HTC One: τα επιμέρους

O ήχος, τα extras και η πολυσυζητημένη κάμερα

Το θέμα της κάμερας είναι αυτό που έχει ίσως συζητηθεί περισσότερο όσον αφορά στο One, από την ημέρα που ανακοινώθηκε κιόλας. Η HTC έχει "βάλει ένα στοίχημα" τολμηρό με την βασική κάμερα του νέου της κορυφαίου smartphone: έχει προτιμήσει να χρησιμοποιήσει σημαντικά μεγαλύτερα pixel απ' ότι συνήθως βρίσκουμε στον αισθητήρα κινητών τηλεφώνων, ώστε το φως που απορροφάται να είναι πολύ περισσότερο και κατά συνέπεια οι φωτογραφίες καθαρότερες. Αυτά τα pixel, και την τεχνολογία γενικότερα, η HTC τα ονομάζει Ultrapixel. Το τίμημα εντοπίζεται, φυσικά, στο γεγονός ότι (αυτή τη στιγμή τουλάχιστον) δεν μπορεί να έχει κανείς... "και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο", δηλαδή και πιο μεγάλα pixel και πολλά σε αριθμό, οπότε η ανάλυση του αισθητήρα Ultrapixel ανέρχεται στα 4 και όχι τα 8 ή προσφάτως τα 13 Megapixel που έχει να επιδείξει ο ανταγωνισμός. Το ερώτημα είναι: "της βγήκε" της HTC το ρίσκο αυτό, πρακτικά;

Η απάντηση είναι τόσο περίπλοκη και μεγάλη, όσο είναι το ρίσκο: με μία έκφραση, "εξαρτάται πώς το κρίνει κανείς", γιατί τα σενάρια χρήσης και τα κριτήρια του τελικού αποτελέσματος είναι πάρα, πάρα πολλά. Βάσει των όσων δοκιμάσαμε να κάνουμε με την κάμερα του One, που είναι όσα συνήθως κάνει ο πιο πολύς κόσμος με το κινητό του - και πάντοτε κατά τη γνώμη μας - το ρίσκο άξιζε τον κόπο: σε κακές συνθήκες φωτισμού (που όμως ρεαλιστικά επικρατούν σε πάρα πολλές περιπτώσεις), όντως το One συνέλαβε περισσότερο φωτεινές, συμπαγείς και πειστικές φωτογραφίες, που δεν εμφανίζονται αλλοιωμένες από τον κόκκο που πάντοτε βλέπουμε όταν κινητά με πολλά Megapixel συλλαμβάνουν αντίστοιχα στιγμιότυπα. Εκεί το "στοίχημα" απέδωσε.

Από την άλλη πλευρά, θα περίμενε κανείς ότι αφού το One ολοφάνερα τα καταφέρνει καλύτερα από άλλα smartphones στις κακές συνθήκες φωτισμού... ε, δεν θα τα καταφέρνει τουλάχιστον καλά, αν όχι εξίσου καλύτερα, στις ευνοϊκές συνθήκες φωτισμού; Όπως αποδεικνύεται... όχι απαραίτητα. Σε φωτεινό περιβάλλον, π.χ. εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της μέρας, το One συλλαμβάνει φωτογραφίες που είναι μεν πολύ καλές, με όμορφα χρώματα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις χάνουν σε λεπτομέρεια. Είναι λιγότερο "οξείες" και περισσότερο "ασαφείς". Δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα για το αν αυτό οφείλεται στη χαμηλότερη ανάλυση ή στον αλγόριθμο επεξεργασίας, φαίνεται πάντως κάτι που μπορεί να βελτιωθεί με κάποια αναβάθμιση λογισμικού. Για το συγκεκριμένο, ίδωμεν. Παραδόξως, η σύλληψη video δεν δείχνει να έχει το ίδιο "θέμα" και στην υψηλότερη ανάλυση που προσφέρεται, αυτή των 1080p γραμμών δηλαδή, ποιοτικά κινείται στο ίδιο επίπεδο με αυτό των iPhone 5 κι άλλων αναγνωρισμένων "φωτογραφικών" smartphones.

Το ζήτημα που προκύπτει, τέλος, όσον αφορά στην κάμερα Ultrapixel, είναι αυτό της χαμηλότερης ανάλυσης (2688x1562 pixel) που αναγκαστικά προκύπτει από τον μικρότερο αριθμό εικονοστοιχείων σε σχέση π.χ. με μία κάμερα των 13 Megapixel. Εκεί... όλα εξαρτώνται από το τί πραγματικά θέλει να κάνει ο κάθε χρήστης με τις ψηφιακές φωτογραφίες που συλλαμβάνει με το κινητό του. Αν θέλει απλώς να τις βλέπει στην οθόνη του One και να τις δημοσιεύει στο Facebook, το Twitter, το Instagram κλπ., η ανάλυση είναι επαρκέστατη. Αν θέλει να τις βλέπει στον υπολογιστή του, η αλήθεια είναι πως θα χρειαστεί προσαρμογή μεγέθους "προς τα κάτω" για να φανούν το ίδιο καλές. Αν θέλει να τις εκτυπώσει, δε... ίσως δεν είναι ιδιαίτερα καλή ιδέα. Από την άλλη πλευρά, πόσες φωτογραφίες έχει εκτυπώσει ποτέ κανείς από smartphone, τελικά, και πόσες περισσότερες έχει απλώς "κάνει post" στα social media; Ακριβώς. Παίρνουμε το μέρος της HTC για την επιλογή της στο συγκεκριμένο, λοιπόν... έστω κι αν καθόλου δεν θα μας πείραζε να έχουμε ένα One με κάμερα των 13 Megapixel κάποια στιγμή στο μέλλον!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ