"Play it again, Sam": Η σπιντάτη κωμωδία του Γούντι Άλεν στο "Faust"

O Γιώργος Ζαχαράκης μεταφράζει και σκηνοθετεί το βραβευμένο θεατρικό έργο του μεγάλου Νεοϋορκέζου.

Play it again, Sam © Γιάννης Μπαριτάκης

Λίγοι γνωρίζουν πώς ο Γούντι Άλεν εκτός από σκηνοθέτης και σεναριογράφος έχει και μια επιτυχημένη πορεία ως θεατρικός συγγραφέας. Αυτή τη θεατρική σεζόν, ο Γιώργος Ζαχαράκης μεταφράζει και σκηνοθετεί το "Play it Again Sam", το δεύτερο θεατρικό έργο του πολύπλευρου Νεοϋορκέζου που ανέβηκε στο Broadway για 453 παραστάσεις και απέσπασε 3 Tony, για να μεταφερθεί τελικά και στη μεγάλη οθόνη. Στην Ελλάδα η ταινία έγινε γνωστή ως "Ωραίος & Σέξι".

Play it again, Sam

Η ιστορία μάς μεταφέρει στη Νέα Υόρκη του 1969, όταν ο Άλαν Φέλιξ, ένας τριαντάρης, νευρωτικός και αδέξιος κριτικός κινηματογράφου προσπαθεί να ξεπεράσει το πρόσφατο διαζύγιό του με τη Νάνσι. Έτσι, ανοίγει μια συνομιλία με τον Χάμφρει Μπόγκαρτ από την αφίσα της ταινίας "Καζαμπλάνκα" και φαντάζεται τον πρωταγωνιστή να τον συμβουλεύει πάνω στις ανασφάλειές του. Ο χωρισμένος ήρωας θα καταφύγει για συμβουλές στον Ντικ και τη Λίντα, που κανονίζουν για λογαριασμό του ραντεβού με διάφορες γυναίκες.

​​​​Play it again, Sam!
​​© Γιάννης Μπαριτάκης

Τόσο η βοήθεια από το φιλικό ζευγάρι όσο και οι φανταστικές συζητήσεις με τον είδωλό του δεν καταφέρνουν να δώσουν λύση στα προβλήματα του Άλαν, που να αρχίζει να φαντασιώνεται διάφορα ερωτικά σενάρια ακόμα και με τη γυναίκα του καλύτερού του φίλου Ντικ. Πρόκειται για μια πανέξυπνη, σπιντάτη κωμωδία που πέρα από τις αναφορές στη χρυσή εποχή του αμερικανικού κινηματογράφου και τις αξέχαστες, κωμικές ατάκες μάς χαρίζει πραγματικά ρομαντικές σκηνές θυμίζοντας πόσο αδέξιος είναι καθένα από εμάς στα πρώτα ραντεβού του. Ένα αληθινά κλασικό έργο που παραμένει σύγχρονο γιατί συνεχίζει να συγκινεί και να αγγίζει με την αμεσότητά του. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης: "όταν διάβασα το 'Play it again, Sam', το 2012, ταυτίστηκα με τον πρωταγωνιστή Allan Felix. Όπως εγώ – τότε στα 30 μου – έτσι κι ο Allan, προσπαθώντας να διαχειριστεί την ανασφάλεια και την μοναξιά του, φαντάζεται διάφορα σενάρια για το πώς θα μπορούσε να 'σκηνοθετήσει' την ερωτική του ζωή, επηρεασμένος από τις αγαπημένες του κλασικές ταινίες". 

Play it again, Sam
© Γιάννης Μπαριτάκης

Επιπλέον, το "Play it again, Sam!" στάθηκε η αφορμή για τον Ζαχαράκη να καταπιαστεί με τη μετάφραση κι αυτό γιατί πέρα από το θαυμασμό που τρέφει για τα σενάρια του Άλεν, ο σκηνοθέτης θέλησε να αναδείξει όλα το νοήματα που λανθάνουν στη θεατρική γλώσσα του: "έχοντας ζήσει και δουλέψει στη Νέα Υόρκη ήθελα το κείμενο να αποδοθεί στα ελληνικά διατηρώντας – όσο γίνεται – το αμερικάνικο χιούμορ". Αλλά και η σκηνοθετική του προσέγγιση βασίζεται στον αμερικανικό ρεαλισμό, στην απόδοση όλων των διαφορετικών γεύσεων, καταστάσεων και χαρακτήρων που ξετυλίγονται στο ανάλαφρο και γεμάτο χιούμορ μεν - ψυχαναλυτικό δε - κείμενο του Γούντι Άλεν.

Play it again, Sam
© Γιάννης Μπαριτάκης

Στην παράσταση του Γιώργου Ζαχαράκη που ανεβαίνει στη σκηνή του "Faust", κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 8 μ.μ., πρωταγωνιστούν έξι νέοι ηθοποιοί, που εμπλουτίζουν με τις ερμηνείες τους το κλασικό έργο: Νικόλας Βασιλειάδης, Θάνος Δεσποτόπουλος, Νόνη Ζαννή, Λίνα Καλπαζίδου, Σοφία Κικιλίντζια και Παναγιώτης Λέκκας. Τα κοστούμια και τα σκηνικά της Χρύσας Δαπόντε μάς μεταφέρουν επίσης στη Νέα Υόρκη εκείνης της εποχής τόσο στον ρεαλισμό της θεατρικής απόδοσης του έργου, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια νοσταλγική και ρομαντική διάθεση. 

Προπώληση εισιτηρίων μέσω more.com 

Περισσότερες πληροφορίες

Play it again, Sam (πρώην «Ωραίος και σέξι»)

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 80 '

Nέα Υόρκη 1969. Ο νευρωτικός, παράξενος και αδέξιος κριτικός κινηματογράφου Άλαν Φέλιξ, προσπαθώντας να ξεπεράσει το πρόσφατο διαζύγιό του, φαντάζεται τον Χάμφρει Μπόγκαρτ να ζωντανεύει μέσα από τα πόστερ της ταινίας Καζαμπλάνκα και να τον συμβουλεύει. Καταφεύγει στο φιλικό του ζευγάρι, τον Ντικ και τη Λίντα, οι οποίοι τον βοηθούν κανονίζοντας του ραντεβού με διάφορες γυναίκες. Οι απανωτές αποτυχημένες προσπάθειες τον κάνουν να φαντασιώνεται διάφορα ερωτικά σενάρια ακόμα και με τη γυναίκα του καλύτερού του φίλου. Ο αδέξιος Άλλαν Φέλιξ, η πρώην του Νάνσυ, ο καλύτερος του φίλος Ντικ, η γυναίκα του Λίντα, 7 ατυχέστατες γυναίκες και ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ σας περιμένουν για να αναφωνήσετε κι εσείς στον πιανίστα «Play it again, Sam!».

Faust

Αθηναΐδος 12 & Καλαμιώτου 11

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Η Μέρα της Φούστας": Παράσταση της Ζωής Χατζηαντωνίου αφιερωμένη στην Αχού Νταριέι

Η Ζωή Χατζηαντωνίου σκηνοθετεί και η Θεοδώρα Τζήμου πρωταγωνιστεί στην "Ημέρα της Φούστας", ένα έργο που εκκινεί από την απόγνωση μιας γυναίκας λίγο πριν χάσει ολοκληρωτικά την πίστη της στον Άνθρωπο και στην Ελευθερία και είναι αφιερωμένη στην ακτιβίστρια Αχού Νταριέι.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
08/11/2024

"Η Ζωή και ο Θάνατος του Καραβέλα": Το κλασικό έργο του Θεοτόκη στο θέατρο

Να, ένα έργο που αν και αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, παραμένει διαχρονικό σχολιάζοντας τη σύγκρουσή του παλιού με το νέο. "Η Ζωή και ο Θάνατος του Καραβέλα" του Κωνσταντίνου Θεοτόκη ανεβαίνει από την ομάδα Αυτή κι Αυτοί.

"Η συνάντηση" και μια αβάσταχτη αναπόληση με τον Γιώργο Κιμούλη

Στο ρόλο ενός πρώην διάσημου χορογράφου που φυλλομετρά τη ζωή του σε στιγμές θα δούμε τον Γιώργο Κιμούλη στη "Συνάντηση" του Stephen Belber στο Coronet.

Παράταση παραστάσεων για την "Αγγέλα Παπάζογλου" στο Θέατρο "Μεταξουργείο"

Συνεχίζεται για δύο ακόμα παραστάσεις ο μονόλογος της Άννας Βαγενά που παίζεται εδώ και 25 χρόνια στη σκηνή.

9 παραστάσεις που αξίζει να δουν οι έφηβοι

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που θα προβληματίσουν αλλά και θα καθοδηγήσουν τους εφήβους στην περίπλοκη σύγχρονη κοινωνία.

Οι Stand up comedy παραστάσεις της εβδομάδας (7-13/11)

Αυτή την εβδομάδα, η stand-up κωμωδία κατακτά ξανά τις σκηνές της πόλης, με κορυφαίους κωμικούς να παρουσιάζουν νέες παραστάσεις γεμάτες γέλιο, ανατροπές και ευφυή σχόλια.

Παράταση για την παράσταση "Kumku Yamki" στο Faust

Πρόκειται για μια εμπειρία σωματικού κουκλοθεάτρου, όπου οι ηθοποιοί και η κούκλα συνυπάρχουν και αλληλεπιδρούν, δημιουργώντας έναν διάλογο μεταξύ σώματος και κούκλας.