"Ντάλα γιόμα": Μία ιστορία για τη δύναμη της συνάντησης. Σήμερα τη χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ.

Προλάβετε τις τελευταίες παραστάσεις "Ντάλα γιόμα", βασισμένες στο διήγημα της Μαρίας Νίκα και της Μαρίνας Κονταρίνη, που ακολουθεί την τυχαία μα τελικά μοιραία συνάντηση μιας Ρωμιάς κι ενός Τούρκου το 1818, τρία χρόνια πριν από την περιβόητη Επανάσταση.

Ντάλα γιόμα

Δύο ξένοι σ΄ έναν τόπο που έχει καταντήσει αφιλόξενος, δύο αντίθετοι κόσμοι έρχονται σ’ επαφή μα και σε σύγκρουση και μας κάνουν να αναρωτιόμαστε "Πατρίδα είναι τελικά ο άνθρωπος ή ο τόπος; Τι είναι αυτό που μας ενώνει και τι αυτό που μας χωρίζει;". Αυτά τα ερωτήματα συνθέτουν τον κόσμο του "Ντάλα γιόμα”, της αφηγηματικής παράστασης, που φιλοξενείται ήδη από τον Απρίλιο στο όμορφο νεοκλασικό του "Κέντρου Τεχνών Μετς”. Μόλις τέσσερις είναι ακόμη οι ευκαιρίες για το κοινό, ώστε να παρακολουθήσει σε αυτόν τον ιδιαίτερο, μη θεατρικό τόπο, μία παράσταση που μας μεταφέρει στο 1818 (29 & 31/5, 5 & 10/6, 8.30 μ.μ.).

Ντάλα γιόμα

Βασισμένη στο ομότιτλο διήγημα "Ντάλα Γιόμα", η παράσταση (σε σκηνοθετική επιμέλεια Μαρίας Νίκα και Άρη Τρουπάκη) φέρνει στη σκηνή μία ιστορία από τα παλιά, ειπωμένη με σύγχρονα μέσα. Πρωταγωνιστές της ένα ζευγάρι αταίριαστο, τρία χρόνια πριν το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης. Εκείνη, μία Ρωμιά, κόρη Γραμματικού από την Αχαΐα (Μαρία Νίκα), που παίρνει τη γενναία απόφαση να αψηφήσει το φύλο και την οικογένειά  της και να βγει στη μάχη για το ιδανικό της ελευθερίας. Εκείνος, ένας Τούρκος φοροεισπράκτορας (Νίκος Χαλδαιάκης), ο οποίος μια ζωή βάζει την προσωπική του γαλήνη κι έναν κήπο σε πρώτο πλάνο, θα έρθει αντιμέτωπος με το μεγαλύτερο δίλημμα της ζωής του: να μπλέξει;.

Ντάλα γιόμα

Ντάλα γιόμα

Εν είδει περιπλανώμενου αφηγητή, η Μαρίνα Κονταρίνη άλλοτε διατηρεί και άλλοτε εξωθεί τα όρια των δύο ηρώων μέχρι αυτοί να ενδώσουν στο αναπόφευκτο: τη συνάντηση. Που φέρει την αποκάλυψη. Κι αυτή η συνάντηση έχει απ’ τη φύση της μια τραχύτητα. Δυνητικά μαλακώνει τις αιχμές. Όχι εύκολα. Αλλά λυτρωτικά. Την ίδια στιγμή, εκεί που ο λόγος δεν επαρκεί, η μουσική θα το μπορέσει. Η Σίσσυ Μακροπούλου a.k.a. Sissi Rada, σαν μάνα, σαν γη, σαν κοινός τόπος θα μετατρέπει με τη μελωδική της άρπα τις αντιθέσεις σε σύνθεση. "Θα πλέκει τις αντιμαχόμενες όψεις σαν ένα στεφάνι από χαμομήλια". 

Ντάλα γιόμα

Σε μια εποχή που οι επίσημες σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας διαρκώς δοκιμάζονται, η επιστροφή στους ανθρώπινους δεσμούς είναι αναγκαία. Δύο λαοί που πορεύτηκαν παράλληλα για αιώνες. Δύο άνθρωποι που συναντιούνται και διευρύνουν τα σύνορα. Χωρικά, χρονικά και ψυχικά. Τελικά, μια ιστορία αγάπης. 

Info: Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Για να κρατήσετε τη θέση σας, επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 6909104055 και 6937402728.

Ντάλα γιόμα

Περισσότερες πληροφορίες

Ντάλα γιόμα

  • Δραματοποιημένο Διήγημα
  • Διάρκεια: 60 '

Βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα, η ιστορία μιας Ελληνίδας, κόρης Γραμματικού από την Αχαΐα, που κυνηγά το ιδανικό της ελευθερίας, και ενός Τούρκου φοροεισπράκτορα που διαδραματίζεται στις παρυφές του Χελμού την άνοιξη του 1818, αποδεικνύει ότι η αγάπη δεν γνωρίζει σύνορα, θέτοντας το ερώτημα «Πατρίδα είναι ο άνθρωπος ή ο τόπος;».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.

Τη θεατρική παράσταση "Οδυσσέας" υποδέχεται το Μικρό Γκλόρια τον Οκτώβριο

Μια παράσταση που εμπνέεται από αληθινή ιστορία και έχει θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ έρχεται τη νέα σεζόν, με πρωταγωνιστή τον Τάσο Παλαντζίδη.