Φάουστ

3,5

Ο Άρης Μπινιάρης τοποθετεί τον Φάουστ στο ντιβάνι του Εωσφόρου σε αυτή την ψυχαναλυτική ανάγνωση του γνωστού μύθου, ενώ παραδίδει ακόμη μία παράσταση χαρακτηριστικής μουσικής και εκφραστικής φόρμας. | Powered by Uber

'Φάουστ' του Άρη Μπινιάρη Χρήστος Συμεωνίδης©

Ο γνωστός μύθος του γηραιού επιστήμονα που "πούλησε την ψυχή του" στο διάβολο, προκειμένου να γευτεί τις επίγειες απολαύσεις, διαβάζεται από τον Άρη Μπινιάρη από ψυχαναλυτική σκοπιά, σε μια σκηνική σύνθεση όπου εκτός από το ομώνυμο έργο του Γκαίτε (που αποτελεί τη δραματουργική βάση της παράστασης) χρησιμοποιούνται ακόμη αποσπάσματα από τον "Δρ Φάουστους" του Κρίστοφερ Μάρλοου, τη "Ζυστίν" του Ντε Σαντ και το "Μια εποχή στην κόλαση" του Ρεμπό. Ο Μπινιάρης διαβάζει την περιπέτεια του Φάουστ ως μια κατάβαση του ήρωα στην περιοχή του ασυνείδητου, όπου ρόλο οδηγού/ψυχαναλυτή έχει ο ίδιος ο Εωσφόρος· εκεί, ο Φάουστ γνωρίζει απωθημένες πτυχές του εαυτού του –στην ουσία τα ίδια τα ανθρώπινα ένστικτα– και ειδικά ό,τι θεωρείται αμαρτωλό και απαγορευμένο: τη σεξουαλική επιθυμία, την απόλαυση, τη σωματική ενέργεια κ.λπ.

Χρήστος Συμεωνίδης©

Με έναν τρόπο, ο σκηνοθέτης συνεχίζει την προβληματική που εξέθεσε στον "Προμηθέα" του. Δεν καταπιάνεται με το θέμα της πολιτικής τυραννίας αυτήν τη φορά, αλλά καταδεικνύει και πάλι τις δυνάμεις εκείνες που παρεμποδίζουν την ευτυχία και την ολοκλήρωση του ανθρώπου: τη θρησκεία και την εκκλησία (που στα μεσαιωνικά χρόνια κατά τα οποία διαδραματίζεται ο μύθος του "Φάουστ" έχουν το σκληρό πρόσωπο της Ιεράς Εξέτασης), όπως και τα αισθήματα του φόβου, της ενοχής, της τιμωρίας. Συνεχίζει, επίσης, τη σπουδή του πάνω στη μουσικότητα και τη χορικότητα (συνδημιουργός της σκηνοθεσίας η σύνθεση του Τζεφ Βάγγερ), οι οποίες προσδίδουν και σε αυτή την παράσταση το χαρακτήρα τελετουργίας, η οποία αποσκοπεί στο να απελευθερώσει τον άνθρωπο/Φάουστ από τους φόβους του, αρχικά μέσω της κατάβασης στον σκοτεινό πυρήνα του ασυνείδητου κι έπειτα απενοχοποιώντας τον έρωτά του για τη Μαργαρίτα.

'Φάουστ'_του_Άρη_Μπινιάρη
Χρήστος Συμεωνίδης©

Όλα αυτά αποδίδονται και πάλι σε μια παράσταση εξαιρετικής εικαστικότητας (τα σκηνικά ταμπλό του Πάρι Μέξη δημιουργούν έντονες "βιβλικές" εικόνες, σαν να αντιπαραβάλλονται η Κόλαση και ο Παράδεισος) και συγκεκριμένης εκφραστικής φόρμας, η οποία έχει μια σχεδόν υπνωτιστική επίδραση στην πλατεία. Παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχουν σημεία που δίνουν την εντύπωση πως η φόρμα γίνεται αυτοσκοπός: η κυριαρχία της οπτικής γλώσσας, η αργή και χαμηλόφωνη εκφορά λόγου, η στιλιζαρισμένη κίνηση δίνουν οπτική μορφή στις ιδέες και στις θεματικές, αλλά δεν ευνοούν απαραιτήτως την εμβάθυνση σε αυτές.

Χρήστος Συμεωνίδης©

Η ερμηνευτική ομάδα, πάντως, είναι πολύ καλά συντονισμένη, τόσο οι ηθοποιοί που ερμηνεύουν τις εσωτερικές αναπαραστάσεις του Φάουστ, τις σκιές, τις ενοχές, τους φόβους του (με αποκορύφωμα την Κωνσταντίνα Τάκαλου ως Κορυφαίο φόβο), όσο και αυτοί των βασικότερων ρόλων: ο Μιχάλης Βαλάσογλου στον ομώνυμο ρόλο αποδίδει με σωματική ακρίβεια τη δυσφορία ενός ανθρώπου που νιώθει πως στο στήθος του "συγκρούονται δυο ορμές", ενώ ο Άρης Νινίκας δίνει μια εξαιρετική αποτύπωση του Εωσφόρου, ως alter ego του Φάουστ, ως την πλευρά του εκείνη που είναι απολύτως συμβιβασμένη με τα απωθημένα σκοτάδια του. Η Νάντια Κατσούρα λειτουργεί ως μια "έξω από αυτόν τον κόσμο" παρουσία, αποτυπώνοντας το ρόλο-κλειδί της Μαργαρίτας.

Περισσότερες πληροφορίες

Φάουστ

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 110 '

Μια «εμπύρετη» παράσταση έντονης μουσικότητας που μεταφέρει το ομώνυμο έργο του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε στο σήμερα, μέσα από ένα ψυχικό ταξίδι με «σατανικές» προεκτάσεις και προορισμό τον έρωτα. Αυτός είναι που θα τον φέρει αντιμέτωπο με τη μεγαλύτερη ως τώρα πρόκλησή του: την ίδια τη ζωή. Από τον Γκαίτε στον Μάρλοου και τον ντε Σαντ, από τον Φρόιντ στον Γιουνγκ, ο «Φάουστ» του Άρη Μπινιάρη είναι μια διαδρομή στο υποσυνείδητο ενός από τους πιο συναρπαστικούς χαρακτήρες της δυτικής λογοτεχνίας. Μια περιπετειώδης περιπλάνηση στις ανεξάντλητες πτυχές ενός ήρωα που αποτελεί ακόμα και σήμερα σύμβολο της ανθρώπινης εξερεύνησης, των ηθικών διλημμάτων, του υπαρξιακού αδιεξόδου.

Εθνικό Θέατρο

Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

Εθνικό Θέατρο

Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

Εθνικό Θέατρο

Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Καρολίνα Μπιάνκι: 8+1 facts για τη ρηξικέλευθη Βραζιλιάνα περφόρμερ που θα δούμε για πρώτη φορά στην Αθήνα

Προκάλεσε σοκ στο Φεστιβάλ Αβινιόν, με το βιωματικό τρόπο που κατέδειξε επί σκηνής το θέμα του βιασμού και τώρα έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, με την παράσταση "Η νύφη και το 'καληνύχτα, Σταχτοπούτα'". Διαβάστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη Βραζιλιάνα καλλιτέχνιδα και την ομάδα της Cara de Cavalo.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
26/04/2025

Μία από τις πρώτες Γαλλίδες φεμινίστριες έγραψε θεατρικό για τη σκλαβιά

Το έργο έχει τίτλο "Η Σκλαβιά των νέγρων ή Το ευτυχές ναυάγιο" και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηριδανός.

Η ταλαντούχα Νατάσα Εξηνταβελώνη ερμηνεύει το σπαρακτικό "Girls & Boys"

Η ηθοποιός της νέας γενιάς που έχει ξεχωρίσει με τις ερμηνείες της, συναντά την ηρωίδα του γνωστού στο ελληνικό κοινό Ντένις Κέλι μέσα σ’ ένα γοητευτικό οπτικοακουστικό περιβάλλον που βουτά στην γυναικεία ψυχοσύνθεση.

Αμερικανίδα ακαδημαϊκός αποθεώνει την ελληνική εκδοχή του Όσα παίρνει ο άνεμος | Πρώτες εικόνες από την παράσταση

Λίγες ώρες πριν την πρεμιέρα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η Αμερικανίδα καθηγήτρια θεάτρου Laura L. Tesman μιλά με ενθουσιασμό για την ελληνική διασκευή του "Όσα Παίρνει ο Άνεμος", χαρακτηρίζοντάς την ως μια "ισχυρή πράξη διαπολιτισμικής χειρονομίας". Μαζί, κυκλοφορούν και οι πρώτες φωτογραφίες από τη σκηνική μεταφορά του έργου.

Απαιτητικό σόλο του Βαγγέλη Στρατηγάκου στην Α΄ Ευαγγελική Εκκλησία Αθηνών

Τον "Λόγο" του Kaj Munk ανεβάζει ο Γρηγόρης Χατζάκης στην Α΄ Ευαγγελική Εκκλησία Αθηνών, ένα θαρραλέο υπαρξιακό κείμενο απέναντι σε έναν κόσμο που δυσπιστεί στα θαύματα. Στην παράσταση αυτή ο Βαγγέλης Στρατηγάκος έχει αναλάβει ένα απαιτητικό ερμηνευτικό εγχείρημα.

"Αμλετ" η Γουλιώτη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά

Ο αγαπημένος μας πρίγκιπας και πιο σιωπηλός ήρωας του θεάτρου επιστρέφει — αυτή τη φορά με γυναικεία φωνή, μέσα από την τολμηρή επιλογή του Δημήτρη Καραντζά να εμπιστευτεί τον σαιξπηρικό Άμλετ στη Στεφανία Γουλιώτη.

24 νέες παραστάσεις έρχονται αμέσως μετά το Πάσχα

Οι απριλιάτικες παραστάσεις φέρνουν μεγάλες παραγωγές, κλασικά έργα, σύγχρονο σχολιασμό, ψυχολογικό βάθος, θρησκεία, λογοτεχνία, σατιρική ματιά και τολμηρές σκηνικές αναζητήσεις.