Δύο ξένοι σ΄ έναν τόπο που έχει καταντήσει αφιλόξενος, δύο αντίθετοι κόσμοι έρχονται σ’ επαφή μα και σε σύγκρουση και μας κάνουν να αναρωτιόμαστε "Πατρίδα είναι τελικά ο άνθρωπος ή ο τόπος; Τι είναι αυτό που μας ενώνει και τι αυτό που μας χωρίζει;". Αυτά τα ερωτήματα συνθέτουν τον κόσμο του "Ντάλα γιόμα”, της αφηγηματικής παράστασης, που φιλοξενείται ήδη από τον Απρίλιο στο όμορφο νεοκλασικό του "Κέντρου Τεχνών Μετς”. Μόλις τέσσερις είναι ακόμη οι ευκαιρίες για το κοινό, ώστε να παρακολουθήσει σε αυτόν τον ιδιαίτερο, μη θεατρικό τόπο, μία παράσταση που μας μεταφέρει στο 1818 (29 & 31/5, 5 & 10/6, 8.30 μ.μ.).
Βασισμένη στο ομότιτλο διήγημα "Ντάλα Γιόμα", η παράσταση (σε σκηνοθετική επιμέλεια Μαρίας Νίκα και Άρη Τρουπάκη) φέρνει στη σκηνή μία ιστορία από τα παλιά, ειπωμένη με σύγχρονα μέσα. Πρωταγωνιστές της ένα ζευγάρι αταίριαστο, τρία χρόνια πριν το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης. Εκείνη, μία Ρωμιά, κόρη Γραμματικού από την Αχαΐα (Μαρία Νίκα), που παίρνει τη γενναία απόφαση να αψηφήσει το φύλο και την οικογένειά της και να βγει στη μάχη για το ιδανικό της ελευθερίας. Εκείνος, ένας Τούρκος φοροεισπράκτορας (Νίκος Χαλδαιάκης), ο οποίος μια ζωή βάζει την προσωπική του γαλήνη κι έναν κήπο σε πρώτο πλάνο, θα έρθει αντιμέτωπος με το μεγαλύτερο δίλημμα της ζωής του: να μπλέξει;.
Εν είδει περιπλανώμενου αφηγητή, η Μαρίνα Κονταρίνη άλλοτε διατηρεί και άλλοτε εξωθεί τα όρια των δύο ηρώων μέχρι αυτοί να ενδώσουν στο αναπόφευκτο: τη συνάντηση. Που φέρει την αποκάλυψη. Κι αυτή η συνάντηση έχει απ’ τη φύση της μια τραχύτητα. Δυνητικά μαλακώνει τις αιχμές. Όχι εύκολα. Αλλά λυτρωτικά. Την ίδια στιγμή, εκεί που ο λόγος δεν επαρκεί, η μουσική θα το μπορέσει. Η Σίσσυ Μακροπούλου a.k.a. Sissi Rada, σαν μάνα, σαν γη, σαν κοινός τόπος θα μετατρέπει με τη μελωδική της άρπα τις αντιθέσεις σε σύνθεση. "Θα πλέκει τις αντιμαχόμενες όψεις σαν ένα στεφάνι από χαμομήλια".
Σε μια εποχή που οι επίσημες σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας διαρκώς δοκιμάζονται, η επιστροφή στους ανθρώπινους δεσμούς είναι αναγκαία. Δύο λαοί που πορεύτηκαν παράλληλα για αιώνες. Δύο άνθρωποι που συναντιούνται και διευρύνουν τα σύνορα. Χωρικά, χρονικά και ψυχικά. Τελικά, μια ιστορία αγάπης.
Info: Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Για να κρατήσετε τη θέση σας, επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 6909104055 και 6937402728.
Περισσότερες πληροφορίες
Ντάλα γιόμα
Βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα, η ιστορία μιας Ελληνίδας, κόρης Γραμματικού από την Αχαΐα, που κυνηγά το ιδανικό της ελευθερίας, και ενός Τούρκου φοροεισπράκτορα που διαδραματίζεται στις παρυφές του Χελμού την άνοιξη του 1818, αποδεικνύει ότι η αγάπη δεν γνωρίζει σύνορα, θέτοντας το ερώτημα «Πατρίδα είναι ο άνθρωπος ή ο τόπος;».