Σίρλεϊ

3

Μιάμιση ώρα ψυχαγωγίας προσφέρει η παράσταση που με θέρμη σκηνοθετεί ο Βασίλης Μαυρογεωργίου και ερμηνεύει η Ελένη Ουζουνίδου, στο μπριόζικο –αλλά και κάπως παρωχημένο- έργο του Ουίλι Ράσελ.

Σίρλεϊ Πάτροκλος Σκαφίδας©

Ο μονόλογος του Ουίλι Ράσελ αποτέλεσε μεγάλη εμπορική επιτυχία από τη στιγμή που πρωτοανέβηκε (στα μέσα της δεκαετίας του 1980, στη Μεγάλη Βρετανία), και τα–αν και σποραδικά- ανεβάσματά του μέχρι σήμερα δείχνουν ότι διατηρεί τη σκηνική του γοητεία. Πρόκειται για το μονόλογο μιας νοικοκυράς που βυθίζεται σε ένα βαθύ προσωπικό τέλμα, ειδικά αφότου τα παιδιά της μεγάλωσαν κι η ίδια απέμεινε με τον παρόντα-απόντα σύζυγό της, περνώντας τις μέρες της μιλώντας στον τοίχο της κουζίνας και αναρωτούμενη τι απέγινε η ζωή της. Η ευκαιρία να ταξιδέψει για δύο εβδομάδες στην Ελλάδα αποδεικνύεται το βήμα που θα την βοηθήσει να επαναπροσδιορίσει τη ζωή και τις επιθυμίες της.

Σίρλεϊ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Με χιούμορ και αμεσότητα ο Ράσελ συνθέτει την πορεία της ηρωίδας του, καθώς εκφράζει ενώπιόν μας τα μικρά και τα μεγάλα ερωτηματικά, τα αδιέξοδα και τις ματαιώσεις της, και την παρακολουθεί στο ταξίδι της στην Ελλάδα, που αποδεικνύεται κυρίως ένα ταξίδι αυτογνωσίας και αυτοπροσδιορισμού. Τα θέματα που θίγει το έργο δεν  είναι αδιάφορα ούτε άκαιρα, εκφράζονται όμως με ένα μάλλον εύπεπτο, επιδερμικό τρόπου που το κάνει να ακούγεται παρωχημένο· συχνά μοιάζει να αναπαράγει μοτίβα και τσιτάτα που έρχονται κατευθείαν από "γυναικείο" περιοδικό, ή ενδεικτική είναι η γραφική, ξεπερασμένη εικόνα όπως σκιαγραφείται ο "Έλληνας εραστής", που συναντάει η Σίρλεϊ στις διακοπές της.

Σίρλεϊ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Η παράσταση, βέβαια, λειαίνει σε μεγάλο βαθμό τις αντιρρήσεις επί του κειμένου χάρη στην ερμηνεία της Ελένης Ουζουνίδου. Υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Βασίλη Μαυρογεωργίου, η ηθοποιός εμβαθύνει με ενσυναίσθηση και διορατικότητα στην ηρωίδα, επιτυγχάνοντας να αποδώσει την ταυτότητα  μιας γυναίκας που έχει καμουφλάρει τη δυστυχία της πίσω από ένα προσωπείο χαρωπής αφέλειας, έως ότου βρει το θάρρος για το μεγάλο βήμα μπροστά. 

Περισσότερες πληροφορίες

Σίρλεϊ

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 90 '

Η Σίρλεϊ Βάλενταϊν είναι μια γυναίκα που βρίσκεται σε ένα τέλμα, σε έναν συμβατικό γάμο, με ένα σύζυγο που την καταπιέζει και μια κοινωνία που την περιορίζει. Εκείνη όμως βρίσκει μέσα της χώρο για να ονειρεύεται και να ξεφεύγει από τη ματαιότητα που την απειλεί. Αυτή η έντονη ανάγκη της για ζωή την οδηγεί να ταξιδέψει από την Αγγλία στην Ελλάδα και, μέσα από μια ανέλπιστη περιπέτεια, να βρει τελικά πολύ περισσότερα απ’ όσα αναζητούσε. Ο σκηνοθέτης προσέγγισε με τέτοιο τρόπο το έργο ώστε αυτό ισορροπεί ανάμεσα στον ρεαλισμό και την ανακάλυψη ενός βαθύτερου σουρεαλισμού που χαρακτηρίζει τις εσωτερικές ζωές των ανθρώπων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.

Τη θεατρική παράσταση "Οδυσσέας" υποδέχεται το Μικρό Γκλόρια τον Οκτώβριο

Μια παράσταση που εμπνέεται από αληθινή ιστορία και έχει θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ έρχεται τη νέα σεζόν, με πρωταγωνιστή τον Τάσο Παλαντζίδη.