iPhone 6 Plus

Το μεγαλύτερο δεν είναι, σε καμία περίπτωση, για όλους

Η αντιπαραβολή του iPhone 6 Plus με το iPad Air, πάντως, έγινε σε... οικιακό περιβάλλον με Wi-Fi για να διαπιστώσουμε αν και κατά πόσο - τελικά - είναι εφικτό για ένα phablet να αντικαταστήσει στην πραγματικότητα ένα tablet. Η απάντηση είναι: δεν μπορεί. Τα apps που έχουν σχεδιαστεί για iPad παραμένουν σε όλα ανώτερα από τα apps που έχουν σχεδιαστεί για iPhone: οι δημιουργοί είχαν όλο το χρόνο στην πρώτη περίπτωση να μάθουν πώς να αξιοποιούν τον extra χώρο της οθόνης, σε αντίθεση με τη δεύτερη περίπτωση. Στο διάβασμα οποιουδήποτε είδους περιεχομένου, επίσης, τα tablet υπερέχουν πέρα από κάθε αμφιβολία. Υπάρχουν στατιστικές που υποννοούν πως οι κάτοχοι iPhone 6 Plus "κάνουν στην άκρη" τα iPad τους συχνότερα, αλλά ο τόπος, χρόνος και τρόπος χρήσης των δύο είναι τόσο διαφορετικός, που εν τέλει δεν θεωρούμε πως υπάρχει αλληλοκάλυψη. Το κινητό είναι (κυρίως) χρήσης "με μια ματιά στα γρήγορα", ενώ το tablet (κυρίως) χρήσης... "με την ησυχία μου". Με ό,τι αυτό σημαίνει.

Με δεδομένα τα αποτελέσματα των αντιπαραβολών μας ανάμεσα στο iPhone 6 Plus και τα iPhone 5S και iPad Air, μένει να το συγκρίνουμε με τα κορυφαία smartphones με Android φέτος: το HTC One M8 και το LG G3. Σε σχέση με αυτά το iPhone 6 Plus υπερέχει χωρίς... πολλές συζητήσεις σε 3 πράγματα: την αυτονομία (η μεγάλη του μπαταρία αληθινά εντυπωσιάζει με τις αντοχές της), την ποιότητα σύλληψης φωτογραφίας (αν ληφθούν στα υπ' όψιν όλες οι πιθανές συνθήκες) και τη γενική ποιότητα εφαρμογών του App Store (που συνεχίζει να βρίσκεται υψηλότερα από αυτήν του Google Play). Υπολείπεται, με τον ίδιο... αδιαμφισβήτητο τρόπο, στην ευχρηστία (μεγάλα κινητά κι εκείνα αλλά όχι τόσο άβολα), στην ευελιξία διαχείρισης (καταραμένο iTunes) και φυσικά στον λόγο αξίας/κόστους. Όλα τα iPhone των τελευταίων 3 ετών τα θεωρήσαμε ακριβά, αλλά το 6 Plus... το παρακάνει: είναι μικρό το ποσοστό των ανθρώπων για λογαριασμό των οποίων "θα βγάλει τα λεφτά του" κινητό κόστους €1000 (το μοντέλο των 16 GB δεν υπάρχει καν στα μάτια μας). Όσον αφορά στο design αυτών των συσκευών, δε: το αισθητικό ζήτημα είναι προσωπικής κρίσης, αλλά θεωρούμε πως τα HTC One M8 και LG G3 είναι περισσότερο ενδιαφέροντα σχεδιαστικά από το 6 Plus, όποιες ενστάσεις κι αν έχει κανείς για το ίδιο το Android.


Όταν όλα έχουν ειπωθεί, το iPhone 6 Plus δεν είναι προφανώς... κακή πρόταση - και μόνο η εμπορική του επιτυχία μέχρι στιγμής αποδεικνύει πως ήταν πάρα, πάρα πολύς ο κόσμος που περίμενε ένα iPhone με μεγαλύτερη οθόνη. Είναι όμως πρόταση που σαφέστατα, ολοφάνερα, δεν είναι για όλους. Γι' αυτό προτείνουμε, ένθερμα κιόλας, σε οποιονδήποτε σκέφτεται σοβαρά να αποκτήσει ένα 6 Plus να επιδιώξει πρώτα μία επαφή έμπρακτη με τη συγκεκριμένη συσκευή είτε σε κατάστημα είτε από κάποιον φίλο, γνωστό ή συνάδελφο. Ίσως αποφασίσει ότι, όπως κι εμείς, η προσέγγιση του "φυσιολογικού smartphone συν ενός καλού tablet" είναι εν τέλει προτιμότερη από την προσέγγιση του "μεγάλου smartphone που θέλει, αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει το tablet".

Tο iPhone 7 Plus ενδέχεται να έχει αλλιώτικο design, μικρότερο πλαίσιο γύρω από την οθόνη και πολύ περισσότερα apps σχεδιασμένα γι' αυτό (το τελευταίο είναι βέβαιο ενώ τα πρώτα καθόλου), οπότε η εικόνα του σε σχέση με το iPhone 6 Plus να είναι καλύτερη. Ως έχει, το νεότερο και μεγαλύτερο smartphone iPhone το συνιστούμε ανεπιφύλακτα μόνο στους καταναλωτές εκείνους για τους οποίους η μεγάλη αυτονομία, η ταχύτατη πρόσβαση στο Internet και το συνολικό οικοσύστημα της Apple "μετρούν" πιο πολύ απ' όλα. Στους υπόλοιπους, κάθε καταναλωτής και... υποπερίπτωση!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ