«Κοκκινοσκουφίτσα: το Πρώτο Αίμα»

3,5

Ένα χάπενινγκ που αποδομεί το γνωστό παραμύθι των Γκριμ και τη νεύρωση του κομφορμισμού. Το ωμό χιούμορ και οι χοντροκομμένες πλάκες προκαλούν ευφορία, ο θίασος παίζει εξαιρετικά, όμως το δεύτερο μέρος ανακυκλώνει ό,τι προηγήθηκε.

«Κοκκινοσκουφίτσα: το Πρώτο Αίμα»

Ένα χάπενινγκ που αποδομεί το γνωστό παραμύθι των Γκριμ και τη νεύρωση του κομφορμισμού. Το ωμό χιούμορ και οι χοντροκομμένες πλάκες προκαλούν ευφορία, ο θίασος παίζει εξαιρετικά, όμως το δεύτερο μέρος ανακυκλώνει ό,τι προηγήθηκε.

«Κοκκινοσκουφίτσα: το Πρώτο Αίμα» - εικόνα 1

«Όχι ρε π…η μου! Πόσα χρόνια θα γίνεται αυτό;» Η –κατά Λένα Κιτσοπούλου–Κοκκινοσκουφίτσα (Έμιλυ Κολιανδρή), απηυδισμένη από τη ρουτίνα­ του παραμυθώδους βίου της, με αυτοκαταστροφικές τάσεις, καταλήγει με ύφος θυμόσοφου: «Δεν αξίζει τελικά να ζεις. Δεν έχει πολλή έκπληξη το πράγμα». Όπως και σε προηγούμενα έργα της, από τη «Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α.» μέχρι το «Χαίρε Νύμφη», η Κιτσοπούλου γράφει ένα κείμενο που τελεί σε συνθήκη χάπενινγκ. Τα πάντα μοιάζουν να γεννιούνται τη στιγμή που παίζονται, προκύπτοντας εν θερμώ από αυτοσχεδιασμούς, σκόρπια και χύμα κι εκλύοντας μια πρωτόγνωρη θέρμη­. «Το θέατρο είναι η διαστολή της στιγμής»: σε αυτήν τη φράση ίσως θεμελιώνεται η δραματουργική φιλοσοφία της συγγραφέως.
Η πλοκή της ξεχαρβαλωμένης «Κοκκινοσκουφίτσας» της θυμίζει κακόγουστο αστείο – διάχυτοι είναι ο κυνισμός και η κριτική (και αυτοκριτική) διάθεση της Κιτσοπούλου να ρίξει ανάθεμα στον κομφορμισμό της πρωτοπορίας, χρησιμοποιώντας τα ήδη πολυκαιρισμένα μέσα της. Δεν είναι τυχαίο ότι η παράσταση ξεκινά με ένα ξεκαρδιστικό stand up σόλο της Νεφέλης Μαϊστράλη, η οποία μας μπάζει στο κόλπο υποδυόμενη την αγριεμένη ταξιθέτρια που μας βρίζει, κατ’ αναλογία με τα πρόσωπα του έργου του 1966 του Πέτερ Χάντκε «Βρίζοντας το κοινό»: «Γιατί ήρθες ρε; Τι νόμιζες ότι θα πάθεις; Μέθεξη; Κάτσε τώρα να φας στη μάπα πρωτοπορία!» Οι ήρωες της Κιτσοπούλου, απομαγευμένοι και αποπροσανατολισμένοι, δίχως πίστη ή ελπίδα, πάσχουν από δομικές διαταραχές.

«Κοκκινοσκουφίτσα: το Πρώτο Αίμα» - εικόνα 2

Παγιδευμένοι στη συναισθηματική τους ανωριμότητα, ομολογούν: «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την Ιστορία». Όλοι λειτουργούν σαν φωνές off της ίδιας της συγγραφέως. δεν είναι χαρακτήρες, αλλά τα άπειρα πιθανά alter ego της, οι φορείς της αφοριστικής, αναρχικής, προβοκατόρικης –έως και μηδενιστικής– ιδεολογίας της Κιτσοπούλου, η οποία δεν παραλείπει να εμφανιστεί στη σκηνή ως παραπαίουσα Σταχτοπούτα-λαϊκή αοιδός σε μεγάλα ντέρτια. Η μπαναλιτέ επικροτείται, η χοντροκομμένη πλάκα γίνεται καθεστώς και το χιούμορ του έργου διαγράφεται ως σχολικό (επιπέδου «Αmerican pie») ή ακόμη και φαιδρό, με πορνογραφικές αναφορές, αθυροστομία και αρκετές κραυγαλέες επιλογές: η εμφάνιση­ του από μηχανής Κοκκινοσκουφίτσου (Γιάννης Κότσιφας) και του Κυνηγού/αυνανιστή (Γιάννος Περλέγκας) ή ακόμη και ο splatter θάνατος της μητέρας (Ιωάννα Μαυρέα) κάτω από τα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Οι εμμονές της Κιτσοπούλου είναι παρούσες – οι βιασμοί, τα λαϊκά άσματα, η Μερκούρη, η κουζίνα που γεμίζει αίμα, δάκρυα και σπέρμα...
Η διάπυρη δυναμική της γραφής της, η συνθετική της ικανότητα να παντρεύει το ναΐφ με το μεγαλειώδες και το κιτς με τη συγκίνηση όσο και η αδιαπραγμάτευτη αφοσίωση του θιάσου ανάγουν αυτό το παράταιρο και άνισο θέαμα σε απολαυστικό δείγμα «ζωντανού» θεάτρου. Μόνο που στο δεύτερο μέρος η πλοκή εξοκέλλει, ανακυκλώνοντας τα αρχικά θέματα με μετεφηβικό τσαμπουκά, αλλά χωρίς προορισμό. Οι ήρωες σωριάζονται νεκροί και η ευθύνη της παραγωγής νοήματος αφήνεται στον θεατή.

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ Λεωφ. Συγγρύ 107-109, Νέος Κόσμος, 2109005800. Διάρκεια: 120΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Κοκκινοσκουφίτσα, το πρώτο αίμα

  • Performance

Σε αυτήν την ανατρεπτική εκδοχή του γνωστού παραμυθιού η Κοκκινοσκουφίτσα έρχεται –σε ρόλο εκδικητή– να υπογραμμίσει πως «κανείς δεν έζησε καλά και κανείς δεν θα ζήσει καλύτερα»

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Χριστούγεννα με Παπαδιαμάντη: Ο Θανάσης Σαράντος επιστρέφει με τον "Αμερικάνο"

Τέσσερις παραστάσεις στο Θέατρο Ροές σας περιμένουν για να ταξιδέψετε με το αριστουργηματικό έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, "Ο Αμερικάνος", σε ερμηνεία Θανάση Σαράντου. Αξιοποιήστε την ειδική τιμή προπώλησης €10 για όλες τις παραστάσεις έως τις 28 Δεκεμβρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/12/2025

"Καραμέλες Ούζου": "Δοκιμάστε" την σπαρταριστή κωμωδία μυστηρίου με το ανατρεπτικό φινάλε!

Το έργο του Γιάννη Γαλανόπουλου, με τον Σταύρο Νικολαΐδη και τον Βασίλη Κούκουρα, γεμίζει γέλιο τα Δευτερότριτά μας στο Από Μηχανής Θέατρο.

6 κωμωδίες που δεν πρέπει να χάσετε

Από τον κλασικό Μολιέρο ως το ελληνικό θέατρο του 21ου αι., αυτές οι κωμωδίες δεν προσφέρουν μόνο ανάλαφρες στιγμές αλλά και την απόδειξη πως το χιούμορ είναι ο καλύτερος τρόπος για να ειπωθούν τα πιο σοβαρά πράγματα.

Χριστουγεννιάτικη προσφορά για τις έξι τελευταίες παραστάσεις του "Match"

Η Χριστουγεννιάτικη προσφορά για τις έξι τελευταίες παραστάσεις του "Match" είναι μια ιδανική ευκαιρία να ζήσουμε μια σύγχρονη, ανατρεπτική κωμωδία που μιλά για τον έρωτα, την τεχνολογία και τη δύναμη της ανθρώπινης σύνδεσης.

"Μαρτυρία μιας κλεμμένης εφηβείας": Η ιστορία μιας νεαρής που αγωνίζεται να αμφισβητήσει το άδικο

Η ελληνική θεατρική σκηνή υποδέχεται για πρώτη φορά το "Le Consentement" της Vanessa Springora. Με τίτλο "Μαρτυρία μιας κλεμμένης εφηβείας" και σκηνοθεσία Ειρήνης Λαμπρινοπούλου, η παράσταση φωτίζει εξουσία, ευαλωτότητα και τα όρια της συναίνεσης μέσα από ζωντανή αφήγηση και μουσική.

Ποια είναι τα κορίτσια που έρχονται "Με δύναμη από την Κηφισιά" στον Σταθμό;

Ποιοι είναι οι τέσσερις γυναίκες πίσω από τις ιστορίες, τα πάθη και τα μυστικά της Κηφισιάς; Στο "Με δύναμη από την Κηφισιά" του Δημήτρη Κεχαΐδη, οι ηθοποιοί μοιράζονται πώς οι ρόλοι τους έγιναν προσωπική υπόθεση, ανακαλύπτοντας μέσα από τις ηρωίδες τις δικές τους αλήθειες και αδυναμίες.

Ακύλλας Καραζήσης: "Τα ‘Χρόνια’ της Ανί Ερνό λένε αυτά που δεν αρθρώνονται"

Με αφορμή το πρώτο ανέβασμα του εμβληματικού μυθιστορήματος "Τα χρόνια" της νομπελίστριας Ανί Ερνό, μιλήσαμε με τον Ακύλλα Καραζήση για τη θεατρική παράσταση στο θέατρο Θησείον, το "Όταν έκλαψε ο Νίτσε" και την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.