HTC One: τα επιμέρους

O ήχος, τα extras και η πολυσυζητημένη κάμερα

Όσον αφορά στην κατασκευή, την οθόνη, την απόδοση ως κινητό τηλέφωνο και την αυτονομία του HTC One, καθώς και την συνολική βαθμολογία μας γι' αυτό, θα παραπέμψουμε τους φίλους και τις φίλες του Αθηνόραμα Digital στο αντίστοιχο άρθρο. Στο παρόν, θα επικεντρωθούμε στις "δευτερεύουσες" κατά μία έννοια, αλλά σημαντικές για τη συνολική εικόνα ενός smartphone, λειτουργίες του One, καθώς και στο γραφικό περιβάλλον και τις αποκλειστικές εφαρμογές - ακριβώς επειδή το συγκεκριμένο μοντέλο της HTC έχει "να πει πράγματα" καινούργια και στους δύο τομείς.

Πρώτα, λοιπόν, όσον αφορά στο - περισσότερο σημαντικό από χρηστικής πλευράς - θέμα του γραφικού περιβάλλοντος χειρισμού. Η HTC είχε δεχθεί κριτική στο παρελθόν όσον αφορά στη δική της εκδοχή... "εικαστικής επένδυσης" του Android, το περίφημο Sense, επειδή αυτό "βαραίνει" και καθυστερεί το λειτουργικό (όπως όλες οι αντίστοιχες προτάσεις όλων των άλλων κατασκευαστών). Στο περυσινό One X με το Sense 4.0 βελτίωσε τα πράγματα κατά πολύ και στο φετινό One με το Sense 5.0, ακόμη περισσότερο: είναι το πιο απλό και λιτό γραφικό περιβάλλον για Android έχουμε δει μέχρι στιγμής, σημαντικά πιο κοντά στο "καθαρό" της Google, μοντέρνα σχεδιασμένο και φυσικά πάρα, μα πάρα πολύ γρήγορο (μάλλον φυσικό αν συνυπολογίσει κανείς τον ταχύτατο τετραπύρηνο επεξεργαστή του One και τα 2 GB μνήμης λειτουργίας του).

Διάφορα "εφαρμογίδια" που προσφέρει η HTC (widgets) μπορεί πάντοτε να τοποθετήσει ο χρήστης στις πολλαπλές οθόνες του One, όμως κανένα δεν καθυστερεί τη χρήση του κινητού και τη μετάβαση από τη μία εφαρμογή στην άλλη. Σχεδόν όλα έχουν "ευθυγραμμιστεί" εικαστικά με τον μινιμάλ σχεδιασμό των βασικών εικονιδίων και ενδείξεων . Οι συχνότερα χρησιμοποιούμενες εφαρμογές και λειτουργίες μπορούν όπως πάντα να τοποθετηθούν στη σχετική περιοχή συντομεύσεων και στην αρχική οθόνη, ενώ είναι πλέον εφικτή και η πυκνότερη τοποθέτησή τους στις διαθέσιμες οθόνες (η αυξημένη ανάλυση επιτρέπει με άνεση κάτι τέτοιο άλλωστε).

Δανειζόμενη την βασική ιδέα της κεντρικής οθόνης των Windows Phone, η οποία αντλεί δεδομένα live από το Internet, η HTC έχει συνθέσει μία νέα εφαρμογή με το όνομα Blinkfeed. Αυτή διαχωρίζει την οθόνη σε ενεργά μέρη και προβάλλει εκεί πληροφορίες όλων των ειδών, από ειδήσεις μέσω καναλιών RSS έως updates από social media, ειδοποιήσεις e-mail κλπ. Η υλοποίηση του Blinkfeed δεν είναι καθόλου κακή, έχει ωστόσο ελλείψεις και μπορεί ολοφάνερα να βελτιωθεί με αναβαθμίσεις μελλοντικές. Έως τότε σε κάποιους χρήστες θα φαντάζει επαρκής, σε άλλους όχι, μπορεί πάντως να μεταφερθεί σε άλλη οθόνη του Android και να μην καταλαμβάνει την αρχική στο One (όπως συμβαίνει εξ ορισμού). Δεν θα θεωρήσουμε ωστόσο το Blinkfeed αληθινό "ανταγωνιστικό πλεονέκτημα" του One έως ότου η HTC το καταστήσει περισσότερο ευέλικτο.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ