Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα

3,5

Η Μαρία Πρωτόπαππα αποσπάει το δράμα του Λόρκα από το χρονικό πλαίσιό του και καταθέτει ένα άχρονο/διαχρονικό σχόλιο πάνω στον πατριαρχικό και ταξικό πυρήνα του, με ενδιαφέροντα αν και άνισα αποτελέσματα.

Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα Μαριλένα Αναστασιάδου©

Φαίνεται πως έχουμε αφήσει πίσω μας την εποχή κατά την οποία τα έργα του Λόρκα αντιμετωπίζονταν ως ηθογραφικά/αγροτικά δράματα και όλο και περισσότερες αναγνώσεις εστιάζουν στον πυρήνα του σπουδαίου Ισπανού δραματουργού. Έτσι και η παράσταση του τελευταίου ολοκληρωμένου έργου του συγγραφέα από τη Μαρία Πρωτόπαππα αρθρώνει –αν και άνισα και όχι απολύτως ολοκληρωμένα– το δικό της σχόλιο πάνω στο πατριαρχικό πλαίσιο εντός του οποίου εκτυλίσσεται η ιστορία. Κυριότερη έκφραση της οπτικής της, φανερή πριν τη θέαση της παράστασης, αποτελεί η επιλογή άντρα ηθοποιού για το ρόλο της αυταρχικής χήρας, η οποία καταδικάζει τις κόρες της σε πολυετή εγκλεισμό προκειμένου να πενθήσουν τον πατέρα τους. Η Μπερνάρντα μπορεί πράγματι να ιδωθεί ως μια γυναίκα που έχει εσωτερικεύσει τους "νόμους" της πατριαρχίας και άρα η σκηνοθετική επιλογή είναι εύστοχη, όμως η ερμηνεία του Χρήστου Στέργιογλου μένει κυρίως στο εξωτερικό σχήμα αυτής της αυταρχικής και υπεροπτικής γυναίκας.

Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα
Μαριλένα Αναστασιάδου©

Από εκεί και πέρα –και παρά το γεγονός ότι αρχικά η ιστορία δίνεται κάπως αποσπασματικά– η σκηνοθέτρια πλάθει ένα ενδιαφέρον σύμπαν επί σκηνής. Η εικαστικότητα και η αφαίρεση, οι θρησκευτικές αναφορές (μερικές από αυτές είναι το σκηνικό που παραπέμπει σε μοναστηριακό τραπέζι και οι εμβόλιμοι καθολικοί ύμνοι), οι τελετουργικές πολυφωνίες και δράσεις, που κάνουν τις γυναίκες/κόρες της Μπερνάρντα να συνιστούν ένα είδος "Χορού", οι αμυδρές πολιτικές αναφορές χαρακτηρίζουν τη δουλειά της. Το ανδρικό στοιχείο, που ήδη από το πρωτότυπο είναι πανταχού παρόν παρόλο που δεν εμφανίζεται στιγμή, είτε ως πόθος είτε ως φόβος και τρόμος, στην παράσταση μεταφέρεται και στην ανδρόγυνη εμφάνιση των γυναικών: ο κόσμος της Πρωτόπαππα είναι ένας κόσμος ντυμένος με μαύρα ανδρικά κοστούμια, που καταπνίγουν τη θηλυκότητά τους, ενώ τα λευκά μεσοφόρια από κάτω προσφέρουν ένα πολλαπλό παιχνίδι αναφοράς στην αγνότητα, στο κέντημα ("βελόνα για τα θηλυκά, μαστίγια για τ’ αρσενικά: έτσι κάνει η καθεστηκυία τάξη", κατά την Μπερνάρντα) αλλά και στο σάβανο του θανάτου (σκηνικά-κοστούμια: Εύα Νάθενα, φωτισμοί: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη).

Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα
Μαριλένα Αναστασιάδου©

Η σκηνοθετική καθοδήγηση ωθεί τους ηθοποιούς (Ευγενία Αποστόλου, Δημήτρης Μαργαρίτης, Ελένη Σπετσιώτη, Κατερίνα Φωτιάδη) σε μια μεταιχμιακή υποκριτική, που πότε φλερτάρει με το αρχετυπικό, αποστασιοποιημένο παίξιμο και πότε εκδηλώνεται με συναισθηματικές εξάρσεις που ξενίζουν. Σε χαρακτηριστικό, ειρωνικό ανά σημεία, ύφος η ερμηνεία της έμπιστης οικονόμου της Μπερνάρντα από την Άννα Καλαϊτζίδου, που λειτουργεί και σαν "κριτική" απέναντι στο ρόλο της χήρας, ενώ η Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη στο ρόλο της μικρότερης Αδέλα, που ποθεί την ελευθερία της και παραδίδεται στον παράνομο έρωτα του Πέπε, ξεχωρίζει με τη φλογισμένη ερμηνεία της. Η μουσική του Φώτη Σιώτα έχει ισπανικό "φολκλορικό" ηχόχρωμα, θυμίζοντας την καταγωγή του έργου, αλλά απομακρύνεται κάπως από το υπόλοιπο πλαίσιο της παράστασης.

Περισσότερες πληροφορίες

Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα (Το σώμα όπου ανατέλλει η αντοχή)

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 75 '

Μια αυταρχική χήρα, μετά τον θάνατο του δεύτερου συζύγου της, επιβάλλει στις πέντε κόρες της 8 χρόνια πένθους και εγκλεισμού. Εκείνες απεγνωσμένα αντιδρούν, η κάθε μια με τον δικό της τρόπο, και με την αφορμή ενός νέου άντρα, ο οποίος για άλλην είναι εραστής, για άλλην μνηστήρας, για άλλην φαντασίωση, η ανάγκη για ζωή φουσκώνει, εκρήγνυται και ο θάνατος ξαναχτυπάει το σπίτι για να το πνίξει σε δεύτερο κύμα πένθους. Ο Λόρκα, παρότι «προνομιούχος» ταξικά, δυσανασχετεί με την φτώχεια, την πείνα, την κοινωνική αδικία, την πολιτική αστάθεια και τα παρελκόμενά της. Με το ιδιαίτερο βλέμμα του οδηγεί τους θεατές σε μια γωνιά του κόσμου, σε μια άγονη γη, μια άνυδρη άκρη του, όπου τοποθετεί τον μεγεθυντικό και ποιητικό του φακό πάνω από ένα «Σπίτι», έναν συμβολικό τόπο, όπου μέσα του βράζει κυριολεκτικά η κλεμμένη ελευθερία και αξιοπρέπεια των γυναικών της γειτονιάς του, και όχι μόνο, της εποχής του, και όχι μόνο, νιώθοντας ο ίδιος φρίκη για τον τρόπο αντιμετώπισης τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
15/07/2024

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.

Τη θεατρική παράσταση "Οδυσσέας" υποδέχεται το Μικρό Γκλόρια τον Οκτώβριο

Μια παράσταση που εμπνέεται από αληθινή ιστορία και έχει θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ έρχεται τη νέα σεζόν, με πρωταγωνιστή τον Τάσο Παλαντζίδη.

Φεστιβάλ Αθηνών: Στην Παλαιά Βουλή έρχεται η παράσταση "Ετυμολογίες"

Ρένη Πιττακή και Αγγελική Παπούλια πρωταγωνιστούν στο νέο έργο του Ευθύμη Φιλίππου σε ένα κτίριο-ορόσημο της ελληνικής ιστορίας.