Η "Αφιέρωση" του Μπότο Στράους ανεβαίνει στη σκηνή του Σφενδόνη

Ο Χάρης Φραγκούλης είναι ο εμπνευστής μιας παράστασης για την διαχείριση του πόνου της απώλειας και την πνευματικότητα της Ευρώπης του 20ού αιώνα.

Αφιέρωση Χάρης Φραγκούλης Alexander Papa©

Με έναν ταλαντούχο θίασο οχτώ ηθοποιών, ο Χάρης Φραγκούλης δίνει σκηνική ζωή στο αφήγημα του Μπότο Στράους, "Η αφιέρωση". Πρόκειται για ένα βιωματικό κείμενο που έγραψε ο Γερμανός συγγραφέας το 1977, και θεωρείται ένα από τα ευστοχότερα που προσεγγίζουν το θέμα της τέχνης της συγγραφής και της μοναξιάς του συγγραφέα. Κεντρικός ήρωας είναι ο Ρίχαρτ Σρούμπεκ, ένας νεαρός Βερολινέζος βιβλιοπώλης που δοκιμάζεται από τη συντριβή ενός ερωτικού χωρισμού. Όταν η συντρόφός του Χάννα τον εγκαταλείπει, ο Ρίχαρτ εισέρχεται σε μια καταστροφική περίοδο, παραιτείται από τη δουλειά του και ζει σαν ερημίτης στο σπίτι του, με μόνη ευχαρίστηση το μανιώδες γράψιμο, όπου διοχετεύει τις σκέψεις του για τη Χάννα.

Αφιέρωση Χάρης Φραγκούλης
Alexander Papa©

Όντας ένας από τους ικανότερους ηθοποιούς της γενιάς του, που έχει επίσης υπογράψει από το πόστο του σκηνοθέτη ιδιαίτερες δουλειές που έχουν ανοίξει συζητήσεις, ο Χάρης Φραγκούλης χρησιμοποιεί στη συγκεκριμένη περίπτωση το κείμενο του Στράους ως πηγή έμπνευσης για μια παράσταση που εστιάζει στη διαχείριση του πόνου της ερωτικής απώλειας αλλά και στην πνευματικότητα της κεντρικής Ευρώπης του 20ού αιώνα: στη σαρωτική επέλαση του καπιταλισμού και την αρνητική επίδρασή του στην πολιτικοποίηση και την πνευματικότητα του μέσου αστού.

Αφιέρωση Χάρης Φραγκούλης
Alexander Papa©

Στη διανομή συμμετέχουν ερμηνευτές της νεότερης και νέας γενιάς, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι συνεργάτες του Φραγκούλη στην ομάδα KURSK: η Σοφία Κόκκαλη, ο Ανδρέας Κοντόπουλος, ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, ο Μιχάλης Τιτόπουλος, η Μαρία Αρζόγλου, η Κατερίνα Γκιβάλου και η Μάρω Γκόρτσου δίνουν φωνή στο σχεδόν δοκιμιακού ύφους αφήγημα, που στη συγκεκριμένη παράσταση αντιμετωπίζεται μέσα από τη φόρμα της μουσικής οπερέττας, σε πρωτότυπη σύνθεση του Κορνήλιου Σελαμσή, ο οποίος συμπράττει  με τους ηθοποιούς επί σκηνής. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Ελίνας Λούκου και ο σχεδιασμός των φωτισμών του Νίκου Βλασόπουλου.

Η αφιέρωση Χάρης Φραγκούλης
Alexander Papa©

Η αφιέρωση Χάρης Φραγκούλης
Alexander Papa©

Περισσότερες πληροφορίες

Αφιέρωση

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 100 '

Tο μυθιστόρημα του Μπότο Στράους ως πηγή έμπνευσης μιας παράστασης για την διαχείριση του πόνου της ερωτικής απώλειας και την πνευματικότητα της κεντρικής Ευρώπης του 19ου. “Αυτός λέει: «Όπως ξέρεις, έχει κανείς τα ίδια αποτελέσματα, όταν ρίξει έναν απεριόριστο αριθμό νομισμάτων ή όταν ρίξει απεριόριστες φορές το ίδιο νόμισμα...» Αυτή δεν καταλαβαίνει τι της λέει, γιατί ταυτόχρονα τον ποθεί πολύ έντονα. Αυτός επαναλαμβάνει την πρόταση, γιατί αυτή ήταν η παράκλησή της. Αυτή αφουγκράζεται για να συλλάβει τον λόγο που τον κάνει να πει αυτήν την πρόταση κι έτσι πάλι της ξεφεύγει το νόημα. Φωνάζει ότι δεν καταλαβαίνει για τι πράγμα γίνεται λόγος. Παραιτείται, δεν θέλει να ακούσει τίποτα, βγαίνει από το δωμάτιο τρέχοντας.”

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.

Τη θεατρική παράσταση "Οδυσσέας" υποδέχεται το Μικρό Γκλόρια τον Οκτώβριο

Μια παράσταση που εμπνέεται από αληθινή ιστορία και έχει θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ έρχεται τη νέα σεζόν, με πρωταγωνιστή τον Τάσο Παλαντζίδη.