Θεέ μου, τι σου κάναμε;

2,5

Οι πληθωρικοί Λάκης Λαζόπουλος και Μαρία Καβογιάννη ηγούνται ενός πολυφυλετικού θιάσου σ’ αυτήν τη σκερτσόζικη σκηνική ανάγνωση της αντιρατσιστικής κωμωδίας, τονίζοντας τον αυτοσαρκασμό της.

Θεέ μου, τι σου κάναμε;

Οι πληθωρικοί Λάκης Λαζόπουλος και Μαρία Καβογιάννη ηγούνται ενός πολυφυλετικού θιάσου σ’ αυτήν τη σκερτσόζικη σκηνική ανάγνωση της αντιρατσιστικής κωμωδίας, τονίζοντας τον αυτοσαρκασμό της.

Θεέ μου, τι σου κάναμε; - εικόνα 1

Η χαριτωμένη κινηματογραφική κωμωδία «Qu’est-ce qu’on a fait au Bon Dieu?» του Φιλίπ ντε Σοβερόν προκάλεσε αίσθηση το καλοκαίρι του 2014, και ο Λάκης Λαζόπουλος έκανε τη μεταγραφή της στα καθ’ ημάς, με την πεποίθηση πως το ήθος του έργου είναι πέρα για πέρα εντός της σύγχρονης (και, βέβαια, της ελληνικής) πραγματικότητας. Και είναι! Με τον πιο έξυπνο τρόπο και με όχημα το χιούμορ στέκεται, εν είδει μανιφέστου, ενάντια στην ξενοφοβία και στον κοινωνικό αποκλεισμό που κατασκευάζεται από τους μηχανισμούς της μαζικής κουλτούρας.

Ο Λάκης Λαζόπουλος, χωρίς υπερβολές και με την οξεία σατιρική ματιά του, ερμηνεύει τον Χαλκιδαίο μεσοαστό και περήφανο «καραμανλικό» συμβολαιογράφο Απόστολο Κουρλούμπαση, ο οποίος κλονίζεται από το γεγονός ότι και οι τέσσερις γαμπροί του είναι αλλόφυλοι. Η Μαρία Καβογιάννη ερμηνεύει σε γκροτέσκο τόνο τη σύντροφο και μητέρα που καταβάλλει κάθε προσπάθεια να ισορροπήσει αφήνοντας πίσω τον συντηρητισμό και δεν διστάζει, μετά τη γνωριμία με τους Αφρικανούς συμπέθερους (Κένι Μόουζες Αντέτου, Νάταλι Ερνέστα), να χορέψει ακόμα και ζούμπα.

Θεέ μου, τι σου κάναμε; - εικόνα 2

Η σκηνοθεσία «παίζει» τόσο με τα στερεότυπα που συνοδεύουν το ζευγάρι όσο και με τις προσδοκίες του θεατή, ο οποίος προετοιμάζεται από το πρώτο λεπτό να τους δει «μέσα από την κλειδαρότρυπα». Η επιλογή να ερμηνεύσουν τους ρόλους αλλοδαποί ηθοποιοί ή μη επαγγελματίες ήταν εξαρχής ένα ρίσκο, που ναι μεν ωφέλησε το έργο, αλλά δεν απογείωσε την παράσταση. Παρά τον καλά συντονισμένο θίασο, από τις ερμηνείες, κυρίως των γαμπρών (Νίκο Γκέλια, Χαλίλ Αλιζαντά, Κουέι Φανκ Γιανγκ, Κωνσταντίνο Καλαγκμπόρ), έλειψε εκείνη η σπιρτάδα που θα έδινε ώθηση στις «κόντρα» εναλλαγές ύφους.

Φρεσκάδα και περισσότερη θεατρικότητα είχαν τα κορίτσια της παράστασης (Τζένη Θεωνά, Ελεάνα Στραβοδήμου, Ισιδώρα Δωροπούλου, Μάγια Ανδρέου). Έξυπνες λύσεις έδινε το σκηνικό του Γιώργου Γαβαλά, όπως και τα κοστούμια της Έλλης Παπαγεωργακοπούλου, μόνο που δεν έλειψαν οι υπερβολές. Πόσα καπέλα μπορεί να φορέσει στην καθημερινότητά της μια σύγχρονη Ελληνίδα; Η Μαρία Καβογιάννη δεν πρόφταινε να τα αλλάζει…

ΓΚΛΟΡΙΑ Ιπποκράτους 7, 2103600832. Διάρκεια: 120΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Θεέ μου, τι σου κάναμε;

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Στη θεατρική μεταφορά της γαλλικής ταινίας ένα ζευγάρι αστών προσπαθεί να συμβιβαστεί με την ιδέα πως έχει για γαμπρούς αλλόφυλους

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Από τη μεγάλη οθόνη στο θεατρικό σανίδι

Υπάρχουν έργα που λατρέψαμε ως ταινίες και τώρα ζωντανεύουν μπροστά μας στη σκηνή, αποκαλύπτοντας μια νέα διάσταση της ιστορίας τους. Ποια είναι και πού παίζονται;

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
24/11/2024

"Ανδρείκελα": Παράσταση θεάτρου ντοκουμέντο στο Κακογιάννη

Στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" παρουσιάζεται το έργο "Ανδρείκελα", που φωτίζει τις ιστορίες και τις σκέψεις πέντε ανδρών που έχασαν τη ζωή τους απρόσμενα.

Μετά τα 50 (δεν) σταματάει: οι νέοι/ες καλλιτέχνες/ιδες βλέπουν το γήρας αλλιώς

Η τρίτη ηλικία αποκτά ορατότητα σε παραστάσεις, βιβλία και έργα τέχνης, χωρίς ταμπού και στερεότυπα, όχι μόνο από ηλικιωμένους αλλά και από νέους και νέες δημιουργούς

Τρία χοροθεατρικά ραντεβού

Τρεις χορογράφοι ρίχνουν το δικό τους φως σε μια σειρά από θέματα που αφορούν την ανθρώπινη οντότητα. Οι παραστάσεις τους κάνουν πρεμιέρα τις επόμενες ημέρες.

Διαχρονικό και επίκαιρο "Τυχερό Λαχείο"

Το σατιρικό διήγημα του Άντον Τσέχωφ "Το Τυχερό Λαχείο" παρουσιάζεται στο Θέατρο 104, με τη σύγχρονη ματιά της Λουκίας Ανάγνου.

Κατερίνα Λέχου: " Δεν σκηνοθετώ τη ζωή μου· τη ζω"

Η Κατερίνα Λέχου μας μιλά για την ηρωίδα που ενσαρκώνει στο έργο "Linda", αναδεικνύει τη δύναμη της τέχνης να μετακινεί, να εμπνέει και να θέτει ερωτήματα για τη ζωή, ενώ μοιράζεται προσωπικές σκέψεις για την ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική επιτυχία και την προσωπική ευτυχία.

Υπάρχει συνταγή για την "Υψηλή Μαγειρική των Σχέσεων";

Η Βίλη Σωτηροπούλου επανέρχεται με την "Υψηλή Μαγειρική των Σχέσεων", μια κωμωδία που συνδυάζει το χιούμορ με τη βαθύτερη ανάλυση των δυναμικών που αναπτύσσονται ανάμεσα στις σχέσεις.