Στον "Πλατόνωφ" συναντούμε πολλά από τα μοτίβα που θα χαρακτηρίσουν τη δραματουργία της ωριμότητας του συγγραφέα: ανανταπόδοτους έρωτες, ένα χρεωμένο κτήμα που τελικά θα πουληθεί, μεγάλα όνειρα που δεν πραγματοποιήθηκαν, μια γενιά που αποχωρεί για να δώσει τη θέση της στη νέα, που κι αυτή όμως βηματίζει με αβεβαιότητα. Η ιστορία διαδραματίζεται στο κτήμα μιας χήρας όπου συγκεντρώνονται διάφορα πρόσωπα, με επίκεντρο τον ήρωα του τίτλου: ο Πλατόνωφ είναι δάσκαλος και μια "εκκεντρική" προσωπικότητα, καθώς εκφράζεται με τρόπο που φέρνει τους άλλους σε δύσκολη θέση, είναι όμως και "ο πιο αντιπροσωπευτικός ήρωας της σημερινής αβεβαιότητας", όπως ακούγεται σε κάποια στιγμή της παράστασης. Εκεί θα συναντήσει μια παλιά του ερωμένη, παντρεμένη πλέον, ενώ και η ιδιοκτήτρια του κτήματος είναι ερωτευμένη μαζί του.
Καταπιεσμένες επιθυμίες και διάχυτη ερωτική ενέργεια κατακλύζουν την παράσταση, καθώς και ένας διακριτός μουσικός χαρακτήρας και η δράση δονείται από τους ηλεκτρισμένους ήχους του Δημήτρη Χατζηζήση, που υπογράφει τη μουσική σύνθεση αλλά και δίνει τον τόνο επί σκηνής εκτελώντας χρέη dj (στις 6 & 7/11 τον αντικατέστησε ο Γιάννης Αράπης). Η παράσταση έχει επέμβει στο πρωτότυπο κείμενο, όχι απλώς διασκευάζοντας το ώστε να λάβει ευσύνοπτη διάρκεια, αλλά και προσθέτοντας αποσπάσματα άλλων κειμένων, λόγια των ηθοποιών και της σκηνοθέτριας, στοιχεία αυτοσχεδιασμών: αποδεικνύονται συμπληρώματα που λειτουργούν ωραία και ανοίγουν τον κόσμο του Τσέχοφ ακόμη πιο άμεσα στη σημερινή εποχή, χωρίς να τον στριμώχνουν σε μία βεβιασμένη επικαιροποίηση ή να τον αποστερούν από την ευρύτητα και την οικουμενικότητα που τον διακρίνει.
Αυτό που καταφέρνει η καλλιτεχνική ομάδα αυτού του "Πλατόνωφ" είναι να κάνει δικά της τα λόγια του συγγραφέα, σαν να εκφράζεται μια ολόκληρη σημερινή γενιά, που βηματίζει στο μετέωρο παρόν και το αβέβαιο μέλλον. Και το κάνει αφουγκραζόμενη τις δικές της ανάγκες αλλά σε εναρμόνιση με τον κόσμο που έπλασε ο συγγραφέας εκατόν τριάντα χρόνια νωρίτερα. Καθοριστικές, φυσικά, ως προς αυτό στέκονται οι ερμηνείες των ηθοποιών, που βρίσκονται σε απόλυτη επαφή με τα εκφραστικά τους μέσα, και τα πάντα δείχνουν να προκύπτουν ως απόλυτη αναγκαιότητα, με μια αίσθηση του επείγοντος: από την "ηλεκτρισμένη" ερμηνεία του Κωστή Καλλιβρετάκη στον ομώνυμο ρόλο, ως τον καθένα χωριστά: Κλεοπάτρα Μάρκου, Νίκη Βακάλη, Κατερίνα Νταλιάνη, Νικόλ Δημητρακοπούλου, Στέλιος Θεοδώρου, Ντίνος Ποντικόπουλος, Αντώνης Χρήστου.
Περισσότερες πληροφορίες
Πλατόνωφ
Πρόκειται για το πρώτο πόνημα του εικοσάχρονου Τσέχοφ, το οποίο αποτελεί μια εικόνα της ταραγμένης προεπαναστατικής Ρωσίας, ενώ διαθέτει στοιχεία που θα δούμε στα επόμενα έργα του, μα και στοιχεία ιδιαίτερα, απομεινάρια του ρομαντισμού. Συνδυάζοντας ελαφρότητα, χιούμορ αλλά και υπαρξιακό βάθος, το έργο διαδραματίζεται σε μία διαλυμένη αυλή, όπου οι ηθοποιοί θα πουν την ιστορία μιας παρέας με κορυφαίο τον Πλατόνοφ, έναν γοητευτικό δάσκαλο, ο οποίος καταστρέφεται και καταστρέφει. Οι ήρωες του έργου βρίσκονται ριγμένοι σε έναν κόσμο χωρίς σταθερές, ανάμεσα στο παλιό και το νέο. Όταν όλα διαλύονται γύρω τους, από τι θα κρατηθούν αν όχι από το μαζί;