Είναι σίγουρα αξιοπρόσεκτο το πρώτο έργο της Ευαγγελίας Γατσωτή, προϊόν του πρώτου έτους λειτουργίας της Σχολής Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής που λειτουργεί στο θέατρο Πορεία. Δυναμικό, ρέον και παλλόμενο, το "Νυχιάνγκ" μιλάει τη γλώσσα της εποχής του. Η δραματική συνθήκη τοποθετείται κατά τη διάρκεια ενός μανικιούρ κατ’ οίκον, μεταξύ μιας νεαρής κοπέλας (Κάλλια) και της, μεγαλύτερής της σε ηλικία, τεχνίτριας (Αργυρώ), αλλά η σχέση των δύο γυναικών ξεπερνάει αυτή μεταξύ πελάτισσας και επαγγελματία, καθώς συνδέονται με στένες, σχεδόν οικογενειακές, σχέσεις από παλιά. Το έργο ξεκινάει "ελαφριά", ενισχυμένο τόσο από την ίδια τη συνθήκη του μανικιούρ όσο και από τη σύγχρονη, νεανική γλώσσα που χρησιμοποιεί η συγγραφέας, αλλά καταλήγει να ξύνει την επιφάνεια επώδυνων όψεων των οικογενειακών σχέσεων, ειδικά της σχέσης μεταξύ πατέρας-κόρης. Καλοκουρδισμένο, με αίσθηση της δραματικής οικονομίας, με δύο ζωηρά φτιαγμένους γυναικείους χαρακτήρες που έχουν τα δικά τους τραύματα η καθεμία, εξελίσσεται κλιμακωτά, χτίζει σασπένς γύρω από τον άνδρα που κρύβεται πίσω από τα επίμονα τηλεφωνήματα που δέχεται η Κάλλια, και κρατάει για το φινάλε την αποκάλυψη ενός συνταρακτικού μυστικού, που αποσαφηνίζει επιπροσθέτως και τον μυστηριώδη τίτλο του. Πολλά υποσχόμενη, λοιπόν, αυτή η πρώτη εμφάνιση της νεαρής συγγραφέα˙ μακάρι να αποδειχθεί η αρχή μιας αξιοσημείωτης συγγραφικής διαδρομής.
Στην επιτυχία της παράστασης που παρουσιάζεται στο θεάτρο Πορεία, συντελεί φυσικά και η ματιά του Δημήτρη Τάρλοου. Ο έμπειρος σκηνοθέτης εντόπισε και τόνισε τις αρετές του έργου, ανασύροντας στην επιφάνεια ακόμη και αποχρώσεις λιγότερο φανερές εκ πρώτης όψεως. Έπαιξε ωραία με την όψη εκμεταλλευόμενος την κορεάτικη κουλτούρα που τροφοδοτεί τον τίτλο και που αποδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλής στις νεαρές ηλικίες (σκηνικά: Θάλεια Μέλισσα, κοστούμια: Αλέξανδρος Γαρνάβος) και έστησε με δυναμισμό τη συνάντηση των δύο γυναικών ως ένα πινγκ-πονγκ χαρακτήρων, κοσμοθεωριών και διαθέσεων. Η απόφασή του, δε, να τονίσει την κωμική διάσταση του "Νυχιάνγκ", μέσα από την οποία αναδύεται κλιμακωτά ένα μεγάλο δράμα, τον δικαιώνει απόλυτα και ανοίγει το κείμενο στο έπακρο των δυνατοτήτων του. Και, βέβαια, εμπιστεύτηκε τους ρόλους σε δύο ικανότατες ερμηνεύτριες. Η Αλεξία Καλτσίκη αποδεικνύει για ακόμη μία φορά το τεράστιο ταλέντο της και αποδίδει απολαυστικά μία λαϊκή γυναίκα, που κρύβει τις πληγές της πίσω από μία εκρηκτική προσωπικότητα, αλλά και η Θάλεια Σταματέλου, στο ρόλο της Κάλλιας, φτάνει σε υψηλά επίπεδα ερμηνείας συλλαμβάνοντας ένα σημερινό, οργισμένο -αν και πίσω από μια εικόνα άψογου "coolness"- κορίτσι.
Περισσότερες πληροφορίες
Νυχιάνγκ
Η ιεροτελεστία του μανικιούρ γίνεται αφορμή για μια σκοτεινή κωμωδία που ξετυλίγει το κοινωνικό αφήγημα της γυναίκας του σήμερα αλλά και την εξέλιξη των οικογενειακών σχέσεων.