Φαίνεται πως η κωμωδία που γράφτηκε το 1872 από τον Δημοσθένη Μισιτζή, δάσκαλο, λόγιο κι έναν από τους πρώτους δραματουργούς του νεότερου ελληνικού κράτους, έχει ακόμη πράγματα να πει. Στην εκπνοή του 2024 δύο παραστάσεις τη φέρνουν στο προσκήνιο, καταφεύγοντας μάλιστα σε διαφορετικές φόρμες, μαρτυρώντας πως πρόκειται για ένα ακμαίο δείγμα γραφής. Η ιστορία του "Φιάκα" είναι η ιστορία του Χαρίλαου Πλουτίδη ή Χαράλαμπου Πεταλούδη, ενός καταχρεωμένου απατεώνα που υποκρίνεται τον Γερμανό βαρόνο, προκειμένου να παντρευτεί την πλούσια Ευανθία και να αποσπάσει την προίκα της. Πρόκειται για μία κλασική κωμωδία ηθών, που σατιρίζει την κουτοπονηριά, τη μεγαλομανία και την επικράτηση του "φαίνεσθαι" έναντι του "είναι", γραμμένη σε μία ενδιαφέρουσα γλώσσα, που μπλέκει το τοπικό ιδίωμα της Κωνσταντινούπολης -όπου διαδραματίζεται η ιστορία- με τη λόγια γλώσσα του 19ου αιώνα.
Στις 14 Δεκεμβρίου κάνει πρεμιέρα η παράσταση του Θεάτρου Από Μηχανής, σε σκηνοθεσία του Πάνου Σκουρολιάκου, ο οποίος έχει συναντηθεί με το έργο ως ηθοποιός ή σκηνοθέτης άλλες τέσσερις φορές. Με το τωρινό ανέβασμα, ο σκηνοθέτης εστιάζει στη σύγκρουση Ανατολής και Δύσης και στο εκρηκτικό κωμικό μίγμα που δημιουργούν οι καταστάσεις του έργου. Υπόσχεται μια ευφρόσυνη παράσταση για όλη την οικογένεια με ζωντανή μουσική, τραγούδια εποχής και θέατρο σκιών από τον καραγκιοζοπαίχτη Κώστα Σπυρόπουλο. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι 'Άννα Ελεφάντη, Αλέξανδρος Ζαχαρέας, Δημήτρης Μυλωνάς, Φώτης Τσορανίδης και Ιλιάδα Λαμπρίδου, τα σκηνικά και κοστούμια είναι του Γιώργου Λιντζέρη, οι χορογραφίες της Ειρήνης Κυρμιζάκη, οι φωτισμοί του Βλάσση Θεοδωρίδη.
Την επομένη, στις 15 του μήνα, ξεκινάει στο Πτι Παλαί η μουσικοθεατρική εκδοχή των Γιωργή Τσουρή και Αλέξανδρου Χρυσανθόπουλου, "Βαρόνος Φ (Φιάκας)". Οι δυο τους διασκευάζουν και σκηνοθετούν το έργο, δίνοντας βάση όχι μόνο στις παρεξηγήσεις, τα γλωσσικά παιχνίδια, τις συγκρούσεις και τις ανατροπές του, αλλά κυρίως στο δίπολο αλήθεια-ψέμα, στην κοινωνκή υποκρισία και στην ψευδαίσθηση μεγαλείου που ταλανίζει μια μερίδα της κοινωνίας του τότε και του τώρα. Ερμηνεύουν οι Θάνος Τοκάκης, Ηρώ Μπέζου, Γιωργής Τσουρής, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Θανάσης Δόβρης και ο μουσικός Yoel Soto. Η μουσική είναι του Νίκου Γαλενιανού, η κίνηση της Σεσίλ Μικρούτσικου, τα κοστούμια της Αλέγιας Παπαγεωργίου, οι φωτισμοί της Μελίνας Μάσχα.
Περισσότερες πληροφορίες
Ο Βαρόνος «Φ» (Φιάκας)
Διασκευή μίας από τις πιο χαρακτηριστικές κωμωδίες της ελληνικής δραματουργίας από τον Δημοσθένη Μισιτζή με πρωταγωνιστή τον Χαράλαμπο Πεταλούδη, γνωστό και ως Φιάκας, ο οποίος ζει στην Κωνσταντινούπολη με τον υπηρέτη του Γιάννη, κατάχρεος και κυνηγημένος από τους πιστωτές του. Έτσι, καταστρώνει ένα σχέδιο για να ξεφύγει από τη φτώχεια, σε μια παράσταση γεμάτη χιούμορ, μουσική και καταιγιστικό ρυθμό: να παντρευτεί την όμορφη και πλούσια Ευανθία, για να εκμεταλλευτεί την περιουσία της προς όφελός του, αποκρύπτοντας τα χρέη του και την πραγματική του ταυτότητα. Της παρουσιάζεται λοιπόν ως πάμπλουτος Βαρόνος εκ Βερολίνου, που ζει στην Πόλη ινκόγκνιτο. Κι ενώ το σχέδιο προχωρά με επιτυχία, η αλήθεια κινδυνεύει από στιγμή σε στιγμή να αποκαλυφθεί. Πώς θα καταφέρει να ξεφύγει ο Βαρόνος από όσους τον κυνηγούν;
Ο Φιάκας
Μια κωμωδία «αστειοτάτη για όλη την οικογένεια» για τον απατεώνα από την Πόλη, εμπλουτισμένη με τραγούδια της εποχής σε ζωντανή εκτέλεση και θέατρο σκιών. Στην Κωνσταντινούπολη του 1870 ο Χαρίλαος Πλουτίδης ή Χαράλαμπος Πεταλούδης ή Φιάκας, ένας απατεώνας καταχρεωμένος και κυνηγημένος από δανειστές κι εμπόρους, υποδύεται τον γόνο πλούσιας οικογένειας για να κερδίσει την Ευανθία και να καρπωθεί την προίκα της. Η Ευανθία συνεπαρμένη από τα μυθιστορήματα της εποχής και γοητευμένη από τους φανταστικούς τίτλους ευγενείας του αγαπημένου της, πέφτει εύκολα στην παγίδα του. Οι ξεκαρδιστικές καταστάσεις κορυφώνονται όταν με τον κίνδυνο ότι η ταυτότητα του Φιάκα θα αποκαλυφθεί, εκείνος υποδύεται έναν Γερμανό Βαρόνο που βρίσκεται “incognito” στην Πόλη!