Τι θα πει η μάνα σου όταν δει το πτώμα σου

2,5

Γοητευτικές ιδέες κρύβονται πίσω από το πρωτοπαρουσιαζόμενο έργο που προέκυψε από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του θεάτρου Πορεία, όμως, κατά το ανέβασμά του αποδεικνύεται φτωχότερο των προσδοκιών που δημιουργεί. | Powered by Uber

Τι θα πει η μάνα σου όταν δει το πτώμα σου Χρήστος Συμεωνίδης©

Σε μια αποβάθρα τρένου, έναν τόπο μεταφυσικής μετάβασης που λειτουργεί ως πύλη ενός σύγχρονου Άδη: εκεί διαδραματίζεται το παράδοξο έργο της Αργυρώς Βώβου, έργο που φλερτάρει με το παράλογο, την αλληγορία και το είδος της μαύρης κωμωδίας. Η συγγραφέας, εκφράζοντας υπαρξιακές ανησυχίες, αλλά μάλλον και το αδιέξοδο των ανθρώπων της γενιάς της (είναι γεννημένη το 1995), τολμάει να αναρωτηθεί αν αξίζει κανείς να ζει σε αυτόν τον πλανήτη, ή θα ήταν προτιμότερο να εκμηδενιστεί, να ακυρώσει την ίδια του ύπαρξη, να επέμβει στη στιγμή της σύλληψής του και να την αποτρέψει.  Ηρωίδα της είναι η Σάνα, μια κοπέλα που επιχερεί να αυτοκτονήσει, αλλά δεν το καταφέρνει γιατί ο θάνατος απεργεί. Έτσι, είναι καταδικασμένη, όσο κρατάει η απεργία, να περιπλανιέται ως νεκροζώντανη˙ σαν παραζαλισμένο κοτόπουλο που συνεχίζει να περπατάει με κομμένο κεφάλι, η Σάνα κρατάει το κεφάλι της (ένα κεφάλι κοτόπουλου) και περιπλανιέται στην αποβάθρα. Εκεί θα συναντήσει τον Μίκυ, έναν ταξιτζή, και τον Φιορ, έναν δραπέτη από τις φυλακές, και θα πραγματοποιήσει ένα ταξίδι στο παρελθόν, όπου θα συναντήσει τη Μάνια, τη γυναίκα που πρόκειται να γίνει η μητέρα της.

Τι θα πει η μάνα σου όταν δει το πτώμα σου
Χρήστος Συμεωνίδης©

Γοητευτικές ιδέες κρύβονται πίσω από το πρωτοπαρουσιαζόμενο έργο που προέκυψε από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του θεάτρου Πορεία και αξίζει να σημειωθεί θετικά η απόφαση της συγγραφέα να μεταχειριστεί ένα λοξό τρόπο ώστε να αγγίξει θέματα που πονάνε, από τη διάχυτη απογοήτευση μιας γενιάς μέχρι την πυρηνική σχέση με τη μητέρα. Κατά τη σκηνική του αναβίβαση, όμως, το έργο αποδεικνύεται φτωχότερο από τις προσδοκίες που δημιουργούν οι ιδέες του. Η σκηνοθεσία της Δέσποινας-Ντορίνας Ρεμεδιάκη τονίζει τον παράλογο χαρακτήρα του και ίσως υπερτονίζει το μαύρο και απίθανο χιούμορ του, και οι ηθοποιοί (Χριστίνα Μπρέκου, Φανή Παναγωτίδου, Διονύσης Πιφέας, Αλέξανδρος Σιάτρας) ερμηνεύουν με ζήλο και κέφι. Παρ’ όλ’ αυτά, δεν δημιουργείται επί σκηνής ένα πειστικό -μέσα στον παραλογισμό του- σύμπαν, και τόσο τα πρόσωπα όσο και όσα διακυβεύονται στο έργο μένουν μετέωρα και ανολοκλήρωτα.

Περισσότερες πληροφορίες

Τι θα πει η μάνα σου όταν δει το πτώμα σου

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 65 '

Ο θάνατος απεργεί και η γη έχει γεμίσει με… εν αναμονή νεκρούς. Η Σάνα ανυπομονεί να πεθάνει, έχει δοκιμάσει όλες τις μεθόδους αυτοκτονίας, αλλά όλες έχουν αποτύχει αφήνοντάς τη με ένα γκραν-γκινιόλ «πτώμα». Στην αποβάθρα ενός σταθμού, ο Μίκυ θα της μιλήσει για μια πύλη στον χωροχρόνο, η οποία μπορεί να την οδηγήσει πίσω, στη νύχτα της σύλληψης της. Θα καταφέρει η Σάνα να μπει σε αυτή την τρύπα για να αποτρέψει τη σύλληψή της και να εκμηδενίσει την ύπαρξη της; Ή θα την προλάβει η λήξη της απεργίας; Η απάντηση βρίσκεται κρυμμένη στο σουρεαλιστικό έργο που στάζει μαύρο χιούμορ και λύνεται μέσα στην υπαρξιακή συγκίνηση. Το έργο προέκυψε από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Πορεία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
15/07/2024

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.

Τη θεατρική παράσταση "Οδυσσέας" υποδέχεται το Μικρό Γκλόρια τον Οκτώβριο

Μια παράσταση που εμπνέεται από αληθινή ιστορία και έχει θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ έρχεται τη νέα σεζόν, με πρωταγωνιστή τον Τάσο Παλαντζίδη.

Φεστιβάλ Αθηνών: Στην Παλαιά Βουλή έρχεται η παράσταση "Ετυμολογίες"

Ρένη Πιττακή και Αγγελική Παπούλια πρωταγωνιστούν στο νέο έργο του Ευθύμη Φιλίππου σε ένα κτίριο-ορόσημο της ελληνικής ιστορίας.