Το γάλα

3,5

Το έργο-σταθμός της νεοελληνικής δραματουργίας αφηγείται τη δραματική ιστορία μιας επαναπατρισμένης οικογένειας από τη Γεωργία. Είκοσι χρόνια μετά τη συγγραφή του, συνεχίζει να συγκινεί σε μια παράσταση υψηλής συναισθηματικής θερμοκρασίας.

Το γάλα Ελίνα Γιουνανλή©

Ισχυρές δόσεις συναισθήματος και συγκίνησης συνεχίζει να προσφέρει το δράμα του Έλληνα συγγραφέα που μετράει είκοσι χρόνια ζωής και είναι αυτό που, όταν πρωτοαπαίχτηκε στη Νέα Σκηνή του Εθνικού το 2005-06, ξαναέβαλε την υπόθεση "ελληνικό έργο" πολύ δυναμικά στον θεατρικό χάρτη. Πρόκειται για την ιστορία μιας επαναπατρισμένης οικογένειας από την Τιφλίδα, μιας μητέρας και των δύο γιων της, που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα στην Αθήνα. Ο μεγάλος γιος, ο Αντώνης, φιλόδοξος, ακόμη και καιροσκόπος, θέλει πάση θυσία να ενσωματωθεί, ενώ ο μικρός, ο Λευτέρης, αντιστέκεται σθεναρά: ίσως εξαιτίας της σχιζοφρένειας, από την οποία πάσχει αλλά αρνείται να αντιμετωπίσει τόσο με φαρμακευτική αγωγή όσο και με κατάλληλες συνεδρίες, βρίσκεται καθηλωμένος σε ένα στάδιο μεταξύ παιδικής ηλικίας και ενηλικίωσης, ενώ καταφεύγει στις αναμνήσεις του από τη ζωή τους στη Γεωργία και σε συναναστροφές με κακόφημες παρέες.

Το γάλα
Ελίνα Γιουνανλή©

Όταν ο Αντώνης γνωρίσει στην οικογένειά του τη Νατάσα, την κόρη του αφεντικού του, την οποία πρόκειται να παντρευτεί, τα γεγονότα θα επιταχυνθούν προς μια αναπόδραστη δραματική κατάληξη. Έργο που ρέει αβίαστα, παρά την κάποια συναισθηματολογία του –και την ευκολία με την οποία στέκεται σε παθολογικές καταστάσεις όπως η σχιζοφρένεια–, το "Γάλα" ξεχωρίζει χάρη στους χαρακτήρες του. Τέσσερα πρόσωπα με ζωηρό σκηνικό εκτόπισμα συνθέτουν ένα σκηνικό πεδίο συνεχών συγκρούσεων και συναισθηματικών κλιμακώσεων, που σε πολλές στιγμές αρπάζει το θεατή βίαια μέσα του.

Το γάλα
Ελίνα Γιουνανλή©

Η Ερμίνα Κυριαζή και ο Μάνος Καρατζογιάννης το σκηνοθέτησαν σε μια παράσταση υψηλών θερμοκρασιών, βασισμένοι στη σκηνική λειτουργικότητα και τον αβίαστο ρεαλισμό του (τον οποίον διέρρηξαν ελαφρώς, σπάζοντας σε σημεία την επιδίωξη αυστηρής αληθοφάνειας). Έτσι, ο κόσμος του έργου και τα δεκάδες θέματα που ανοίγουν με αφορμή αυτή την οικογένεια (το ζήτημα της καταγωγής ως βάρος και ως καταφύγιο, η αίσθηση του μη ανήκειν, ο ρατσισμός, οι αδερφικές σχέσεις, η βία, η αμηχανία μπροστά στις ψυχικές ασθένειες) κατακλύζουν τη σκηνή, ενώ μαζί τους συμπλέουν σε ισχυρές δόσεις το συναίσθημα αλλά και το χιούμορ.

Το γάλα
Ελίνα Γιουνανλή©

Στυλοβάτες του εγχειρήματος οι τέσσερις ερμηνευτές, καθώς έχουμε να κάνουμε με κατεξοχήν έργο χαρακτήρων: όχι μόνο ο Μάνος Καρατζογιάννης στον κομβικό ρόλο του Λευτέρη, για τον οποίο διανύει μεγάλες ψυχικές αποστάσεις (ξεχωρίζει στους χαμηλούς, εσωτερικούς τόνους του), αλλά και η Στέλλα Γκίκα, για την πηγαία ερμηνεία της στο ρόλο της Ρήνας, αυτής της ταλαιπωρημένης γυναίκας λαϊκής καταγωγής, και ο πολύ καλός Δημήτρης Πασσάς στο ρόλο του Αντώνη, που αποδεικνύει πως ο ρόλος του δεν είναι τόσο μονοδιάστατος όσο φαίνεται. Ωραία η Ελένη Σακκά ως Νατάσα, επιβάλλεται αρχικά με τη φίνα κομψότητά της, για να επιδείξει ερμηνευτικό σθένος όταν ο ρόλος το απαιτήσει. Τα σκηνικά και τα κοστούμια του Άγγελου Αγγελή εξυπηρετούν την επιθυμία για λιτότητα, ενώ η μουσική του Νεοκλή Νεοφυτίδη μπολιάζει τα λαϊκά άσματα που αγαπάει ο Λευτέρης με ροκ αποχρώσεις.

Περισσότερες πληροφορίες

Το γάλα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 110 '

Το γάλα στα ρωσικά λέγεται «μαλακό». Έτσι, περίεργα, μια άλλη ελληνική λέξη, σπαρμένη μέσα σε μια άλλη γλώσσα, δίνει εκεί, στο ξένο χωράφι, πολύ πιο άμεσα και ανάλαφρα την αίσθηση του πράγματος, απ’ ότι η αντίστοιχη που το ονοματίζει στα ελληνικά. Γι’ αυτήν ακριβώς την αίσθηση θέλει να μιλήσει «Το γάλα» και οι ήρωες του. Μια μητέρα από την πρώην Σοβιετική ένωση και οι δυο της γιοι συνθέτουν μια συγκλονιστική οικογενειακή ιστορία όπου φωτίζεται δεξιοτεχνικά από τον συγγραφέα ο συναισθηματικός κόσμος των ηρώων και οι ανησυχίες τους, όπως αυτές πηγάζουν μέσα από το κοινωνικό τους περιβάλλον, αλλά κυρίως η αίσθηση που έχει κανείς πως όλα μέσα του μαλακώνουν και ζεσταίνονται, όταν σταματάει πια να κλαίει και να πονάει γιατί δέχεται την τροφή του. Αγαπιέται... Κι όταν αυτό δε συμβαίνει, τότε νιώθει ξένος. Σαν πρόσφυγας ανάμεσα σε δυο πατρίδες. Ξένες κι αυτές.

Σταθμός Θέατρο

Βίκτωρος Ουγκώ 55

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ένα κορυφαίο ανέβασμα Μπέκετ από τον Θόδωρο Τερζόπουλο

Είδαμε στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση τη μνημειώδη παράσταση που σκηνοθέτησε ο διεθνής Έλληνας δημιουργός με το ιταλικό Emillia Romagna Teatro.

Μαντώ, Κώστας Μπίγαλης, Σοφία Βόσσου και Πωλίνα μιλούν για το "Reunion The Musical" σε μια κοινή συνέντευξη

Οι τέσσερις αγαπημένοι ερμηνευτές πρωταγωνιστούν στο πρωτότυπο μιούζικαλ της Θέμιδας Μαρσέλλου που έχει στον πυρήνα του τα 90s, πλάι σε ένα θίασο γεμάτο ενέργεια (Παλλάς, από 17/5).

"Stereophonic": Μια ελληνική θεατρική συμπαραγωγή υποψήφια για 13 βραβεία Τόνι!

Πρόκειται για την παράσταση σε συμπαραγωγή της ελληνικής Faliro House Productions, με θέμα την ιστορία μιας ροκ μπάντας.

Το "ΑΤΙΤΛΟΝ" της Αντωνίας Οικονόμου ξεκινάει δεύτερο κύκλο παρουσίασης

Η παρασταστική αλληγορία της Ελληνίδας χορογράφου έρχεται στο Σύγχρονο Θέατρο.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Το κλασικό έργο ως γέφυρα Ελλάδας και Τουρκίας στο Μέγαρο

Μετά την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, η συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη έρχεται στο Μέγαρο στις 16/5, με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στην σαιξπηρική ιστορία και έναν πολυπολιτισμικό θίασο.

Μάθε με να φεύγω

Η πικρή ιστορία άτυχων ερώτων και μοναξιάς του Άκη Δήμου αποδίδεται από τον Γιάννη Σκουρλέτη με μία παράδοξη, queer σκηνική γλώσσα, που γοητεύει με τη δυναμική της. | Powered by Uber| Powered by Uber