Οι κάλπηδες

3,5

Το κωμικό, παιχνιδιάρικο και "διδακτικό" αφήγημα του Στράτη Μυριβήλη ανεβαίνει από τον Κώστα Παπακωνσταντίνου σε μία παράσταση μεγάλης σκηνικής ευφορίας. | Powered by Uber

Οι κάλπηδες Νίκος Βαρδακαστάνης©

Στον Κώστα Παπακωνσταντίνου και την ομάδα του οφείλουμε αρκετές παραστάσεις που έφεραν στο προσκήνιο "μικρότερα" –λιγότερο γνωστά- δείγματα από το έργο των σημαντικών πεζογράφων της λογοτεχνικής μας ιστορίας (Παπαδιαμάντης, Μιχαήλ Μητσάκης, Εφταλιώτης, Βιζυηνός) και αυτό είναι κάτι που τους πιστώνεται απολύτως θετικά. Αυτό κάνουν και με την ιστορία των δύο "Κάλπηδων", ιστορία που αφηγούνταν ο Στράτης Μυριβήλης στην εγγονή του κι έτσι μεταφέρει έναν κωμικό, παιχνιδιάρικο αλλά και διδακτικό χαρακτήρα: Δυο κατεργαραίοι, ο Ψευτοθόδωρος και ο Καλπομανώλης, όνομα και πράγμα, που ζούσαν στη Λέσβο την εποχή της τουρκοκρατίας, είχαν μόνη έννοια πώς να παραβγεί ο ένας τον άλλον στην πονηριά και να κηρυχθεί "πρώτος και καλύτερος". Αυτή η εμμονή, η ψωροπερηφάνεια και το πείσμα τους οδήγησε σε μια σειρά από κωμικοτραγικές καταστάσεις και περιπέτειες, μέχρι την πολυπόθητη τελική συμφιλίωση.

Οι κάλπηδες
Νίκος Βαρδακαστάνης©

Πιστή σε ένα σκηνικό ύφος που μπλέκει την αφήγηση με τη δράση χωρίς να τα διαχωρίζει, η ομάδα ξαναβρίσκεται εδώ σε μια απολαυστική παράσταση υψηλής ενέργειας (άκρως κατάλληλη και για παιδιά και εφήβους), που αποθεώνει τόσο  το συγκινητικό στην απλότητά του αφήγημα του Μυριβήλη όσο και τη θεατρική τέχνη. Εύστοχη η δραματουργική επεξεργασία, μοιράζει πολύ ωραία την ιστορία μεταξύ των τριών ερμηνευτών, ενώ η σκηνοθεσία και οι ερμηνείες το παραδίδουν με ευφρόσυνο και ευρηματικό τρόπο. Ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα, μερικά κουτιά και λίγοι μπόγοι, φτάνουν για να ορίσουν τους χώρους δράσης, και από εκεί και πέρα τα πάντα αφήνονται στον ανθρώπινο παράγοντα και στους ακάματους ηθοποιούς (Αγγελική Μαρίνου, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός, Ελισσαίος Βλάχος), που απνευστί, επιστρατεύοντας μεγάλες δόσεις ενέργειας, ζωντανεύουν με απολαυστικό τρόπο μια ιστορία λαϊκής θυμοσοφίας για τον "κακό μας τον καιρό", για την κουτοπονηριά, την καπατσοσύνη και τον ωχαδερφισμό, χωρίς να πέφτουν στον πειρασμό της επικαιροποίησης, παρά μόνο στις λίγες τελικές νύξεις.

Περισσότερες πληροφορίες

Οι κάλπηδες

  • Δραματοποιημένο Διήγημα
  • Διάρκεια: 75 '

Το κωμικό διήγημα του νεοέλληνα πεζογράφου έχει ως ήρωες δύο ξακουστούς κατεργάρηδες που, τα παλιά τα χρόνια, ζούσαν στη Λέσβο. Ο Ψευτοθόδωρος στη Χώρα και ο Καλπομανώλης στη Συκαμιά (το χωριό του Μυριβήλη). Κόμπαζαν και οι δύο πως κανείς δεν τους παραβγαίνει στην πονηριά και την μπαμπεσιά. Δεν άντεχαν όμως να ακούνε ο ένας για τα κατορθώματα του άλλου κι έτσι ξεκίνησαν να βρουν τον ανταγωνιστή τους, να τον ξεγελάσουν και να αποδείξουν μια και καλή ποιος είναι ο πρωταθλητής στην κατεργαριά. Συναντιούνται στη μέση της διαδρομής, και χωρίς να αναγνωρίσει ο ένας τον άλλον, ξεγελούν και ξεγελιούνται αμοιβαία, σε μια ευτράπελη σκηνή. Το «ματς» έχει έρθει ισόπαλο κι ο αντίπαλος αποδεικνύεται υπολογίσιμος. Ποιος είναι όμως ο αρχικάλπης; Είναι ζήτημα τιμής και αξιοπρέπειας και πρέπει να λυθεί. Στην προσπάθειά τους να το λύσουν, οι δύο κάλπηδες μπλέκουν σε περιπέτειες, συναντούν πειρατές, θησαυρούς, βρυκόλακες, δαιμόνους και «περιποιητικούς» Ανατολίτες. Αφού κακοπάθουν αρκετά, αναγκάζονται να παραδεχτούν ο ένας την αξία του άλλου στην απατεωνιά, και να ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
15/07/2024

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.

Τη θεατρική παράσταση "Οδυσσέας" υποδέχεται το Μικρό Γκλόρια τον Οκτώβριο

Μια παράσταση που εμπνέεται από αληθινή ιστορία και έχει θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ έρχεται τη νέα σεζόν, με πρωταγωνιστή τον Τάσο Παλαντζίδη.

Φεστιβάλ Αθηνών: Στην Παλαιά Βουλή έρχεται η παράσταση "Ετυμολογίες"

Ρένη Πιττακή και Αγγελική Παπούλια πρωταγωνιστούν στο νέο έργο του Ευθύμη Φιλίππου σε ένα κτίριο-ορόσημο της ελληνικής ιστορίας.