MWC 2015: εντυπώσεις από τα νέα Galaxy S6

Πώς μας φάνηκαν τα δύο νέα κορυφαία smartphones της Samsung; Και... πετυχαίνουν το σκοπό τους;

Το "απλό" Galaxy S6 είναι σαφές "βήμα μπροστά" για τη Samsung και τα Galaxy S, το μοντέλο όμως που αληθινά εντυπωσιάζει είναι το S6 Edge. Το κάνει για πολλούς λόγους. Το design του είναι χαρακτηριστικό και ξεχωριστό, ανόμοιο με οποιασδήποτε άλλης συσκευής αυτή τη στιγμή. Η ποιότητα κατασκευής του είναι, όπως την εισπράξαμε εμείς τουλάχιστον, ακόμη υψηλότερη από του "απλού" S6: το Edge αποπνέει την αίσθηση του συμπαγούς σαφέστερα και η συναρμογή των επιμέρους τμημάτων του δείχνει καλύτερη. Οι κυρτές πλευρές του "εφαρμόζουν" στο χέρι με φυσικότητα και υπάρχει κάτι απροσδιόριστα ελκυστικό στον τρόπο με τον οποίο η οθόνη δείχνει σχεδόν να "κυλά" προς τις άκρες του περιβλήματος όταν το κρατά κανείς. Στο μυαλό μας δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: έως ότου δούμε τί έχουν να αντιπροτείνουν οι Sony και LG με τα Z4 και G4 αντίστοιχα, το S6 Edge είναι το ομορφότερο smartphone βασισμένο σε Android αυτή τη στιγμή. Μακράν μάλιστα.

Τα εύσημα, δε, θα πρέπει να αποδωθούν και με το παραπάνω στους μηχανικούς της Samsung που κατάφεραν να συμπεριλάβουν όλα τα υποσυστήματα του "απλού" S6 στο περίβλημα του S6 Edge, μηδενός εξαιρουμένου. Η ίδια οξύτατη οθόνη, ο ίδιος ταχύτατος επεξεργαστής, η ίδια μνήμη λειτουργίας και αποθηκευτικός χώρος. Στη χρήση, κατά συνέπεια, το S6 Edge αποδεικνύεται και αυτό ταχύτατο, με το Android Lollipop να αποδίδει το ίδιο ομαλά. Αντιπαραβάλλοντας τις προδιαγραφές, μάλιστα, των δύο S6, παρατηρεί κανείς πως το Edge κατορθώνει να είναι κατά τι ελαφρύτερο, ενσωματώνοντας μεγαλύτερη μπαταρία (!). Η δουλειά που έχει γίνει από τη Samsung στο συγκεκριμένο smartphone δεν μπορεί να υποτιμηθεί: είναι η απόδειξη που χρειαζόταν ο κορεατικός κολοσσός σχετικά με το αν μπορεί ή όχι να κατασκευάσει μία συσκευή με ποιοτικά υλικά, καλαίσθητο σχεδιασμό και κορυφαία υποσυστήματα χωρίς να κάνει συμβιβασμούς πουθενά. Ολοφάνερα, μπορεί.

Συμβιβασμούς με την έννοια που περιγράψαμε η Samsung μπορεί να μην έκανε, έκανε όμως παραδοχές που ίσως ξενίσουν το κοινό που είχε τιμήσει παρελθόντα Galaxy S. Προκειμένου να επιτύχει αυτό το design και αυτήν την ποιότητα κατασκευής, η κορεάτικη εταιρεία υποχρεωτικά μετέβη σε άλλη κατασκευαστική μέθοδο για το περίβλημα των S6 και S6 Edge. Αυτό, ωστόσο, σημαίνει πως ούτε αδιάβροχα είναι τα νέα Galaxy S, ούτε αφαιρούμενη μπαταρία φέρουν, ούτε θύρα καρτών μνήμης microSD για επέκταση του απιθηκευτικού τους χώρου προσφέρουν. Είναι, φυσικά, παραδοχές που έχουν κάνει όλοι οι κάτοχοι iPhone, όπως και οι κάτοχοι π.χ. των HTC One M7, M8 και M9, όμως απομένει ν' αποδειχθεί το αν και κατά πόσο δεν θα υπάρξουν σχετικές αντιδράσεις από το "παραδοσιακό" κοινό των Galaxy S.

Στον εκθεσιακό χώρο της Βαρκελώνης απομακρυνθήκαμε αληθινά εντυπωσιασμένοι από το περίπτερο της Samsung: ναι, τα δύο νέα Galaxy S είναι τόσο καλά. Ειδικά το Edge. Ενώ, ωστόσο, η τιμή του "απλού" κινείται σε αναμενόμενα επίπεδα - έστω κι αν δεν μάς άρεσε ιδιαίτερα η υιοθέτηση από τη Samsung της... μεθόδου Apple στη χρέωση €100 παραπάνω για κάθε μοντέλο μεγαλύτερης χωρητικότητας - του Edge, που είναι και το πλέον ποθητό, αισθανόμαστε πως είναι υψηλή. Η διαφορά στην αισθητική και στην ποιότητα κατασκευής σε σχέση με το "απλό" S6 ενδεχομένως δικαιολογούν τη διαφορά (κοντά στα €150 σε κάθε μοντέλο ανάλογης χωρητικότητας), όμως σε... "απόλυτα νούμερα", όπως λέμε, τα €850-€1050 του Edge προβληματίζουν. Την μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία θα την σημείωνε ούτως ή άλλως το περισσότερο προσιτό "απλό" S6, θα "μαγέψει" ωστόσο το S6 Edge αρκετούς καταναλωτές ώστε να μην αποθαρρυνθούν από το αυξημένο του κόστος; Θα δείξει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ