μεν δεν είναι ακριβώς προσιτό αλλά - από την άλλη - πότε το καλύτερο ήταν...; Ε, ναι!

Η καλύτερη εναλλακτική πρόταση: D-Link Boxee Box

Είναι πρόταση εναλλακτική με διάφορές έννοιες το συγκεκριμένο προϊόν. Πρώτον, ο αντισυμβατικός σχεδιασμός του είναι... love it or hate it, το οποίο πάντα μας αρέσει. Δεύτερον, δεν στηρίζεται στα παραδοσιακά chip των network ή media player, αλλά σε υποσυστήματα PC (με ό,τι αυτό σημαίνει για ανεξάρτητα apps). Τρίτον, συνδυάζει στο ίδιο περιβάλλον επικοινωνίας τo multimedia περιεχόμενο του κατόχου του με υλικό από το Internet, κάτι που... συμφιλιώνει αμφότερους τους συνήθεις χρήστες της μίας πηγής, με την άλλη. Συνδυάζει, επίσης, την αναπαραγωγή πολυμεσικού υλικού με στοιχεία κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. "ποιές ταινίες βλέπουν αυτόν τον καιρό οι φίλοι μου;") Είναι αλήθεια πως έχει κάποιες παιδικές ασθένειες να ξεπεράσει, είναι όμως εξίσου βέβαιο πως απαρατήρητο δεν θα περάσει μέσα στο 2011, όπως πέρασαν αμέτρητοι "κλώνοι" με chip της Sigma μέσα στο 2010!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ