Android L: αποφασιστικό βήμα μπροστά

Μεγάλες αισθητικές αλλαγές, πάμπολλες προσθήκες στην επερχόμενη έκδοση 5.0

To Android L θα φέρει βεβαίως στο προσκήνιο πολλές ακόμη αλλαγές και προσθήκες. Η επέκτασή του με πάνω από 5000 (!) "υποσυστήματα" λογισμικού (APIs) θα δώσει στους προγραμματιστές περισσότερες δυνατότητες για "έξυπνες", ευέλικτες εφαρμογές. Η Google έχει προσθέσει ειδική "επέκταση" ώστε τα games σε Android να αποκτήσουν γραφικά "επιπέδου DirectX 11" σύμφωνα με την εταιρεία. Έχει "εξοπλίσει" το L με σύστημα επικοινωνίας με συσκευές εξάσκησης, αντίστοιχο του Healthkit στο iOS, με το όνομα Fit. Έχει ενσωματώσει σε επίπεδο λειτουργικού πλέον ειδικό σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας που μπορεί να επεκτείνει την αυτονομία συσκευών έως και 90 λεπτά σε σχέση με την αντίστοιχη σημερινή. Έχει προσθέσει λειτουργία απομακρυσμένης αδρανοποίησης συσκευών (remote wipe), ώστε να αποθαρρύνει την κλοπή τους, ενώ έχει βελτιώσει πάρα πολύ τόσο τις ειδοποιήσεις (notifications) όσο και τον μηχανισμό ανεύρεσης δεδομένων από το Web.

Ο κατάλογος με τις προσθήκες και τις βελτιώσεις του Android L είναι πάρα πολύ μεγάλος, καθιστώντας την μετάβαση σε αυτήν την έκδοση "5.0" του λειτουργικού αληθινά σημαντική κι όχι απλά εξελικτική. Αξιέπαινη, δε, είναι η προσπάθεια της Google να σηματοδοτήσει μία γενικότερη αλλαγή στα προϊόντα της με εφαλτήριο το Android. Η αμερικανική εταιρεία δεν έχει δεσμευτεί ακόμη σε συγκεκριμένη ημερομηνία διάθεσης πέρα από το πλαίσιο του "κάποια στιγμή μέσα στο φθινόπωρο", αν έπρεπε να στοιχηματίσουμε όμως δεν θα τοποθετούσαμε τη διάθεση αυτή πριν το Νοέμβριο.

Αντίστοιχα ρευστό, λοιπόν, παραμένει και το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα έχουν διαθέσιμη τη σχετική αναβάθμιση οι ήδη κάτοχοι smartphones και tablets που δεν ανήκουν στις σειρές Nexus. Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές δεν έχουν ακόμη δεσμευτεί για τη σχετική αναβάθμιση σε δημοφιλείς τέτοιες συσκευές, με εξαίρεση την HTC η οποία ανακοίνωσε διάθεση του Android L στα One και One M8 μέσα σε 90 ημέρες από την ώρα που θα λάβει την τελική έκδοση του λειτουργικού από τη Google. Όπως πάντα τέτοιο καιρό... εν αναμονή του χειμώνα, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ