MWC 2015: το HTC One M9 απλώς εξελικτικό

Καμία έκπληξη από το νέο top smartphone της ταϊβανέζικης εταιρείας, η ποιότητά του πάντως σαφώς υψηλή

Εκπλήσσοντας πρακτικά... κανέναν - οι διαρροές πληροφοριών σχετικά με το κύριο αντικείμενο της παρουσίασής της συμπεριλάμβαναν ακόμη και video πέρα από τις φωτογραφίες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά - η HTC αποκάλυψε στη Βαρκελώνη και επίσημα, στο πλαίσιο του Mobile World Congress 2015, το κορυφαίο της smartphone για την τρέχουσα χρονιά. Πρόκειται φυσικά για το HTC One M9, τον διάδοχο των πολύ καλών περυσινών και προπέρσινων M8 και M7 αντίστοιχα, το οποίο καλείται - αν μη τί άλλο - να φέρει επιτέλους στην ταϊβανέζικη εταιρεία τόσο την αναγνώριση ως κορυφαίου κατασκευαστή (που δεν έχει στον ευρύτερο δυνατό βαθμό αυτή τη στιγμή) όσο και την εμπορική επιτυχία που θα εξασφαλίσει μία διέξοδο από τα οικονομικά της προβλήματα των τελευταίων τριών ετών. Το αν και κατά πόσο το Μ9 θα επιτύχει τον ένα, τον άλλο ή και τους δύο αυτούς στόχους, πάντως, δεν είναι εύκολο να το προβλέψει κανείς βάσει των χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων του που επιδείχθηκαν.

Οι τεχνικές του προδιαγραφές είναι λέξη προς λέξη αυτές που διέρρευσαν στο Web εδώ και 2 εβδομάδες περίπου. To HTC One M9 διατηρεί την οθόνη διαγωνίου 5 ιντσών και ανάλυσης 1080x1920 pixel (συνεχίζουμε να την θεωρούμε υπεραρκετή με οποιαδήποτε μέτρα και σταθμά), διατηρεί τον ίδιο εν πολλοίς σχεδιασμό (συνεχίζουμε να τον θεωρούμε τον καλύτερο ανάμεσα στα Androidή smartphones σήμερα) με ελάχιστες μικροδιαφορές στις ακμές των πλευρών της συσκευής και κατά τι περισσότερο εργονομική τοποθέτηση των πλήκτρων χειρισμού, διατηρεί και τα ηχεία BoomSound (με καλύτερη απόδοση ήχου χάρις στην επεξεργασία Dolby φέτος). Το παρουσιαστικό του γενικότερα μοιάζει τόσο με αυτό του προκατόχου του, που θα πρέπει να... ξέρει κανείς πού ακριβώς να κοιτάξει, για να τα ξεχωρίσει. Όχι κάτι απαραίτητα κακό, αν και ευπρόσδεκτες θα ήταν κάποιες "πινελιές" που αποδεικνύουν πως η ομάδα design της HTC απλώς δεν "επαναπαύθηκε στις δάφνες της" με τον σχεδιασμό ηλικίας δυόμισι ετών πια των One.

Τα σημεία στα οποία το M9 εμφανίζεται βελτιωμένο σε σχέση με το M8 είναι τρία. Το ένα είναι ο κεντρικός επεξεργαστής, ο οκταπύρηνος πλέον SnapDragon 810, χρονισμένος στα 2 GHz. Το δεύτερο είναι η μνήμη λειτουργίας, η οποία ανέρχεται πλέον στα 3 GB από τα 2 πέρυσι. Το τρίτο δεν είναι άλλο από την πολυσυζητημένη κύρια κάμερα: η περυσινή τεχνολογίας Ultrapixel και ανάλυσης 4 Megapixel αποδείχθηκε τροχοπέδη για την εμπορική επιτυχία του One M8, για... τιμωρία λοιπόν υποβιβάζεται στην πρόσοψη του M9 για δευτερεύοντα (;) καθήκοντα όπως οι selfies και αντικαθίσταται από μία νέα ανάλυσης αισθητήρα των 20 Megapixel. Ο αισθητήρας αυτός αξιοποιείται μέσα από φακό των 27.8 mm και χαρακτηριστικών f/2.2, κάτι που προδιαθέτει μεν θετικά, αλλά υποψιαζόμαστε πως δεν αντισταθμίζει τα πολλά Megapixel του αισθητήρα (τα οποία συνήθως έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένο "θόρυβο" σε όλες τις συνθήκες φωτισμού). Ακολουθώντας τη... μόδα, πάντως, και το HTC One M9 αξιοποιεί την υψηλή ανάλυση του αισθητήρα για να προσφέρει τη δυνατότητα εγγραφής video σε υπερυψηλή ευκρίνεια (εικόνα 4Κ).

Άλλα στοιχεία άξια αναφοράς: η ενσωματωμένη μπαταρία είναι μεγαλύτερης χωρητικότητας (2.840 mAh), τα διαθέσιμα χρώματα (που λειτουργούν με διχρωμία) είναι τα ασημί, χρυσαφί, μεταλλικό γκρι και... ροζ (!), ενώ η έκδοση του Android είναι φυσικά η 5.0.2 (και όχι η 5.1 όπως φημολογούνταν). Η δυνατότητα επέκτασης αποθηκευτικού χώρου μέσω των καρτών μνήμης microSD προσφέρεται πλέον εξ ορισμού σε όλα τα μοντέλα (32/64 GB), ίσως επειδή το Android με το Sense 7.0 χρειάζονται 12 ή περισσότερα GB από μόνα τους στο Μ9. Τιμές πώλησης για τα μοντέλα αυτά δεν γνωστοποιήθηκαν (περιμένουμε να είναι εφάμιλλες αν όχι οι ίδιες με αυτές των αντίστοιχων περυσινών M8), όπως δεν γνωστοποιήθηκε και συγκεκριμένη ημερομηνία κυκλοφορίας πέραν από το γενικό "τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου". Οι πρώτες μας εντυπώσεις από τις επιλογές της HTC όσον αφορά στο One M9 είναι αυτές, θα επιφυλαχθούμε ωστόσο για τις πλήρεις και τελικές μας στην εκτενή παρουσίαση της συσκευής κάποια στιγμή μέσα στην άνοιξη. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ