Bella figura

3

Πρώτη πανελλήνια παρουσίαση –με άνισες ερμηνείες– της μαύρης κωμωδίας της Γαλλίδας συγγραφέα, που φέρνει στο προσκήνιο τον σύγχρονο δυτικό αστό με τις νευρώσεις, την υποκρισία και τις φοβίες του.

Bella figura

Άπαιχτο στην Ελλάδα ως τώρα, το τελευταίο έργο της Ρεζά είναι αρκετά χαρακτηριστικό του ύφους της. Ο σύγχρονος αστός μπαίνει στο μικροσκόπιό της και σε αυτή την περίπτωση, μαζί, φυσικά, με την επίπλαστη ευγένεια, τις νευρώσεις, τις καταπιεσμένες επιθυμίες και απωθημένα, την υποκρισία του. Τέσσερα χρόνια εξωσυζυγικής σχέσης μετράει ο Μπορίς με την Αντρεά, όμως η πρόθεσή του να περάσουν μαζί ένα ωραίο βράδυ σε ένα καλό εστιατόριο ναυαγεί εξαιτίας της εριστικής διάθεσης της Αντρεά αρχικά, κι έπειτα λόγω ενός παρ’ ολίγον τροχαίου ατυχήματος. Το ζευγάρι που κόντεψε να τραυματίσει ο Μπορίς δεν είναι κάποιοι άγνωστοι, αλλά φίλοι της γυναίκας του: η Φρανσουάζ και ο Ερίκ έχουν έρθει στο ίδιο εστιατόριο, για να γιορτάσουν τα γενέθλια της μητέρας του Ερίκ, Υβόν, και κάπως έτσι τα πέντε πρόσωπα θα καταλήξουν σε μια αμήχανη συνάντηση γύρω από ένα τραπέζι. Το τεταμένο κλίμα της βραδιάς, που προκαλεί η αποκάλυψη του παράνομου δεσμού του Μπορίς, κουκουλώνεται κάτω από φιλοφρονήσεις και γενικόλογες συζητήσεις, όχι όμως χωρίς να οδηγήσει σε εκρήξεις και συγκρούσεις και μια επαναδιατύπωση για έννοιες όπως οι σχέσεις, ο έρωτας, η συμβίωση, η απιστία. Η Ρεζά ξέρει να κάνει θέατρο με αυτά τα υλικά κι έτσι συνθέτει μια μαύρη κωμωδία με πρωταγωνιστή τον σύγχρονο άνθρωπο της Δύσης που "τσουλάει" τη ζωή του μέσα από μικροεξαρτήσεις (το τσιγάρο, τα "ελαφριά, ανώδυνα" χάπια, τον καταναλωτισμό), μήπως και καμουφλάρει μια βαθιά ριζωμένη αγωνία για τη ζωή και την ύπαρξή του.

Bella figura

Η σκηνοθεσία του Μάνου Καρατζογιάννη παρέδωσε μια παράσταση με ωραίους ρυθμούς, συνέλαβε το –συχνά βιτριολικό- χιούμορ και την ευαισθησία του έργου, αν και δεν αντίκρισε τολμηρότερα το υπόβαθρο που βράζει κάτω από την επιφάνεια. Χρειαζόταν μια αιχμηρότερη σκηνοθεσία, ώστε να αναδειχθεί η δραματικότητα των προσώπων που έρχονται αντιμέτωποι με τις φοβίες τους. Σε κάποιο βαθμό, αυτήν τη δουλειά κάνουν κάποιες ωραίες ερμηνείες, με κυριότερη της Φαίης Ξυλά, που αποδίδει ωραία την Αντρεά, μια εντυπωσιακή γυναίκα, η οποία ταλαντεύεται μεταξύ του δυναμισμού της και της συντριπτικής συνειδητοποίησης πως τόσο η ομορφιά της όσο και η ίδια είναι αναλώσιμες και φθαρτές. Δεν αποδεικνύεται το ίδιο ικανοποιητικός ο Παναγιώτης Μπουγιούρης, που μεταδίδει αμήχανα έναν άντρα ο οποίος αντιμετωπίζει με τη σειρά του τους δικούς του δαίμονες. Άνισες οι ερμηνείες και στο δεύτερο ζευγάρι: ωραίος ο Χρήστος Κοντογεώργης, που καταφέρνει να γίνει όσο πρέπει αντιπαθής με την υποτιμητική συμπεριφορά απέναντι στη σύντροφό του, την οποία ερμηνεύει μάλλον μονοδιάστατα η Ραφίκα Σαουίς. Η Υβόννη Μαλτέζου μεταχειρίζεται ευκολίες, είναι παρ’ όλ’ αυτά συγκινητική στο ρόλο της Υβόν και φέρνει στο τραπέζι το θέμα της τρίτης ηλικίας και όλα τα θέματα που ανοίγει για το θάνατο, τη φθαρτότητα, τη βαρύτητα αλλά και την ελαφρότητα της ύπαρξης και της ζωής.

Περισσότερες πληροφορίες

Bella figura

  • Κωμωδία

Η δράση εκτυλίσσεται έξω από ένα εξοχικό εστιατόριο. Ένας άντρας και μια γυναίκα διαπληκτίζονται μέσα σ’ ένα πάρκινγκ. Ο Μπορίς προσπαθεί να πείσει την ερωμένη του, Αντρεά, ανύπαντρη μητέρα και τεχνικό σε φαρμακευτική εταιρεία,να βγει από το αμάξι. Έχει κάνει πριν από λίγο τo λάθος να της αποκαλύψει ότι το εστιατόριο που την πήγε, του το συνέστησε η ίδια η σύζυγός του. Τα πράγματα δε θα αργήσουν να γίνουν χειρότερα. Ενώ ο Μπορίς δε βλέπει την ώρα να τελειώσει η βραδιά, ένα ακόμα ζευγάρι κάνει την εμφάνισή του στη σκηνή: ο Ερίκ και η παιδική φίλη της γυναίκας του, Φρανσουάζ, συνοδευόμενοι από τη μητέρα του Ερίκ, την Υβόν, που γιορτάζει τα γενέθλιά της. Ένα πολύπλοκο, αστείο και σκληρό παιχνίδι εξουσίας θα ξεκινήσει προς όλους και για όλα και κανείς δεν πρόκειται να βγει αλώβητος απ’ αυτό.

Σταθμός Θέατρο

Βίκτωρος Ουγκώ 55

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ένα κορυφαίο ανέβασμα Μπέκετ από τον Θόδωρο Τερζόπουλο

Είδαμε στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση τη μνημειώδη παράσταση που σκηνοθέτησε ο διεθνής Έλληνας δημιουργός με το ιταλικό Emillia Romagna Teatro.

Μαντώ, Κώστας Μπίγαλης, Σοφία Βόσσου και Πωλίνα μιλούν για το "Reunion The Musical" σε μια κοινή συνέντευξη

Οι τέσσερις αγαπημένοι ερμηνευτές πρωταγωνιστούν στο πρωτότυπο μιούζικαλ της Θέμιδας Μαρσέλλου που έχει στον πυρήνα του τα 90s, πλάι σε ένα θίασο γεμάτο ενέργεια (Παλλάς, από 17/5).

"Stereophonic": Μια ελληνική θεατρική συμπαραγωγή υποψήφια για 13 βραβεία Τόνι!

Πρόκειται για την παράσταση σε συμπαραγωγή της ελληνικής Faliro House Productions, με θέμα την ιστορία μιας ροκ μπάντας.

Το "ΑΤΙΤΛΟΝ" της Αντωνίας Οικονόμου ξεκινάει δεύτερο κύκλο παρουσίασης

Η παρασταστική αλληγορία της Ελληνίδας χορογράφου έρχεται στο Σύγχρονο Θέατρο.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Το κλασικό έργο ως γέφυρα Ελλάδας και Τουρκίας στο Μέγαρο

Μετά την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, η συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη έρχεται στο Μέγαρο στις 16/5, με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στην σαιξπηρική ιστορία και έναν πολυπολιτισμικό θίασο.

Μάθε με να φεύγω

Η πικρή ιστορία άτυχων ερώτων και μοναξιάς του Άκη Δήμου αποδίδεται από τον Γιάννη Σκουρλέτη με μία παράδοξη, queer σκηνική γλώσσα, που γοητεύει με τη δυναμική της. | Powered by Uber| Powered by Uber