Έρχονται οι ακαταμάχητοι "Trocks" και δεν πρέπει να τους χάσετε!

Αν θέλετε να ξεφύγετε, να δείτε κάτι διαφορετικό και, κυρίως, να γελάσετε και να περάσετε όμορφα, μην χάσετε τους απίθανους χορευτές του Les Ballets Trockadero de Monte Carlo, ή αλλιώς Trocks, που γιορτάζουν τα πενήντα τους χρόνια στο Παλλάς.

BALLETS TROCKADERO 2024

Οι άνδρες χορευτές του Les Ballets Trockadero de Monte Carlo, γνωστό περισσότερο ως Trocks, έχουν εδραιώσει τη φήμη του καλλιτεχνικού σχήματος πατώντας πάνω σε μια ριζοσπαστική ιδέα. Φέρνουν στη σκηνή ενέργεια, ταλέντο και χιούμορ με ένα εξαιρετικά ιδιαίτερο τρόπο, που αποδομεί τη σοβαροφάνεια και καταφέρνει να παίξει με τη συγκίνηση. Οι χορευτές του συγκροτήματος, στην πλειοψηφία τους κλασικοί σολίστες με θητεία σε μεγάλα διεθνή μπαλέτα, φορούν τούλινη τουτού και γυαλιστερές πουέντ νούμερο 43 και άνω! Ακούγεται απίστευτο, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Οι ανατρεπτικοί Trocks κάνουν το κοινό να χαλαρώνει και να λύνεται στα γέλια, όπου κι αν έχουν εμφανιστεί. Δεκατρία χρόνια μετά τη sold out εμφάνισή τους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών που καθήλωσε κοινό ηλικίας από 10 έως 110, καταφθάνουν τον Οκτώβριο στη σκηνή του Θεάτρου Παλλάς μόνο για τέσσερις παραστάσεις, από 2 έως 5 Οκτωβρίου, σε μια συμπαραγωγή των εταιριών Θεατρικών Σκηνών και Λυκόφως.

Les Ballets Trockadero de Monte Carlo

Χιουμοριστικά ενσταντανέ και χάρη

Οι Trocks, στα σόου τους παρουσιάζουν ένα ποτ πουρί από σόλι, ντουέτα και σκηνές από τα πλέον κλασικά και αγαπημένα μπαλέτα: από τη "Λίμνη των Κύκνων", τη "Ζιζέλ", τον "Δον Κιχώτη", τον "Καρυοθραύστη" και την "Ωραία κοιμωμένη", μέχρι την όπερα του Γκουνό, "Φάουστ", την "Πακίτα" του Μίνκους και το "Go for Barocco" σε μουσική του Μπαχ. Αυτό δεν θα ήταν τόσο πρωτότυπο αν οι Trocks δεν έσπαγαν το καστεστημένο. Οι αρρενωπές "μπαλαρίνες” αναλαμβάνουν να ερμηνεύσουν τους γυναικείους ρόλους στα κλασικά και αγαπημένα μπαλέτου του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Για παράδειγμα, στο μπαλέτο των μπαλέτων, τη "Λίμνη των κύκνων” του Τσαϊκόφσκι, μην περιμένετε να δείτε τον άνδρα χορευτή να ντύνεται γοητευτικός Ζίγκφριντ, αλλά εύθραυστη Οντέτ. Το ίδιο ισχύει και στο διάσημο "Καρυοθραύστη” του ίδιου συνθέτη, ένας από τους ταλαντούχους άνδρες χορευτές μεταμορφώνεται σε Κλάρα.  Επιστρατεύουν όλη την τέχνη τους, μπαλετική και κωμική κατά τη διάρκεια της παράστασης δημιουργούν επεισόδια μεταξύ τους, τσακώνονται, παθαίνουν ατυχήματα και έτσι αποκαλύπτουν με  άφθονες σπαρταριστές στιγμές γέλιου τις αδυναμίες του "σοβαρού κλασικού μπαλέτου". Το "σκληρό ανδρικό σώμα" που υποκρίνεται επί σκηνής το θηλυκό γεμάτο χάρη, alter ego του, εστιάζουν σε μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες και με ένα τρόπο σχολιάζεται ο ναρκισσισμός, η ματαιοδοξία, οι ίντριγκες των παρασκηνίων, οι αντιπαλότητες, τα λάθη ακόμα και οι τραυματισμοί– τυχαίοι αλλά και εσκεμμένοι.

BALLETS TROCKADERO 2024

Το παιχνίδι της παρένδυσης

Κάποτε ρώτησαν τον καλλιτεχνικό διευθυντή του μπαλέτου, Τόρι Ντόμπριν, αν είναι αδόκιμο να ερμηνεύουν άνδρες τους γυναικείους ρόλους ενός μπαλέτου κι αυτός απάντησε: " Είναι τόσο αδόκιμο, όσο ακριβώς και το να παίζουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε κωμωδίες του Αριστοφάνη, άνδρες ηθοποιοί τους γυναικείους ρόλους!" Το στοιχείο της παρένδυσης συνδέεται με την ιστορία του μπαλέτου που δημιουργήθηκε στη Νέα Υόρκη, το 1974 με την επιθυμία να ενώσει επί σκηνής το μπαλέτο με την τέχνη του drag. Η αρχική ιδέα γεννήθηκε στον απόηχο των διαδηλώσεων που ακολούθησαν τη βίαιη έφοδο της αστυνομίας σε ένα γκέι μπαρ, το Stonewall Inn στο Greenwich Village, τον Ιούνιο του 1969. Οι τρεις ιδρυτές, Peter Anastos, Anthony Bassae και Natch Taylor σχεδίασαν μία παιχνιδιάρικη εκδοχή του κλασικού χορού, χρησιμοποιώντας τη φόρμα της παρωδίας και έχοντας μόνο άνδρες χορευτές για όλους τους ρόλους - και ειδικά για τους ρόλους που προορίζονταν για γυναίκες. Καταχειροκροτήθηκαν στις πρώτες τους παραστάσεις στην αυτοσχέδια σκηνή του West Side Discussion Group Center, ενός εμβληματικού αμερικανικού οργανισμού για την ιστορία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και έκτοτε δεν σταμάτησαν να λειτουργούν ως πρεσβευτές της αποδοχής της ΛΟΑΤΚΙ+ κουλτούρας, δίνοντας βήμα σε καλλιτέχνες του χορού που συχνά υποεκπροσωπούνται -λόγω σεξουαλικής επιλογής, έμφυλου προσδιορισμού, φυλής ή κοινωνικής τάξης- στο κλασικό μπαλέτο.

Η ομάδα "φαινόμενο" έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές και έχει συνεργαστεί με κορυφαίους χορογράφους και χορευτές, όπως ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ και η Μάγια Πλισέτσκαγια, ενώ συνεχίζει δυναμικά να ταξιδεύει. Στην Αμερική μόνο, οι Trocks, δίνουν τακτικές παραστάσεις σε 49 πολιτείες. Μιλώντας με αριθμούς έχουν κάνει 10 περιοδείες στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, 28 στην Ιαπωνία, 9 στην Ασία, 12 στη Νότια Αμερική, 76 στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και 21 παραστάσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στις 34 χώρες και στις 600 πόλεις που έχουν επισκεφθεί από την ίδρυσή τους, οι Trocks διατηρούν τη νεότητα με την οξυμένη ευφυΐα τους και την ασυμβίβαστη κωμική τους διάθεση. 

Προπώληση από more.com

Περισσότερες πληροφορίες

Les Ballets Trockadero de Monte Carlo

  • Μπαλέτο

Οι καθηλωτικοί «Trocks» από το Τροκαντερό και το Σηκουάνα έρχονται στην Ελλάδα. Το διάσημο και πολυσυζητημένο μπαλέτο, ο πιο αγαπημένος ανδρικός θίασος χορευτών στο κόσμο, αποτελούμενος αποκλειστικά από άνδρες χορευτές οι οποίοι ερμηνεύουν γυναικείους ρόλους, χαρίζει στο κοινό ακριβώς αυτό που υπόσχεται: συγκίνηση και άφθονο γέλιο. Η ομάδα που μετράει 50 χρόνια ζωής, με εκατοντάδες παγκόσμιες περιοδείες, διθυραμβικές κριτικές και συνεργασίες με κορυφαίος χορογράφους και χορευτές όπως ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, έρχεται στο Παλλάς. Επιδέξιοι παρωδοί και ταυτόχρονα ικανότατοι χορευτές κλασικού μπαλέτου, υπόσχονται ένα ανατρεπτικό και υψηλής αισθητικής θέαμα, αποτίνοντας φόρο τιμής στην παράδοση του κλασικού χορού και "ξορκίζοντας" ταυτόχρονα την ψεύτικη σοβαροφάνεια της εποχής.

Παλλάς

Βουκουρεστίου 5 (City Link)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Εθνικό Θέατρο: Μια αποτίμηση της θητείας του Γιάννη Μόσχου

Καθώς ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θέατρου ανακοίνωσε ότι δεν θα ζητήσει ανανέωση της θητείας του, που λήγει τον προσεχή Δεκέμεβριο, επιχειρούμε μια αποτίμηση του καλλιτεχνικού του έργου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
27/09/2024

Το grape του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου κερδίζει τα διεθνή ΜΜΕ

Η πλατφόρμα εξωστρέφειας του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, που διεισδύει ολοένα και περισσότερο στις σημαντικότερες σκηνές της Ευρώπης, έδωσε φέτος την αφορμή σε περισσότερους από 60 καλλιτεχνικούς διευθυντές, curators και εκπροσώπους διεθνών φεστιβάλ, θεάτρων και ΜΜΕ από 30 χώρες.

Το Θέατρο Επί Κολωνώ κλείνει τα 25

Δύο νέες θεατρικές παραστάσεις σε σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη θα δούμε φέτος στο θέατρο Επί Κολωνώ, ενώ επιστρέφει για 15η χρονιά το Off-Off Athens μαζί με την πρωτοβουλία "Μπιζζζ….!" που στόχο έχει να αναδείξει παραστάσεις από την διοργάνωση του σημαντικού θεατρικού φεστιβάλ νέων δημιουργών.

"Βάκχες" από το Εθνικό Θέατρο: Τελευταίες παραστάσεις στο Σχολείον της Αθήνας "Ειρήνη Παπά"

Η εκδοχή του Θάνου Παπακωνσταντίνου πάνω στην ευριπίδεια τραγωδία της έκστασης κλείνει τον κύκλο της περιοδείας της.

Ποιον "Βαρόνο" υποδέχεται το Πτι Παλαί;

Η δεύτερη παραγωγή του μόλις ανακαινισμένου θεάτρου παρουσιάζει μία από τις χαρακτηριστικότερες ελληνικές κωμωδίες, σε διασκευή των Γιωργή Τσουρή και Αλέξανδρου Χρυσανθόπουλου.

"Κατερίνα Γώγου: Το γαμώτο που δεν έζησα" για 4η χρονιά στο Θέατρο 2510

Η βραβευμένη θεατρική παράσταση του Ανδρέα Ζαφείρη, αφιερωμένη στη ζωή και το έργο της ποιήτριας Κατερίνας Γώγου, επιστρέφει για τέταρτη χρονιά.

Λάμπρος Φισφής: "Το Ηρώδειο είναι ιδανικό για stand up comedy"

Λίγο πριν γίνει ο πρώτος Έλληνας κωμικός που θα παρουσιάσει δικό του σόλο στη σύγχρονη ιστορία του ρωμαϊκού ωδείου (1/10), ρωτήσαμε τον πολυσχιδή υπηρέτη του stand up, που εξειδικεύεται στο να βρίσκει την κωμωδία στις μικρές λεπτομέρειες της ζωής, ποια είναι τα μικρά πράγματα που δεν ξέρουμε για τη δική του καθημερινότητα.