Windows Mobile: η επιστροφή

Οριακά νέα έκδοση λειτουργικού και... αυτά...

Η δεύτερη υπηρεσία, η καινούργια, δεν είναι άλλη από την Windows Marketplace for Mobile, η αντίστοιχη του App Store της Apple για το iPhone. Αν και με χρονική καθυστέρηση μόλις... δυόμισι ετών, το Windows Marketplace προσφέρει πάντως ήδη αρκετές δωρεάν και εμπορικές εφαρμογές για τα καινούργια κινητά (το Δεκέμβριο θα τις προσφέρει και σε κινητά με Windows Mobile 6.0 ή 6.1). Το επίπεδο τιμών των εφαρμογών αυτών κινείται ακόμη σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με αυτά του App Store για αντίστοιχες εφαρμογές, όλοι αναμένουν όμως ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών που τις αναπτύσσουν θα μειώσει το κόστος τους για το κοινό σύντομα.

Το αθηνόραμαdigital.gr δυστυχώς δεν έχει ακόμη ασχοληθεί με κάποιο από τα νέα Windows Phones που οι συνεργαζόμενες με τη Microsoft εταιρείες θα διαθέσουν στο εμπόριο, οι εντυπώσεις των συναδέλφων του εξωτερικού όμως - όπως δημοσιεύτηκαν στο Web τις προηγούμενες ώρες - δεν είναι θετικές. Τα Windows Mobile 6.5 δεν είναι παρά ένα "στρώμα μπογιά" πάνω από την έκδοση 6.1, η οποία ήταν ακριβώς το ίδιο για την έκδοση 6.0: με άλλα λόγια, ο προβληματικός πυρήνας των Windows Mobile (που εταιρείες όπως η HTC και η Sony Ericsson έχουν επιδιώξει να "τυλίξουν" με ομορφότερο περιβάλλον χρήσης χωρίς να ξεπεράσουν τελικά τις αδυναμίες του) παραμένει. Οι όποιες προσθήκες φαντάζουν "εκ των ουκ άνευ" εν έτει 2009 και απολύτως τίποτε αληθινά καινούργιο δεν κάνει την εμφάνισή του πουθενά.

Για τις πραγματικές αλλαγές, υποστηρίζουν όλοι, θα πρέπει να περιμένουμε τα Windows Mobile 7. Σύμφωνοι, αυτά όμως δεν αναμένεται να εμφανιστούν σε νέες συσκευές μέχρι την άνοιξη του 2010 το νωρίτερο, πιθανότατα το καλοκαίρι - και, μέχρι τότε, το Android της Google θα έχει ωριμάσει ακόμη περισσότερο, ενώ όλοι θα ασχολούνται με την Apple και τί αυτή θα φέρει στο προσκήνιο με το αναπόφευκτο καινούργιο iPhone εκείνων των μηνών. Με άλλα λόγια, η Microsoft βρίσκεται ήδη όχι ένα, αλλά δύο ή τρία βήματα πίσω από τον ανταγωνισμό. Και μπορεί οι κατασκευάστριες εταιρείες που συνεργάζονται μαζί της να παρουσιάσουν μερικές εκπληκτικές συσκευές από πλευράς εξοπλισμού ή/και design, τα smartphones όμως κρίνονται πια κυρίως βάσει χρηστικότητας και εφαρμογών. Μπορεί ο αμερικανικός κολοσσός να κάνει την ανατροπή σ' ένα χώρο όπου έχει παρουσία μέτρια εδώ και μια δεκαετία; Ο χρόνος θα δείξει... και πάλι.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ