Οιδίπους επί Κολωνώ

2,5

Μια μάλλον αμήχανη προσέγγιση του κύκνειου άσματος του Σοφοκλή, που περιγράφει με βαθιά εσωτερικό τρόπο την πορεία ενός ανθρώπου προς τη δικαίωση και το θάνατο, που επαφίεται στην κεντρική ερμηνεία του Δημήτρη Καταλειφού.

Οιδίπους Επί Κολωνώ ©Πάτροκλος Σκαφίδας

Δεν υπάρχει ίσως μεγαλύτερη πρόκληση για μια σκηνοθεσία από την "αδιαμεσολάβητη" αναμέτρηση με μια τραγωδία, όταν δεν εντοπίζεται η ανάγκη ερμηνείας μέσα από επικαιρικές συνδέσεις ή άλλες αναγωγές. Η τετ α τετ αντιμετώπιση κάνει τη σκηνοθεσία πιο "διάφανη" και την τελική κρίση περισσότερο αμείλικτη: πόσο βαθιά έσκαψε ο σκηνοθέτης, πόσο ανέδειξε τα θέματά της, πόσο συνέλαβε το αίσθημά της; Ο "Οιδίπους επί Κολωνώ" ειδικά δεν έχει τη "μυθιστορηματική", καταιγιστική υπόθεση του "Τυράννου" ή της "Ηλέκτρας"˙ έτσι, δεν βοηθάει το σκηνοθέτη να "επαναπαυτεί". Το τελευταίο έργο του Σοφοκλή είναι ένα έργο ιδιαιτέρως εσωτερικό, απόσταγμα ενός ανθρώπου που βρίσκεται σε βαθύ γήρας. Είναι έργο αποκατάστασης ενός ήρωα, που ξεκινάει με την ανεπιθύμητη άφιξη ενός μιαρού άνδρα και καταλήγει στη μυστικιστική ανάληψή του μέσα σε έναν ιερό τόπο. Έργο που περιγράφει την πορεία ενός ανθρώπου προς το θάνατο και τη συμφιλίωσή του με θεούς και ανθρώπους: Ο τυφλός Οιδίποδας, συνοδευόμενος από την Αντιγόνη κι έπειτα από μακρά περιπλάνηση, φτάνει στην Αθήνα, στο δήμο του Ιππίου Κολωνού. Ζητάει καταφύγιο, ξέροντας ότι μεγάλη τύχη θα χαριστεί στον τόπο που θα τον καλωσορίσει. Στην πορεία, θα ξανανταμώσει την Ισμήνη, θα βρει φιλόξενη αγκαλιά στον βασιλιά Θησέα, ενώ άλλοι θα απειλήσουν να ανακόψουν αυτή τη συμφιλιωτική πορεία του: ο Κρέοντας κι ο γιος του Πολυνείκης, που θέλουν να τον πάρουν, ακόμη και δια της βίας, πίσω στη Θήβα.

Οιδίπους επί Κολωνώ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Η σκηνοθεσία του Γιώργου Σκεύα ελάχιστα κατόρθωσε να μεταδώσει τη βαθιά εσωτερικότητα του έργου. Είχε στη διάθεσή του μια μετάφραση (Χρύσα Προκοπάκη, Θάνος Τσακνάκης) που σε σημεία έφερε σε δημοτικό τραγούδι, αλλά δεν την εκμεταλλεύτηκε. Σε άλλο ύφος τελείως η μουσική (Σήμη Τσιλαλή) κατέφυγε στο ύφος μιας δραματικής υπόκρουσης αγωνίας. Το σκηνικό (Λιλή Πεζανού) διάβασε τον κατάφυτο ελαιώνα του Κολωνού ως ένα γυμνό τοπίο με καμμένους και κουτσουρεμένους κορμούς δέντρων. Το πρόβλημα του Χορού δεν λύθηκε: οι οχτώ άνδρες (Νίκος Νίκας, Γιώργος Νούσης, Γιώργος Φριντζήλας, Νίκος Δερτιλής, Γιώργος Μπούτσικας, Πάνος Αποστολόπουλος, Αντώνης Αντωνιάδης, Πάρις Παρασκευάδης) αρκέστηκαν σε μία συνεχή παρουσία επί σκηνής, χωρίς κίνηση (Damiano Ottavio Bigi), χωρίς τραγούδι, αμήχανοι σχολίαζαν τα γεγονότα. Οι καλοί ηθοποιοί επιχείρησαν να μεταφέρουν το ήθος και τα συναισθήματα των προσώπων και οι περισσότεροι έδωσαν ικανοποιητικές ερμηνείες, αν και στάθηκαν στο επίπεδο του απολύτως επαρκούς, καθώς ήταν ίσως ακαθοδήγητοι: Αγγελική Παπαθεμελή (Αντιγόνη), Αλεξάνδρα Αϊδίνη (Ισμήνη), Χρήστος Χατζηπαναγιώτης (Θησέας), Μάξιμος Μουμούρης (Πολυνείκης). Ο Δημήτρης Καταλειφός στον θηριώδη ρόλο του Οιδίποδα πήρε την παράσταση πάνω του. Εστίασε όμως -μάλλον μονόπλευρα- στην εξωστρεφή πικρία και τον θυμό του προδομένου πατέρα, παρά στην εσωτερική μακαριότητα αυτού που γνωρίζει τι μέλλεται να συμβεί, και οδηγείται, αποκαθαρμένος πια, στην ένωση με το θείο.

Η παράσταση παίχτηκε στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου στις 4-5/8. Θα επαναληφθεί στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού (2/9) και στο Θέατρο Πέτρας (4/9). 

Περισσότερες πληροφορίες

Οιδίπους επί Κολωνώ

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Ο Οιδίπους, γέρος και τυφλός, φτάνει στην Αθήνα με τη βοήθεια της κόρης του Αντιγόνης. Η άφιξή του θα προκαλέσει αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής, όμως ο βασιλιάς Θησέας θα δεχτεί τη φιλοξενία του, καθώς και το αίτημά του να ταφεί εκεί, στο ιερό άλσος των Ευμενίδων, σύμφωνα με χρησμό που του είχε δοθεί. Σύντομα, στην Αθήνα θα καταφθάσει και η κόρη του Ισμήνη, για να μεταφέρει το μήνυμα ότι οι δύο γιοι του, Ετεοκλής και Πολυνείκης, βρίσκονται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου. Στον Κολωνό έρχεται και ο Κρέων για να τον πείσει να επιστρέψει, όμως όταν βλέπει ότι τα λόγια του δεν λειτουργούν θα καταφύγει στη βία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Στην ηθοποιό Μαρία Πρωτόπαππα το πρώτο βραβείο "Μάγια Λυμπεροπούλου"

Η πρώτη γυναίκα δημιουργός που διακρίθηκε για όσα προσφέρει στην Τέχνη του θεάτρου με το έργο της είναι η ηθοποιός, σκηνοθέτις και δασκάλα υποκριτικής με σπουδαία πορεία, Μαρία Πρωτόπαππα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/01/2025

Γεράσιμος Σκιαδαρέσης: "Είναι κυρίως δική μας ευθύνη ποιους εκλέγουμε"

Ο αγαπημένος ηθοποιός κάνει πρεμιέρα στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" με την παράσταση "Εκτός ύλης reloaded" που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2018 στη Βουλή και έγινε viral και δίνει μια συνέντευξη στο "α" για το ρόλο του υπουργού που βρίσκεται σε κρίση συνείδησης, ενώ αναφέρεται και στην επιτυχημένη σειρά "Grand Hotel" του ANT1 όπου παίζει από την αρχή της σεζόν.

"Ο Γιάννης το βούδι": Μια συγκινητική ιστορία ζωντανεύει στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης"

Σε ειδικά διαμορφωμένο υπόγειο χώρο του Ιδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης", για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, παρουσιάζεται "Ο Γιάννης το βούδι", το έργο της ανερχόμενης Ελληνίδας θεατρικής συγγραφέως Ευαγγελίας Γατσωτή.

Εριέττα Μανούρη: Πέντε πράγματα που έμαθε από τη "Linda"

Η Εριέττα Μανούρη πρωταγωνιστεί δίπλα στην Κατερίνα Λέχου στη "Linda", ένα έργο που εξερευνά την πολυπλοκότητα της γυναικείας εμπειρίας και την πάλη για αυτοπραγμάτωση. Με αφορμή τον ρόλο της, μοιράζεται όσα ανακάλυψε για τη φύση της γυναίκας, τη δύναμη της συγγραφέως να δημιουργεί πολυδιάστατους χαρακτήρες, αλλά και τον τρόπο που η ίδια συναντά – ή διαφέρει από – το ρόλο της.

Τελευταίες παραστάσεις για το "Straight white men" στο Μικρό Χορν

Τελευταία εβδομάδα παραστάσεων για το τολμηρό έργο της πολυβραβευμένης συγγραφέα, σκηνοθέτριας και κινηματογραφίστριας Γιανγκ Τζιν Λι, που αποδομεί τα στερεότυπα του ανδρισμού.

"Ο μπογιατζής": Η θεότρελη βρετανική "κωμωδία για τρεις" σε νέο θέατρο

Σε άλλο χώρο συνεχίζεται μετά τον Πολυχώρο Αυλαία το γεμάτο ερωτικά μπερδέματα ξεκαρδιστικό έργο του Ντόναλντ Τσέρτσιλ που σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Λιακόπουλος.

Κουίζ - Εσύ πόσο θεατρόφιλος είσαι;

Παίξε το παιχνίδι ερωτήσεων του "α" και μπες στην κλήρωση για να διεκδικήσεις πρόσκληση για μία παράσταση παραγωγής των Αθηναϊκών Θεάτρων.