Μήδεια

4

Ο Γιάννης Καλαβριανός και η ομάδα του πέτυχαν κάτι αληθινά σπουδαίο με αυτή την τόσο μελετημένη, ισορροπημένη και διαυγή παράσταση, που αναδεικνύει στο έπακρο ένα πραγματικό δραματουργικό διαμάντι.

Μήδεια

Θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί "ύπουλη" η μποστική "Μήδεια" και μια μεγάλη σκηνική πρόκληση: καθώς έχει χαρακτήρα και ύφος που επιβάλλονται, μπορεί να εξαφανίσει τον σκηνοθέτη, ή αντιθέτως να τον στρέψει στον υπερβάλλοντα ζήλο της υπερσκηνοθεσίας - δίνουν αυτή την ευκαρία η έντονη προσωπικότητα του συγγραφικού ύφους, οι χαρακτήρες που φλερτάρουν με την καρικατούρα, οι απιθανότητες της γλώσσας. Γι’ αυτό, το επίτευγμα του Γιάννη Καλαβριανού και της ομάδας του είναι αληθινά σπουδαίο, διόλου εύκολο ή αυτονόητο: μία τόσο μελετημένη, διαυγή παράσταση, που αναδεικνύει στο έπακρο ένα πραγματικό δραματουργικό διαμάντι. Μία παράσταση με τη δική της σφραγίδα, που όμως δεν προσπερνάει -αντιθέτως, αναδεικνύει- τον ιδιοσυγκρασιακό χαρακτήρα του έργου.

Μήδεια του Μποστ
Ελίνα Γιουνανλή©

Αυτο το πολυεπίπεδο, αιχμηρό έργο, που εκφράζεται με εξώφθαλμη -αλλά μόνο επιφανειακή- αφέλεια και παράδοξο γλωσσικό ύφος, λάμπει σε μια παράσταση που συνολικά αποτίνει φόρο τιμής στον δημιουργό του: τα σκηνικά της Εύας Μανιδάκη τοποθετούν έκκεντρα στην ορχήστρα (όπως λοξό αλλά ευστοχότατο είναι το βλέμμα του Μποστ) ένα σύνολο ερειπίων, μια ανασκαφή που φέρνει στο φως όχι το "αρχαιοελληνικό μεγαλείο" αλλά τη σύγχρονη άχαρη πολεοδομία˙ τα κοστούμια της Βάνας Γιαννούλα εμπνέονται από την μποστική εικονογράφηση και ζωγραφική και δίνουν όψη στη σουρεαλιστική πινακοθήκη των δραματικών προσώπων, ενώ η μουσική του Θοδωρή Οικονόμου, εμπνευσμένη από πολλά είδη (από το ζεϊμπέκικο μέχρι την τζαζ), συνομιλεί με τη συγγραφική σάτιρα και λειτουργεί ως συνεργάτης της σκηνοθεσίας και της χορογραφίας (Μαριάννα Καβαλλιεράτου).

Μήδεια του Μποστ
Ελίνα Γιουνανλή©

Ο Γιάννης Καλαβριανός εκσυγχρόνισε ελαφρώς το κείμενο, προσθέτοντας δικά του χορικά και εμβόλιμα σχόλια για θέματα της επικαιρότητας, και αφαίρεσε ενδεχομένως κάποια σημεία που ήταν δεμένα με το χρόνο γραφής του^ συνολικά όμως εστίασε επί της ουσίας στο συγγραφικό υλικό, το οποίο αποδεικνύεται σπαρταριστό, σκηνικά λειτουργικό και αγέραστο, έτσι όπως αποδομεί δια του σαρδόνιου γέλιου διαχρονικές παθογένειες και νοοτροπίες της χώρας και της φυλής μας - ενώ η γλώσσα του Μποστ ευτύχησε να πάρει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που εξαρχής κατέχει.

Μήδεια του Μποστ
Ελίνα Γιουνανλή©

Η επί της ουσίας ενασχόληση με το μεδούλι της συγγραφικής σάτιρας διέπει και τις ερμηνείες στη συντριπτική τους πλειοψηφία: μια θαυμαστή ομάδα ηθοποιών χαίρονται με αυτό που κάνουν, δίνουν σάρκα και οστά στις μποστικές φιγούρες και συλλαμβάνουν απόλυτα τη διττή τους φύση, δείχνοντας δισδιάτατοι χαρακτήρες, σαν "καρικατούρες" ή "σκίτσα", αλλά φέροντας σκηνικό και ιδεολογικό βάρος και βάθος. Αδιαμφισβήτητα κορυφαία και κυρίαρχη στη σκηνή η Μήδεια της Γαλήνης Χατζηπασχάλη, σε μια μεγάλη ερμηνεία που συλλαμβάνει καίρια το κωμικοδραματικό μεταίχμιο της ηρωίδας, αλλά και οι υπόλοιποι ερμηνευτές, κάποιοι απ’ αυτούς αγνώριστοι καθώς έχουν "λιώσει" μέσα στους χαρακτήτες που υποδύονται: Σύρμω Κεκέ (Καλόγρια), Γιώργος Γλάστρας (Τροφός), Θανάσης Δήμου (Οιδίποδας), Στέλιος Ιακωβίδης (Ευριπίδης), Μαρία Κοσκινά ως Κορυφαία του απολαυστικού Χορού, κ.ά.

Περισσότερες πληροφορίες

Μήδεια

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Η γλαφυρή σάτιρα-σταθμός για την ελληνική πραγματικότητα, γραμμένη το 1993 σε δεκαπεντασύλλαβο στίχο, σηματοδοτεί την πρώτη παρουσίαση νεοελληνικού έργου στην Επίδαυρο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Δον Κιχώτης": Μπαλέτο γεμάτο δυναμισμό στη Λυρική Σκηνή

Το μπαλέτο "Δον Κιχώτης", ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα έργα του κλασικού ρεπερτορίου, σε μουσική του Λούντβιχ Μίνκους, παρουσιάζεται από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/11/2024

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος αποθεώνει την παραδοξότητα και τον αυτοσαρκασμό στο "Περιμένοντας τον Γκοντό"

Όλα υπαινίσσονται και όλα είναι παρόντα στο "Περιμένοντας τον Γκοντό" του Μπέκετ, που σκηνοθέτησε ο Θωμάς Μοσχόπουλος στο Θέατρο Πόρτα. Βρεθήκαμε στην πρόβα τζενεράλε της παράστασης και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

"Καταραμένος κόσμος": Κλιματική αλλαγή και τεχνητή νοημοσύνη στο θρίλερ του Βασίλη Μαυρογεωργίου

Ένα καθαρόαιμο ελληνικό θρίλερ έρχεται λίγο πριν τα Χριστούγεννα στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν.

"Gogol: Η αβάσταχτη ελαφρότητα μιας μύτης": Μεταφορά πρεμιέρας για την παράσταση του Νίκου Καμτσή

Δείτε πρώτες φωτογραφίες από τη νέα θεατρική παράσταση του θεάτρου Τόπος Αλλού που αντλεί από τρία από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του Νικολάι Γκόγκολ, "Ο επιθεωρητής", "Η μύτη" και "Τα παντρολογήματα", για να αναδείξει την ανελέητη σατιρική γραφή του.

Οι νέες πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 14 έως 20/11 και ξεχωρίζουν.

"Tank / Όλη νύχτα εδώ": Θέατρο για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν επιστρέφει για μια επετειακή παράσταση το έργο της ομάδας RMS MATAROA σε σκηνοθεσία του Μάνου Βαβαδάκη.

Η "Κίτρινη ταπετσαρία" στο θέατρο Αλκμήνη, το έργο-φόρος τιμής στο φεμινιστικό κίνημα

Το κλασικό διήγημα της γοτθικής λογοτεχνίας με την υπογραφή της Σάρλοτ Πέρκινς Γκίλμαν έρχεται σε σύγχρονη μεταφορά σε μια μονολογική παράσταση.