Μπιλ και Λου

4

Η αισθητική των κόμικς παντρεύεται με το θέατρο, όσο ο θεατής απολαμβάνει τρεις ικανότατους ηθοποιούς σε μια σπάνιας ανθρωπιάς ιστορία.

Μπιλ και Λου ©Patroklos_Skafidas

Το τρυφερό claymation (animation από πηλό) "Mary & Max", από τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη και σεναριογράφο Άνταμ Έλιοτ ("Harvie Krumpet"), έδωσε την έμπνευση για τη δημιουργία της παράστασης "Μπιλ και Λου" στο σκηνοθέτη Δημήτρη Μπογδάνο-Αγειοπετρίτη. Η ιστορία του περιγράφει μια δυνατή φιλία που αναπτύσσεται διά αλληλογραφίας, ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που ζουν σε διαφορετικές ηπείρους. Η Λου, μια κάπως αλλόκοτη, μοναχική 8χρονη κοπέλα που μένει στα προάστια της Μελβούρνης μαζί με τους εκκεντρικούς γονείς της, και ο Μπιλ Σπίλμπεργκ, ένας παχύσαρκος, φοβικός και μοναχικός 44χρονος που πάσχει από το σύνδρομο Άσπεργκερ και ζει στη χαοτική Νέα Υόρκη αλληλογραφούν και ξορκίζουν τη μοναξιά τους σε έναν κόσμο που δεν τους αποδέχεται επειδή είναι διαφορετικοί. Όλα ξεκινούν από την επιθυμία της Λου να λύσει μια σειρά από απορίες, όπως το "Πώς γεννιούνται τα μωρά στην Αμερική;". Γιατί στη χώρα της, σύμφωνα με όσα έχει μάθει, τα μωρά τα βρίσκουν στον πάτο του ποτηριού της μπίρας… Οι απίθανες απορίες της Λου αναγκάζουν τον σχεδόν μεσήλικα Μπιλ να υπερβεί τις κρίσεις πανικού και να απαντά με κάθε ειλικρίνεια, ενώ για εκείνη ξεκινά ένα ταξίδι από την εφηβεία στην ενηλικίωση, το οποίο της αποκαλύπτει το νόημα της συνύπαρξης και της μαθαίνει να νικά τους φόβους της.

Μπιλ και Λου
©Patroklos_Skafidas

Το έργο έχει μια παιδική, αφοπλιστική ειλικρίνεια και λειτουργεί ως αντίδοτο στη μοναχικότητα και την κοινωνική απομόνωση, δίνει ήχο στις φωνές που έχουν μάθει να ζουν στη σιωπή, απενοχοποιεί τη διαφορετικότητα, δείχνει έναν τρόπο για τη συμφιλίωση με τον εαυτό μας και με τους άλλους χωρίς βαρύγδουπες δηλώσεις και διδακτισμούς, αλλά με πολύ χιούμορ. Σαρκάζει την παρακμιακή, απάνθρωπη, σχιζοφρενική κοινωνία, που "γεννά" όλο και πιο πολλούς δυστυχισμένους, όλο και περισσότερους θύτες και θύματα. Η παράσταση του Δημήτρη Μπογδάνου-Αγειοπετρίτη έχει έναν πολύ ωραίο ρυθμό και δίνει χώρο στον αυτοσχεδιασμό. Τα σκηνικά "σκίτσα" που συνέθεσε αποκτούν ζωντάνια και νόημα χάρη στους τρεις εξαιρετικούς ηθοποιούς.

Μπιλ και Λου
©Patroklos_Skafidas

Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου σε πολλαπλούς ρόλους, ενός ραδιοφωνικού παραγωγού, της αλκοολικής μαμάς της Λου, ενός τηλεπαρουσιαστή, ενός αυστηρού Γερμανού γιατρού κ.ά. με τη φωνή, την κίνηση και τις μεταμορφώσεις υπογραμμίζει το γκροτέσκο στοιχείο που χαρακτηρίζει όλη την παράσταση. Το παίξιμό του είναι μια ακροβασία σκιτσογραφικής εικόνας, καυστικού χιούμορ και ανθρώπινης αλήθειας. Το ίδιο συμβαίνει και με τους συμπρωταγωνιστές του. Η Λυδία Τζανουδάκη από την αρχή της παράστασης σε κερδίζει με τον οίστρο και την αθωότητα της Λου. Διαθέτει κωμικό ταλέντο, δυνατή αίσθηση του χιούμορ, κλοουνίστικη εκφραστικότητα και, έχοντας βρει το ανάλογο σκηνοθετικό έδαφος, φέρνει στη σκηνή μια εύφορη υποκριτική "τρέλα".

Μπιλ και Λου
©Patroklos_Skafidas

Ευαισθησία και μια δραματική αλήθεια, την οποία ευφυώς μισοκρύβει πίσω από το κωμικό στοιχείο, διαθέτει ο Στέλιος Ιακωβίδης στο ρόλο του μελαγχολικού και εύθραυστου Μπιλ. Προσωποποιεί με λεπτότητα τις φοβίες, τις εμμονές, τη δυσκολία επικοινωνίας και τα προβλήματα που βιώνει ο ήρωας που υποδύεται. Εξαιρετικά δημιουργικοί, ταυτισμένοι με τη σκηνοθετική ανάγνωση είναι όλοι οι συντελεστές: η Λυδία Κοντογιώργη στα σκηνικά και τα κοστούμια, η Σοφία Αλεξιάδου στο σχεδιασμό φωτισμών, ο Θωμάς Γαλαζούλας στις κομμώσεις-περούκες και η Olga Faleichyk στο μακιγιάζ. Είναι μια παράσταση που αξίζει να δείτε με εφήβους. Μ.Κ.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Αντισθένους και Θαρύπου, 2109212900. Διάρκεια: 105΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Μπιλ και Λου

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 105 '

Η 8χρονη Λου αποφασίζει να γράψει για τα δυσεπίλυτα προβλήματά της σε έναν άγνωστο στην άλλη πλευρά του πλανήτη. Εκείνος της απαντά και μια δυνατή φιλία ξεκινά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ικέτιδες": Sold out Επίδαυρος και έναρξη προπώλησης για Λυκαβηττό

Παρασκευή 23 Αυγούστου και Σάββατο 24 Αυγούστου θα παιχτούν οι "Ικέτιδες" στην Επίδαυρο κι όπως μαθαίνουμε έχουν μείνει ελάχιστα εισιτήρια. Λόγω της ζήτησης ανοίγει και η προπώληση του Λυκαβηττού. Μάθετε περισσότερα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/08/2024

Πέντε κωμωδίες για τον Δεκαπενταύγουστο

Η κωμωδία έχει ευεργετικές ιδιότητες. Αν μείνατε Αθήνα την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου και θέλετε να γελάσετε και να περάσετε καλά υπάρχουν πέντε κωμωδίες που υπόσχονται βραδιές χαλάρωσης και γέλιου.

Ακρόαση ηθοποιών στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Άντρες και γυναίκες ηθοποιούς αναζητά το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας για τις νέες του παραγωγές. Προλαβαίνετε να στείλετε βιογραφικό μέχρι την Τρίτη 20 Αυγούστου.

Η μουσικός Κατερίνα Φωτεινάκη τραβά ένα ταρώ για το μέλλον

Μιλήσαμε με την καλλιτεχνική διευθύντρια και μία από τις μουσικούς της παράστασης "Ταρώ του Οδυσσέα" που θα παιχτεί στη Μήλο σε σκηνοθεσία Αγλαΐας Παππά, στο πλαίσιο του "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός".

Τέσσερις γυναίκες του πενταγράμμου εμφανίζονται στο θέατρο

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Κορίνα Λεγάκη, η Μαρίνα Σάττι και η Nalyssa Green, τέσσερις γοητευτικές προσωπικότητες του πενταγράμμου εμφανίζονται σε θεατρικές παραστάσεις αυτή την περίοδο.

Ο Κιάνου Ριβς κάνει το ντεμπούτο του στο Μπρόντγουεϊ

Ο γνωστός ηθοποιός με καριέρα στο σινεμά σε πολλές επιτυχημένες ταινίες δράσης και επιστημονικής φαντασίας θα πρωταγωνιστήσει το φθινόπωρο του 2025 σε μια όχι και τόσο αναμενόμενη θεατρική επιλογή.