PlayStation Plus: H γνώμη μας

"Αξίζει τα λεφτά της" η νέα υπηρεσία της Sony;

Πολλές συζητήσεις στο Web έχει μέχρι στιγμής δημιουργήσει το όλο θέμα των "δωρεάν games αλλά όσο διαρκεί η συνδρομή" στο PS Plus. Σκοπεύουμε να δημοσιεύσουμε ένα FAQ με ερωτήσεις κι απαντήσεις σχετικά με το θέμα ώστε να αποσαφηνιστεί τί είναι δωρεάν και τί όχι, για την ώρα όμως έχουμε το εξής να καταθέσουμε από την πρώτη μας επαφή με την προσέγγιση της Sony: έχει νόημα και συμφέρει. Το να προσφέρονται 3-4 games το μήνα δωρεάν στον κάτοχο ενός PS3 και αυτός να μπορεί να τα παίζει για όσο καιρό διαρκεί η συνδρομή του χωρίς περαιτέρω κόστος, ουσιαστικά ισοδυναμεί με την άνευ όρων ενοικίαση 40-50 games το χρόνο. Πώς μεταφράζεται αυτό πρακτικά;

Έχουμε και λέμε λοιπόν: με συνολικό κόστος €50, η ετήσια συνδρομή αντιστοιχεί σε €4.2 ευρώ το μήνα. Λιγότερο απ' όσο έχουμε δει να χρεώνουν πολλά video club για ενοικίαση... ενός μόνο PS3 game για ένα Σαββατοκύριακο. Όσο σχεδόν ένας καφές πλέον ή περίπου μισό εισιτήριο για το σινεμά. Για το κόστος αυτό ο παίκτης μπορεί να έχει 40 και παραπάνω games στο σκληρό του δίσκο, να παίζει με οποιοδήποτε από αυτά ανά πάσα στιγμή, να τα ολοκληρώσει με την ησυχία και το ρυθμό που ο ίδιος θέλει και, αν θέλει να κρατήσει για πάντα κάποια από αυτά, να τα αγοράσει συνειδητά πλέον. Η αναλογία κόστους ανά ώρα διασκέδασης και γενικότερα η ψυχαγωγική αξία του συστήματος αυτού είναι εξαιρετική, χωρίς καν να ληφθούν στα υπόψιν όλα τα άλλα δωρεάν extras όλης της χρονιάς. Ας μη ξεχνάμε ότι εν τέλει €49.99 παραμένουν €20 λιγότερα απ' όσα θα πλήρωνε κανείς για έναν καινούργιο, πλήρη τίτλο PS3 σε Blu-ray!

Γενικώς, όσον αφορά στην δωρεάν παροχή games για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι... we like. Είναι προσέγγιση μοντέρνα και έξυπνη, η οποία συμφέρει όλους τους εμπλεκόμενους. Και είναι προσέγγιση που απαντά στις ανάγκες και τις συνήθειες όχι μόνο των αφοσιωμένων κατόχων PS3 που... "καταναλώνουν" πολλά games κάθε μήνα, αλλά και αυτών - συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας - που θέλουν να ασχοληθούν με συγκεκριμένα games όταν αυτοί έχουν χρόνο και όταν το πρόγραμμά τους το επιτρέπει. Είναι σύστημα ακόμη πιο ευέλικτο από αυτό της ενοικίασης ταινιών. Και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τί θ' αντιπροτείνει η Microsoft στο σύστημα αυτό, καθώς ναι μεν δεν προσφέρει κάτι αντίστοιχο μέχρι στιγμής, έχει όμως το εύρος και το βάθος της βιβλιοθήκης του Xbox Live που θα βοηθούσε σημαντικά. Ίδωμεν.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ