Sony: ανακοίνωση του Xperia Z4, χλιαρή

Μόνο στα σημεία βελτιωμένο σε σχέση με τον προκάτοχό του το νέο top smartphone των Ιαπώνων

To 2015 προδιαγραφόταν εξ αρχής ως μία χρονιά εξελικτική και σε καμία περίπτωση επαναστατική για την προϊοντική κατηγορία των smartphones, όμως η Sony φαίνεται να το... παράκανε με το κορυφαίο της (απ' όσο γνωρίζουμε τουλάχιστον) μοντέλο για φέτος, το Xperia Z4. O διάδοχος του περυσινού πολύ καλού Ζ3 ανακοινώθηκε με την ελάχιστη δυνατή επισημότητα και δίχως τυμπανοκρουσίες στην Ιαπωνία πριν από λίγες ώρες - και μία ματιά στα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις φωτογραφίες του επαρκούν για να καταλάβει κανείς το γιατί. Και, το δίχως άλλο, να προβληματιστεί αναφορικά με το αν και κατά πόσο ο διευθύνοντας σύμβουλος της Sony, ο Kaz Hirai, όντως πιστεύει στις προοπτικές του τμήματος κινητών της εταιρείας του ή αν απλώς μάς καθησύχαζε μόνο βάσει timing στη Βαρκελώνη το Μάρτιο.

Το Xperia Z4 δεν προσπαθεί να επιδείξει σημαντική πρόοδο σε σχέση με τον προκάτοχό του ή να διαφοροποιηθεί σε σχέση με τον, ισχυρό ήδη, ανταγωνισμό. Ο σχεδιασμός του είναι πανομοιότυπος με αυτόν του Z3 και παρόμοιος με των Z2 και Z1 - όμορφος, λιτός αλλά και... πολυφορεμένος μετά από 2.5 χρόνια πια - ενώ η οθόνη παραμένει επίσης η ίδια υψηλής ευκρίνειας των 5.2 ιντσών, όπως και ο ευρυγώνιος φακός της κύριας κάμερας στο πίσω μέρος του (ο αισθητήρας παραμένει επίσης στα 20 Megapixel). Αναβάθμιση έχουν δεχθεί πρακτικά μόνο ο κεντρικός επεξεργαστής, που αυτή τη φορά είναι ο νέος Snapdragon 810 (χρονισμένος στα 2 GHz πιθανώς λόγω των "θεμάτων" υπερθέρμανσης που έχουν αναφερθεί στο παρελθόν από άλλους κατασκευαστές), καθώς και η κάμερα της πρόσοψης, η οποία με ευρυγώνιο φακό και καλύτερο αισθητήρα υπόσχεται επισήμως καλύτερες... σέλφι.

Ως διαφορές μπορεί να εντοπίσει κανείς το πλήρως μεταλλικό πια περίβλημα, το ελάχιστα μικρότερο πάχος (κατά μισό χιλιοστό) και την ελάχιστα μικρότερη μπαταρία. Πρόκειται, ωστόσο, πέρα από κάθε αμφιβολία για ένα Xperia βελτιωμένο μόνο "στα σημεία" σε σχέση με το μοντέλο που διαδέχεται - και είναι εξαιρετικά δύσκολο να διακρίνει κάποιος πώς και γιατί το Z4 θα επιτύχει εμπορικά (όσο χρειάζεται η Sony να επιτύχει), όταν το Z3, παρά τη θετική υποδοχή που του επεφύλαξε ο ειδικός Τύπος, δεν κατάφερε να σημειώσει αξιόλογες πωλήσεις. Η μόνη επιλογή που διακρίνουμε πως έχει ο ιαπωνικός κολοσσός είναι να προσφέρει το Z4 σε τόσο ανταγωνιστική τιμή (κάτω από τα €500 το πολύ), ώστε τα Samsung Galaxy S6/S6 Edge, HTC One M9 και LG G4 να δείξουν ακριβά δίπλα του. Λαμβάνοντας, ωστόσο, στα υπ' όψιν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί παραδοσιακά η Sony όσον αφορά στις "ναυαρχίδες" της, δεν θεωρούμε την επιλογή αυτή πιθανή εκ μέρους της.

Τιμή πώλησης για το Z4 δεν ανακοινώθηκε ούτε για την ιαπωνική αγορά, στην οποία θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι σε τέσσερα χρώματα: μαύρο, λευκό, μεταλλικό χάλκινο και θαλασσί πράσινο. Ημερομηνία διάθεσης για την αμερικανική και ευρωπαϊκή (κατ' επέκταση και την ελληνική) αγορά δεν έχει γνωστοποιηθεί, όπως δεν έχει γνωστοποιηθεί το αν και κατά πόσο υπάρχουν στα σχέδια της Sony εκδόσεις Compact και Ultra του Z4. Αν έπρεπε να στοιχηματίσουμε, θα λέγαμε πως είναι και οι δύο πολύ πιθανές - με το ίδιο το Z4 ωστόσο να μην δείχνει ιδιαίτερο... ενθουσιασμό να ξεχωρίσει ανάμεσα στα άλλα κορυφαία smartphones με Android την άνοιξη και το καλοκαίρι, ιδέα δεν έχουμε για το αν μία συμπαγής και μία μεγαλύτερη εκδοχή του θα ήταν σε θέση να αλλάξουν άρδην τα πράγματα για την ιαπωνική εταιρεία. Με τα Samsung Galaxy S6 και HTC One M9 ήδη στα καταστήματα και το LG G4 προ των πυλών, το Xperia Z4 θα χρειαστεί πολλή τύχη ή πάρα πολύ καλή τιμή για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών στο ανώτερο τμήμα της αγοράς. Όπως πάντα, θα... δείξει.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ