Ο "Μεφίστο" του Κλάους Μαν σε ένα one man show

Το σπουδαιότερο σκοτεινό και αντιφασιστικό μυθιστόρημα του συγγραφέα παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Νικόλα Βαγιονάκη.

Μεφίστο Θανάσης Καρατζάς©

Ο Νικόλας Βαγιονάκης βασίζεται στο σπουδαιότερο μυθιστόρημα του Κλάους Μαν "Μεφίστο” και παρουσιάζει τη δική του θεατρική διασκευή για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε δική του δραματουργική επεξεργασία, χορογραφίες, σκηνοθεσία και ερμηνεία, κείμενο και μετάφραση της Ειρήνης Δερμιτζάκη.
Εμπνευσμένο από τον μύθο του Φάουστ, το πιο σκοτεινό και αντιφασιστικό έργο του συγγραφέα που δημοσιεύτηκε το 1936, ανήκει στα κλασικά της γερμανικής λογοτεχνίας του Μεσοπολέμου αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας και χαρτογραφεί την ταραγμένη εποχή που αποτέλεσε προπομπό της επικράτησης του ναζιστικού καθεστώτος· μια εποχή που δυστυχώς καθρεφτίζει με πολλούς τρόπους τη δική μας.

Μεφίστο
Θανάσης Καρατζάς©

Κεντρικός ήρωας είναι ο φιλόδοξος, χαρισματικός και ματαιόδοξος ηθοποιός Χέντρικ Χέφγκεν, ο οποίος ξεκινάει την καριέρα του από το Θέατρο Τέχνης του Αμβούργου και μιλά για ένα ισοδύναμο επαναστατικό θέατρο, μέχρι που γίνεται το αστέρι του τρίτου Ράιχ. Μέσα από την ιστορία του ξεδιπλώνεται η ιστορία της ανθρωπότητας, από το μεγαλείο της ανθρώπινης ύπαρξης μέχρι την χυδαιότητα και την κτηνωδία.

Μεφίστο
Θανάσης Καρατζάς©

Παίζει πρωταγωνιστικούς ρόλους, νιώθει όμως επαρχιώτης. Γι’ αυτό μετακομίζει στο Βερολίνο όπου γίνεται διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Ο ρόλος του "Μεφίστο” είναι αυτός που τελικά τον απογειώνει. Προκειμένου να επιβιώσει όμως μέσα στο τρίτο Ράιχ, που πλέον ελέγχει τα πάντα, ξεπουλάει τα ιδανικά και τις αξίες του. "Είναι ο άνθρωπος που μετατρέπει τον κόσμο των ονείρων σε εφιάλτη, γίνεται ο παλιάτσος μιας ανήθικης εξουσίας και διασκεδάζει πλέον δολοφόνους", όπως έχει πει ο Νικόλας Βαγιονάκης στο "α”.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Εύας Νάθενα, η μουσική επιμέλεια του Βασίλη Χριστακέα και οι φωτισμοί των Νικόλα Βαγιονάκη και Παναγιώτη Μπούκα. Το κοστούμι είναι Sur Mesure by TakisGiannetos. Το trailer της παράστασης υπογράφει ο Κωνσταντίνος Οικονόμου, ενώ οι στίχοι του τραγουδιού "Καλωσορίσατε" που ακούγεται στην παράσταση είναι του Γιάννη Κότσιρα. 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μεφίστο

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 75 '

Σε διασκευή της Ειρ. Δερμιτζάκη παρουσιάζεται το ομώνυμο μυθιστόρημα του Κλάους Μαν, η ιστορία του ηθοποιού Χέντρικ Χέφγκεν, από το ξεκίνημά του στο Θέατρο Τέχνης του Αμβούργου το 1926, οραματιζόμενος ένα επαναστατικό ισοδύναμο θέατρο, μέχρι την ανάδειξή του σε αστέρι του Γ΄ Ράιχ μια δεκαετία αργότερα. Η μετάβαση του στο Βερολίνο προκειμένου να καθιερωθεί σαν πρωταγωνιστής στο Θέατρο συμπίπτει με την άνοδο του φασισμού, που εξευτελίζει και χειραγωγεί την ανθρώπινη υπόσταση. Συνάπτει, έτσι, συμφωνία με τον διάβολο, προδίδει τα ιδανικά και τις αξίες του, και στο τέλος μεταμορφώνεται σε μαϊμού της εξουσίας. Ένας παλιάτσος που διασκεδάζει δολοφόνους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ικέτιδες": Sold out Επίδαυρος και έναρξη προπώλησης για Λυκαβηττό

Παρασκευή 23 Αυγούστου και Σάββατο 24 Αυγούστου θα παιχτούν οι "Ικέτιδες" στην Επίδαυρο κι όπως μαθαίνουμε έχουν μείνει ελάχιστα εισιτήρια. Λόγω της ζήτησης ανοίγει και η προπώληση του Λυκαβηττού. Μάθετε περισσότερα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/08/2024

Πέντε κωμωδίες για τον Δεκαπενταύγουστο

Η κωμωδία έχει ευεργετικές ιδιότητες. Αν μείνατε Αθήνα την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου και θέλετε να γελάσετε και να περάσετε καλά υπάρχουν πέντε κωμωδίες που υπόσχονται βραδιές χαλάρωσης και γέλιου.

Ακρόαση ηθοποιών στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Άντρες και γυναίκες ηθοποιούς αναζητά το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας για τις νέες του παραγωγές. Προλαβαίνετε να στείλετε βιογραφικό μέχρι την Τρίτη 20 Αυγούστου.

Η μουσικός Κατερίνα Φωτεινάκη τραβά ένα ταρώ για το μέλλον

Μιλήσαμε με την καλλιτεχνική διευθύντρια και μία από τις μουσικούς της παράστασης "Ταρώ του Οδυσσέα" που θα παιχτεί στη Μήλο σε σκηνοθεσία Αγλαΐας Παππά, στο πλαίσιο του "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός".

Τέσσερις γυναίκες του πενταγράμμου εμφανίζονται στο θέατρο

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Κορίνα Λεγάκη, η Μαρίνα Σάττι και η Nalyssa Green, τέσσερις γοητευτικές προσωπικότητες του πενταγράμμου εμφανίζονται σε θεατρικές παραστάσεις αυτή την περίοδο.

Ο Κιάνου Ριβς κάνει το ντεμπούτο του στο Μπρόντγουεϊ

Ο γνωστός ηθοποιός με καριέρα στο σινεμά σε πολλές επιτυχημένες ταινίες δράσης και επιστημονικής φαντασίας θα πρωταγωνιστήσει το φθινόπωρο του 2025 σε μια όχι και τόσο αναμενόμενη θεατρική επιλογή.